Vladimir Putin a arătat un cartonaș roșu Occidentului. Ce semnificație are discursul liderului de la Kremlin
Dimensiune font:
Mesajul important din discursul lui Vladimir Putin a fost că „Rusia crede că Occidentul a trecut de la un război proxy la un război direct” și că părțile se află acum într-un „conflict mondial”, a declarat specialistul rus în științe politice, Dmitri Suslov.
Declarația președintelui Vladimir Putin cu privire la utilizarea celei mai recente rachete balistice hipersonice cu rază intermediară de acțiune Oreșnik din Rusia a venit ca un avertisment major pentru Occident, consideră experții.
În discursul său televizat adresat națiunii la 21 noiembrie, Putin a declarat că Statele Unite și aliații săi din NATO au autorizat utilizarea armelor de mare precizie cu rază lungă de acțiune înainte ca rachetele americane și britanice să atace instalațiile militare ruse din regiunile limitrofe Kursk și Briansk.
Potrivit acestuia, Rusia a răspuns acestor atacuri prin lansarea celei mai recente rachete balistice hipersonice cu rază intermediară de acțiune Oreșnik cu încărcătură non-nucleară asupra unei uzine de apărare ucrainene, Yuzhmash, din Dnipro. Cursul politicii provocatoare a Occidentului poate duce la consecințe majore în cazul unei noi escaladări, a avertizat liderul rus.
Pregătiți pentru orice scenariu
Declarațiile lui Putin au arătat cât de zadarnice au fost speranțele Occidentului că Rusia va ezita și că țara este pregătită pentru orice evoluție, susține Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului pentru Studii Europene și Internaționale Comprehensive de la Școala Superioară de Economie.
Mesajul important din discursul lui Putin a fost că „Rusia crede că Occidentul a trecut de la un război proxy la la un război direct” și că părțile se află acum într-un „conflict mondial”, a declarat Suslov, care face parte și din grupul de experți de la Clubul de discuții Valdai.
Occidentul colectiv ar face bine „să se teamă și să se cutremure” în urma declarației lui Putin privind utilizarea celor mai recente rachete de către Rusia, a declarat Andrey Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului) din Rusia.
Semnal pentru Occident
Utilizarea rachetei Oreșnik în cursul operațiunii militare speciale a trimis un semnal clar țărilor din Alianța Nord-Atlantică că armata rusă poate lovi orice țintă militară NATO la orice distanță, a raportat revista braziliană Forum. Acesta a sugerat că mișcarea servește, de asemenea, la sobrietatea minților din Polonia, deoarece acesta a fost „un vaccin împotriva ideii poloneze de a stabili o zonă de interdicție aeriană pe cerul unei părți a Ucrainei, care ar permite țării să doboare rachetele rusești”.
Putin a arătat un „cartonaș roșu” celor care încearcă să escaladeze conflictul, a declarat expertul bulgar Boyan Chukov.
Lansarea de către Rusia a celei mai recente rachete cu rază intermediară de acțiune Oreșnik a transmis Occidentului un semnal că Moscova este pregătită să intre într-o cursă a rachetelor cu rază intermediară de acțiune, a subliniat directorul de științe militare al Royal United Services Institute, Matthew Saville.
Putin a arătat clar țărilor occidentale că acțiunile lor pot duce la un conflict nuclear global, a declarat Oleg Karpovici, prorector pentru activitatea științifică a Academiei Diplomatice din cadrul Ministerului rus de Externe.
Vicepreședintele Partidului Patriotic din Turcia (Vatan Partisi), Hakan Topkurul, a descris declarațiile lui Putin privind utilizarea unei rachete hipersonice nenucleare împotriva Ucrainei drept un avertisment major pentru Occident și Alianța Nord-Atlantică.
Capacități subestimate
Țările care au acordat ajutor militar Kievului ar face bine să se gândească dacă nu cumva au subestimat capacitățile forțelor armate ruse, presupunând că, în afară de racheta Oreșnik, țara deține și alte arme eficiente, nemaiîntâlnite în Occident, a declarat pentru TASS Ralph Bosshard, un locotenent-colonel elvețian în retragere, specializat în strategie politică și militară.
Putin a răspuns numeroaselor provocări ale NATO și nici Statele Unite și nici Occidentul nu pot intercepta cele mai recente rachete hipersonice ale Rusiei, a declarat Karin Kneissl, fost ministru de externe al Austriei și director al Centrului GORKI de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.
În prezent, este puțin probabil ca conflictul din Ucraina să degenereze într-un război nuclear, deoarece „Rusia domină pe câmpul de luptă”, a declarat Jean de Gliniasty, care a fost ambasador al Franței la Moscova în perioada 2009-2013, într-un interviu acordat Le Journal du Dimanche.
Utilizarea în luptă a Oreșnik a făcut parte dintr-un „efort mai amplu al Rusiei de a descuraja țările occidentale să își adâncească implicarea în Ucraina”, a scris revista britanică The Economist.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau