Alertă de ULTIMĂ ORĂ a unui general american: Rusia va ataca Moldova și Lituania
Dimensiune font:
Interacţiunea dintre evoluţiile geopolitice, evenimentele interne şi realităţile economice din Europa şi nu numai a fost în centrul discuţiilor la Forumul Economic Delphi din Grecia din acest an, care se încheie sâmbătă. Vorbitorii au subliniat legăturile complicate dintre ţări şi dintre domeniile de interes.
"SUA nu sunt perfecte, au făcut greşeli", a recunoscut Robert Kagan, din partea Brookings Institution, subliniind responsabilitatea Americii în ceea ce priveşte rolul său în afacerile globale. El a susţinut că Rusia caută să îşi impună viziunea asupra Occidentului, dar nu are puterea de a o realiza pe deplin, menţionând că "structura de bază a sistemului internaţional rămâne intactă", conform site-ului forumului.
În timpul unei discuţii cu Alexis Papahelas, editor executiv la Kathimerini, Kagan a aprofundat implicaţiile potenţiale ale unei realegeri a lui Donald Trump pentru SUA şi pentru lume, oferind o analiză cuprinzătoare a ceea ce a numit fenomenul Trump.
Generalul David Petraeus, preşedinte al KKR Global Institute, a afirmat că ambiţiile Rusiei se extind dincolo de Ucraina, sugerând că Republica Moldova şi Lituania ar putea fi următoarele vizate. El a susţinut că preşedintele rus, Vladimir Putin, are ca scop reasamblarea Imperiului Rus, subliniind în acelaşi timp rolul critic al asistenţei americane în modelarea viitorului Ucrainei.
Vorbind despre relaţia NATO cu Turcia, generalul Petraeus a recunoscut complexitatea acesteia şi a remarcat importanţa răbdării în gestionarea situaţiei pentru a evita orice escaladare.
Jose Manuel Barroso, fost preşedinte al Comisiei Europene, s-a referit la viitoarele alegeri europene, subliniind necesitatea ''de a naviga cu succes în apele politice complicate'' şi importanţa de a asculta oamenii, pentru a reduce decalajul dintre Bruxelles şi cetăţenii UE. El şi-a împărtăşit îngrijorarea cu privire la creşterea puterii extremei drepte, explicând necesitatea de a menţine securitatea frontierelor şi de a păstra în acelaşi timp uşile Europei deschise.
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas, a susţinut că noua politică a UE în materie de migraţie reprezintă cel mai european acord de până acum, atingând un echilibru fin între solidaritate şi responsabilitate. Acesta şi-a împărtăşit speranţa că, în noul Parlament European, cele trei grupuri parlamentare majore vor păstra majoritatea necesară fără a ceda în faţa forţelor extreme. Schinas a sugerat, de asemenea, că o potenţială realegere a lui Donald Trump în SUA ar acţiona ca un catalizator pentru o mai mare integrare europeană, subliniind nevoia de "mai multă Europă" ca răspuns la evoluţiile globale.
Predictibilitatea este foarte dificilă în zilele noastre, a apreciat şeful diplomaţiei ţării gazdă, Giorgos Gerapetritis, care s-a declarat convins că pregătirea este cerinţa majoră pentru politica externă. Vorbind despre relaţia dintre Grecia şi Turcia, el a explicat că "Grecia nu este naivă. Nu credem că vom rezolva problemele cu Turcia într-o zi. Dar încercăm să dezvoltăm o relaţie mai bună". Este esenţial să se calmeze tensiunile dintre Grecia şi Turcia, astfel încât acestea să nu degenereze în crize, a precizat el.
În opinia fostului prim-ministru al Suediei Stefan Lofven, cel mai bun mod de a asigura o viaţă bună pentru cetăţeni este prin colaborare. ''Trebuie să începem să ne gândim că, dacă vecinul meu se simte în siguranţă, mă simt şi eu în siguranţă", a îndemnat el
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau