“Vremea nu va mai fi niciodată cum o știm!”. Oamenii de știință spun că ce este mai rău urmează: prognoza pentru 2022
Dimensiune font:
2021 a fost un an marcat de numeroase catostrafe naturale, inundații, incendii, tornade, uragane, temperaturi record în Siberia și topirea unor ghețari imenși din zonele polare. Și 2022 se anunță a fi un an extrem de călduros.
A fost anul în care toți cei care încă mai contestau nevoia urgentă de a contracara schimbările climatice au fost nevoiți să își înghită cuvintele.
Lumea trebuie să găsească o modalitate de a face față acestei noi ere a dezastrelor climatice, avertizează cercetătorii. Pentru că, fără schimbări majore și rapide, prognoza se va înrăutăți în timp.
„Vremea din trecut nu va fi vremea viitorului. Vremea nu va mai fi niciodată cum o știm”, a spus Stephanie Herring, un specialist în climă la Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă. „Atâta timp cât emitem gaze cu efect de seră într-un ritm fără precedent, ar trebui să ne așteptăm ca această schimbare să continue”, a mai spus Herring, citată de Washinghton Post.
„Încă emitem CO2, ceea ce înseamnă că totul se va înrăutăți în continuare”, a spus Sonia Seneviratne, profesor de analiză climatică din Zurich și expert în vreme extremă. „Nu este doar o nouă normalitate. Trebuie să ne pregătim, în special pentru verile care urmează”.
Ce va fi în 2022?
MetOffice, institutul meteo din Marea Britanie, a emis un raport în care estimează că 2022 va fi unul dintre cei mai călduroși ani din istorie. Va fi al optulea an consecutiv în care temperaturile depășesc cu peste un grad celsius temperaturile înregistrate în perioada preindustrială (1850-1900).
Singurul motiv pentru care 2022 nu va fi chiar cel mai călduros an din istorie este La Niña - un fenomen climatic caracterizat prin temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific în zona ecuatorială, opus fenomenului El Niño, caracterizat prin temperaturi neobișnuit de ridicate.
Experții spun că Pământul se îndreaptă spre temperaturi de peste 2,5 grade față de perioda preindustrială, desi ar trebui să menținem acest nivel la sub 1,5 grade.
2021
@ În istoria de 126 de ani a statului California, nu s-a înregistrat niciodată o vară atât de secetoasă
@ pentru prima data în Groenlanda a plouat
@ un val extrem de căldură a omorât sute de oameni în luna iunie în zona nord-vestică a Pacificului (SUA)
@ la mijlocul lui iulie, inundațiile au devastat Belgia și Germania. Peste 200 de oameni și-au pierdut viața
@ incendiile au făcut ravagii în Grecia, Australia și nu numai
@ anomalie meteo fără precedent: 35 de grade în Siberia în luna mai
@ Ghețarii lumii au continuat procesul accelerat de topire
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau