Aderăm la Schengen într-un moment complicat: în 2024, țările UE au introdus mai multe controale la granițe decât oricând de la crearea spațiului „fără frontiere interne”

schengen_70618800_12276200

Dimensiune font:

| 16-12-2024 12:51

 Pentru România, momentul mult-așteptat al aderării la Schengen vine într-o perioadă în care spațiul pare să se fractureze, parțial, din cauza controalelor impuse de tot mai multe state membre. Este acesta sfârșitul unui vis european?, se întreabă Deutsche Welle.

România și Bulgaria vor adera complet la Schengen, cu granițele terestre, pe 1 ianuarie 2025, după decizia luată pe 12 decembrie în Consiliul Justiție și Afaceri Interne. 

Pasul vine însă într-un moment în care multe țări au ales să impună controale aleatorii temporare la granițe.

Site-ul Comisiei Europene înregistrează toate aceste cereri și arată că numărul țărilor a tot crescut: Germania, Slovenia, Italia, Austria, Olanda, Norvegia (care nu e membră UE, dar este membră Schengen), Danemarca, Franța, Suedia.

Cele mai multe controale vor fi valabile până în 2025 și există posibilitatea prelungirii lor. 

Printre motivele invocate de statele care au anunțat astfel de controale: migrație, riscuri de terorism sau chiar riscuri de sabotaj sau amenințări hibride din partea Rusiei.

Acordul semnat de România, Bulgaria și Austria în noiembrie, care a pavat drumul către intrarea în Schengen, prevedea de asemenea introducerea unor controale aleatorii la granițele terestre ale celor două țări pentru cel puțin șase luni.

Mai multe controale ca niciodată

În 2024 au fost efectuate mai multe controale la frontierele interne decât oricând de la crearea Spațiului Schengen, scrie Deutsche Welle. 

Germania a reintrodus controalele la toate frontierele sale terestre cu cei nouă vecini, pentru prima dată de când a devenit membru Schengen.

Controale erau deja instituite de-a lungul frontierei sudice cu Austria, din 2015, pentru a descuraja migranții care sosesc pe ruta balcanică.

Franța a reintrodus, de asemenea, controale la frontieră în 2015, invocând preocupări legate de terorism, dar nu le-a aplicat decât sporadic.

Majoritatea țărilor care efectuează controale o fac doar de-a lungul anumitor secțiuni ale frontierelor lor. Străinii fără documente valabile sau cei care fac obiectul unei interdicții de intrare din cauza unor încălcări anterioare sunt respinși la frontierele interne. 

Orice persoană care solicită azil la frontieră este autorizată să intre provizoriu și este apoi condusă la un centru de primire. Legislația UE nu permite statelor membre să respingă toți solicitanții de azil.

Pe 9 decembrie 2024, Olanda a introdus, de asemenea, controale la frontieră pentru călătorii care intră din Germania și Belgia.

Când excepția devine regulă

Parlamentul European și Comisia Europeană subliniază în mod repetat că controalele sistematice la frontierele interne ale Spațiului Schengen trebuie să fie „excepția absolută” și ar trebui să fie utilizate doar ca „ultimă soluție”. 

Cu toate acestea, fiecare stat membru are posibilitatea de a introduce controale la frontiere pentru o perioadă de până la șase luni, dacă furnizează Comisiei Europene o justificare valabilă. Aceste controale pot fi apoi prelungite pentru o perioadă maximă de doi sau, în cazuri extreme, trei ani.

După aceea, justificarea trebuie să fie modificată. Acest lucru necesită adesea o anumită creativitate. Până în prezent, Comisia Europeană nu a inițiat nicio procedură oficială pentru încălcări ale Codului frontierelor Schengen, însă unele țări au menținut controalele până la 10 ani.

Ministra germană de interne Nancy Faeser a anunțat că controalele cuprinzătoare la toate frontierele germane vor continua pe o perioadă nedeterminată, până când numărul migranților care sosesc va scădea la un nivel nespecificat.

„Atât timp cât numărul celor care ajung în Germania rămâne la fel de ridicat, controalele vor rămâne în vigoare”, a declarat ea. „Spațiul Schengen este foarte important pentru Germania, dar trebuie să existe și o mai bună distribuție a refugiaților”, a adăugat ministra. 

Aceasta a fost o referire la procedura de azil a UE, conform căreia solicitanții de azil și refugiații ar trebui să fie preluați de statele în care au intrat prima dată în Uniunea Europeană.

Dar, în practică, acest lucru nu se întâmplă. Mulți migranți își continuă călătoria din Grecia, Italia, Croația sau Spania către țările din nordul UE, cum ar fi Germania, scrie Deutsche Welle.

Impactul controalelor

Impactul real al controalelor la frontieră în cadrul Spațiului Schengen este un subiect de dezbatere. Statisticile forțelor de poliție germane, care mobilizează până la 11.000 de polițiști, indică faptul că zeci de mii de persoane încearcă să intre ilegal în țară, iar aproximativ jumătate sunt respinse pe loc.

Ceilalți solicită azil. Autoritățile au mai spus că traficanții de persoane au fost arestați, iar mii de mandate de arestare au fost executate.

Cu toate acestea, sindicatul poliției germane, GDP, estimează că numărul real atât al intrărilor neautorizate, cât și al persoanelor returnate este mult mai mic.

De asemenea, după cum subliniază șeful sindicatului poliției, Andreas Rosskopf, controalele sunt posibile doar în anumite puncte de pe drumurile principale. Asta în condițiile în care Germania are o frontieră lungă de 7.000 de kilometri, cu numeroase legături rutiere și feroviare cu țările vecine.

Poliția verifică doar o mică parte din persoanele care intră în țară cu mașina sau cu trenul. Ministerul de Interne le-a dat instrucțiuni clare să se limiteze la controale aleatorii, pentru a nu provoca blocaje masive în trafic.

Rosskopf a declarat pentru rețeaua germană de știri RND că autobuzele de cursă lungă care vin din sudul Europei sunt uneori oprite pe Autobahn, dar mulți șoferi de autobuz sunt acum familiarizați cu posibilele puncte de control și aleg drumuri mai mici.

Critici vs. „sentiment de securitate”

Noul comisar european pentru afaceri interne și migrație, austriacul Magnus Brunner, este, de asemenea, responsabil pentru Spațiul Schengen. Acesta și-a exprimat înțelegerea față de proliferarea controalelor la frontieră.

„Trebuie să îmbunătățim securitatea în regiunea europeană”, a spus el. „Dar trebuie să aderăm la cerințele legale. Trebuie să lucrăm la o mai bună protecție a frontierelor externe, pentru a le da oamenilor sentimentul că avem din nou control asupra persoanelor care intră.”

Ministrul luxemburghez de interne Leon Gloden a criticat însă statele care au reintrodus controalele la frontieră ca răspuns la numărul mare de migranți.

„Acest lucru este inacceptabil pentru Luxemburg”, a declarat Gloden la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 12 decembrie 2024. „Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale UE. Nu putem permite frontierelor să se restabilească în mintea oamenilor”, a spus el.

În septembrie, și fostul președinte al Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a lansat critici, în special la adresa Germaniei.

El şi-a exprimat îngrijorarea că aceste acţiuni riscă să submineze principiul de bază al spaţiului Schengen de deschidere a frontierelor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
ANM face un anunț de ultim moment: Vremea se răcește radical în următoarele săptămâni
16/12/2024 15:11

  ANM a emis prognoza meteo pe două săptămani. Vremea intră intr-un proces de incălzire, insă mai apoi se va răci, conform celui mai nou anunt al meteorologilor. BANAT  În Ba ...

Germania aruncă în aer dotarea Ucrainei: Partidul lui Scholz refuză să livreze rachete Taurus
16/12/2024 12:59

Dotarea Ucrainei cu arme si tehnică de război primeste o nouă lovitură. De data asta din partea Germaniei. Partidul Social Democrat din Germania (SPD) confirmă refuzul de a livra rachete Taurus Ucrainei. ...

Cod portocaliu de viscol puternic în 17 județe. HARTA zonelor afectate
16/12/2024 10:22

  Zonele montane inalte din 17 judeţe se vor afla luni şi marţi sub Cod portocaliu de viscol puternic, rafalele de vant ajungand pană la 120 km/h, conform unei avertizări emise de Administraţia ...

Franța are un nou premier
16/12/2024 08:42

Cand François Bayrou, noul premier al Frantei, era ministru al Educatiei in anii '90, planul său de a creste subventiile pentru scolile private a dus la proteste nationale. A cedat rapid si a rămas in ...

Se complică situația. Ucraina vrea să includă studenții în programele de pregătire militară (proiect)
16/12/2024 00:29

Autorităţile ucrainene vor să modifice legislaţia in privinţa pregătirii militare a tinerilor, astfel incat bărbaţii cu varste cuprinse intre 18 şi 25 de ani să urmeze un stagiu minim de şase luni, p ...

Un fenomen grav și ilegal amenință România după intrarea completă în Schengen. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie
16/12/2024 00:24

Romania va intra total in spatiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, dar autoritătile de mediu sunt ingrijorate din cauza faptului că va apărea un fenomen grav si ilegal. Acestia spun că transporturile ilegal ...

Cine sunt copiii lui Mircea Diaconu. Victor îi calcă pe urme, Ana are o carieră impresionantă în echitație
15/12/2024 17:10

Mircea Diaconu, actor emblematic al teatrului si filmului romanesc si fost politician, a fost cunoscut nu doar pentru cariera sa strălucită, ci si pentru discretia cu care si-a protejat viata personală. Fami ...

Petrolier rusesc încărcat cu păcură, rupt în două de furtună în strâmtoarea Kerci / Vremea rea împiedică operațiunea de salvare
15/12/2024 13:54

Petrolierul Volgoneft 212, incărcat cu păcură, este in pericol in Stramtoarea Kerci, transmite TASS, adăugand că la bord se află 13 persoane, potrivit serviciilor de urgentă. „In conditii de furtună, ...

ANM: Cod portocaliu de viscol la munte, coduri galbene de vânt pentru mare parte a țării – HARTĂ
15/12/2024 11:55

 Administratia Natională de Meteorologie a transmis duminică dimineată mai multe avertizări de tip cod galben sau portocaliu, in care avertizează că pană marti seară va fi viscol in zonele montane ...

Ofițer ucrainean: Planurile de pace sunt iluzii
15/12/2024 10:30

Colonelul Serhii Osaciuk, ofiter al armatei ucrainene, afirmă că planurile de pace sunt iluzii, avand in vedere că Rusia continuă atacurile asupra Ucrainei fără semne de suspendare. Situatia de pe frontul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei