Noua metodă prin care Vladimir Putin vrea să îngroașe rândurile armatei ruse pe frontul din Ucraina. A semnat decretul
Dimensiune font:
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, reiese de pe site-ul guvernului rus
Legea prevede anularea datoriilor până la suma de 10 milioane de ruble (echivalentul a 95.835 de dolari) în cazul recruţilor faţă de care sunt deschise proceduri de recuperare a acestor datorii, dacă aceştia semnează un contract cu Ministerul Apărării prin care se angajează să lupte cel puţin un an în Ucraina, începând cu 1 decembrie.
Legea se aplică tuturor potențialilor recruți împotriva cărora au fost deschise proceduri de recuperare a datoriilor înainte de 1 decembrie.
Rusia încearcă să atragă în armată voluntari dispuşi să lupte pe frontul ucrainean prin oferirea de stimulente financiare şi a mărit soldele soldaţilor, dar acestea diferă de la o regiune la alta, în unele cazuri aceste solde lunare echivalând cu mai multe salarii medii pe economie.
Aceste măsuri au permis armatei ruse să-și crească efectivele în zona de conflict, evitând în același timp o nouă rundă de mobilizare generală.
Cifrele băncii centrale arată că rușii își asumă niveluri din ce în ce mai ridicate ale datoriilor de consum, după ce Kremlinul a ordonat trimiterea a sute de mii de soldați în Ucraina în 2022, chiar dacă banca centrală a majorat rata-cheie la 21%, în luna octombrie
Putin a dispus în septembrie 2022 mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, dar în prezent ezită să decreteze o nouă mobilizare, întrucât cea precedentă a provocat exodul a sute de mii de ruşi care şi-au părăsit ţara de teama că ar putea fi trimişi pe front.
Liderul de la Kremlin a promis de atunci că nu va mai ordona vreo mobilizare, el susţinând că ar fi suficient numărul celor care se oferă voluntari pentru a intra în rândurile armatei.
Însă în prima jumătate a acestui an numărul celor care s-au arătat dispuşi să semneze contracte cu armata rusă a scăzut dramatic, înregistrând totuşi o creştere după ce Ucraina a atacat, în luna august, provincia rusă de graniță Kursk.
Războiul lansat de Rusia prin invazia asupra Ucrainei în februarie 2022 are caracteristicile unui conflict de uzură sângeros, în care ambele tabere suferă mari pierderi umane dificil de înlocuit.
În timp ce Moscova încearcă în continuare să se limiteze la voluntariat, Kievul a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din ţară, la coruperea unor responsabili şi la acţiuni de recrutare forţată, în care unii ofiţeri recrutori recurg inclusiv la metode brutale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau