Cea mai veche fabrică din țară, înființată în 1771, a intrat oficial în faliment
Dimensiune font:
Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița a intrat oficial în faliment, începând de pe 2 aprilie, potrivit unei decizii a Tribunalului București. Compania, care produce hidroagregate şi echipamente hidromecanice, s-a aflat în stare de insolvență timp de 13 ani și a fost preluată de Hidroelectrica din 2024, la o valoare de piață de 59,9 milioane lei.
Hidroelectrica a adăugat 119,65 milioane lei la capitalul social al companiei, sumă necesară tranzacției totale de preluare, ridicată peste valoarea de piață la 67,879 milioane lei, și susținerii capitalului de lucru al noii companii până la fuziunea cu Hidroserv, cu 51,771 milioane lei .
Cine sunt cei trei administratori ai UCM Reșița, care au transferat activele în portofoliul Hidroelectrica
Hidroelectrica a înființat anul trecut Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice SRL (UCMH), o subsidiară a companiei de stat menită să preia principalele active și operațiuni ale UCM Reșița. Noua companie este condusă de administratorul special din cadrul procedurii de insolvență a UCM Reșia, Aurel Bâra, unul dintre directorii economici ai Hidroelectrica, Manuela Feder, și Sebastian Fârtat, fost șef al cabinetului CEO-ului Hidroelectrica.
Potrivit sursei citate, Bâra este în același timp și director executiv, și administrator al companiei Reșița Reductoare și Regenerabile SA, controlată de elvețienii de la ICESA. Manuela Feder este de aproape 13 ani director economic al Sucursalei Hidrocentrale Hațeg din cadrul Hidroelectrica, iar Sebastian Fârtat, fost șef al cabinetului CEO-ului Hidroelectrica în perioada mandatului fostului ocupant al postului, Bogdan Badea, este în prezent director de investiții al companiei de stat. Fârtat, care este membru PNL, a fost anterior subprefect (2019-2020) și prefect (2020-2022) al județului Vâlcea, precum și consilier parlamentar la Camera Deputaților, amintește Profit.ro.
Ce a rămas din UCM Reșița, la momentul declarării falimentului
La 31 decembrie 2024, UCM Reşiţa SA avea un efectiv de 38 de angajaţi, anul trecut compania înregistrând o cifră de afaceri de 5,55 milioane lei, în scădere de la 38 de milioane lei în 2023, la un profit de 20,34 milioane lei (comparativ cu o pierdere de 12,4 milioane în anul 2023).
UCM Reșița include în activele sale o suprafaţă totală de 28 de hectare amplasată pe cele două platforme industriale (ABC şi Câlnicel) precum şi în alte zone din municipiul Reşiţa şi din oraşul Anina, pe lângă numeroase alte active din afara sferei de producţie actuale, atât în Reşiţa (Casa de cultură, Grădiniţa cu Program Prelungit „Semenic”, denumită anterior Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7, o garsonieră pe str. Ion Corvin, 239 de apartamente în foste cămine de nefamilişti etc.), cât şi în Anina (Fabrica de Şuruburi), potrivit Economedia.
Pe 11 martie 2024 a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCMR către UCMH, societate nou înfiinţată, ce are ca asociat unic compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, iar în mai anul trecut Hidroelectrica anunţa că bugetul estimat a fi alocat pentru Uzina Constructoare de Maşini Hidroenergetice, în perioada 2024-2028, va fi de aproximativ 1 miliard de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau