Punctele de penalizare constituie o sancţiune complementară aplicată împreună cu amenda pentru încălcarea regulilor de circulație. Acumulărea unui număr mare de puncte de penalizare poate conduce la suspendarea permisului de conducere.
O întrebare adresată de şoferi este legată de durata de valabilitate a punctelor de penalizare și de modalitîțile prin care se poate evita suspendarea permisului de conducere.
În primul rând, trebuie menţionat că sistemul punctelor de penalizare a fost implementat în România pe 1 decembrie 2006, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002. Prima țară care a aplicat acest model a fost Germania, în 1974, urmată ulterior de alte state din Uniunea Europeană, SUA și Australia.
Punctele de penalizare sunt acordate ca măsură complementară sancțiunii principale, care este amenda contravențională. Un punct-amendă este unitatea de calcul şi reprezintă valoric 5% din salariul minim brut pe economie. În acest moment, este plafonat la valoarea venitului minim brut din 1 februarie 2024, 1.650 lei, adică 165 lei per punct amendă, stabilit prin OUG 130/2021.
Numărul punctelor de penalizare acordate pentru abateri comune variază între 2 și 6. Dacă un șofer acumulează 15 puncte într-un interval de 6 luni, permisul de conducere este suspendat pentru 30 de zile. În cazul în care aceeași limită de 15 puncte este atinsă din nou în următoarele 12 luni, suspendarea se extinde la 60 de zile. Totodată, dacă nu predai permisul la timp, perioada de suspendare se prelungește automat cu 30 de zile.
Şoferii trebuie să ştie că punctele de penalizare expiră automat după 6 luni de la data constatării contravenției, cu condiția să nu acumulezi altele între timp. După această perioadă, sunt șterse din evidențele poliției.
Pentru a afla numărul punctelor de penalizare acumulate, trebuie să te prezinți la sediul Poliției Rutiere din județul în care ai domiciliul, conform adresei din buletin, unde poți solicita direct informațiile, pe baza documentelor de identitate. De asemenea, ai dreptul să obții istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române, scrie avocatnet.ro.
Pentru a evita acumularea unui număr mare de puncte, este important să eviţi încălcările frecvente ale regulilor de circulație, mai ales cele des întâlnite, precum depășirea vitezei legale, neacordarea priorității sau utilizarea telefonului mobil în timpul condusului.
Adauga comentariul tau