BARACK OBAMA: priorităţile noului mandat la CASA ALBĂ
Dimensiune font:
Armele de foc, bugetul şi imigraţia, priorităţile celui de al doilea mandat al lui Barack Obama, a dezvăluit un consilier al preşedintelui SUA.
Soluţionarea impasului bugetar, votarea restricţiilor asupra vânzărilor de arme de foc şi reformarea legilor privind imigraţia, acestea sunt priorităţile celui de al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama, prezentate duminică de către unul dintre consilierii săi apropiaţi, relatează AFP. "Nu ne plimbăm pe culoarele Casei Albe căutând idei pentru a face lucruri", a declarat pentru postul ABC David Plouffe, venit să ofere o idee despre temele discursului de învestitură a lui Barack Obama, luni. "Va fi un discurs al speranţei", a declarat el pentru CNN. "El va vorbi despre faptul că sistemul nostru politic nu ne cere să soluţionăm toate divergenţele pe care le avem şi nici să ne rezolvăm toate problemele", ci impasul poate fi soluţionat în anumite dosare.
Discursul de învestitură, luni, de aproximativ 20 de minute, va schiţa direcţiile mari ale programului lui Barack Obama în viitorii patru ani. Trei săptămâni mai târziu, la 12 februarie, el va detalia aceste propuneri, în cadrul discursului asupra situaţiei Uniunii, pe care îl va susţine în Congres. Barack Obama ar urma să îi îndemne pe americani să exercite presiuni asupra membrilor Congresului, unde niciun text major nu a mai fost votat din 2010 şi până în prezent, de când republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. "Obstacolele în calea unei avansări - indiferent că este vorba despre deficit, măsurile de ajutorare a economiei, imigraţia, legislaţia privind armele (...) - vin din partea anumitor facţiuni din Congres, republicani care sunt departe de centru", a spus el.
În pofida faptului că apreciază că "stelele par aliniate", iar un consens există în vederea unei reformări a domeniului imigraţiei şi a criteriilor de regularizare a situaţiei în care se află milioane de persoane care trăiesc fără documente legale în Statele Unite, David Plouffe a recunoscut că "bătălia" cu privire la armele de foc va fi mai aprigă. "Nu ne înţelegem pentru ca totul să fie votat", a recunoscut el pentru ABC. Confruntarea cea mai urgentă vizează cheltuielile publice şi deficitul, două termene-limită majore, obligând cele două tabere să ajungă la un compromis, în lunile următoare, cu privire la votarea bugetului şi ridicarea plafonului datoriei.
CRONOLOGIE: Date-cheie ale preşedinţiei lui Barack Obama
Barack Obama îşi începe duminică al doilea mandat ca preşedinte al Statelor Unite, prin depunerea jurământului în cadrul unei ceremonii "private" televizate, la Washington, relatează AFP, care prezintă date marcante din primul mandat al primului preşedinte american de culoare.
- 20 ianuarie 2009: Barack Hussein Obama este învestit ca al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, primul lider de culoare al primei puteri mondiale. Americanii au ales "mai degrabă speranţa decât frica", declara el în faţa celor aproximativ 1,8 milioane de persoane adunate în centrul Washingtonului.
- 22 ianuarie: el anunţă închiderea, în termen de un an, a centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay (Cuba). Ulterior, va recunoaşte că nu poate respecta acest obiectiv.
- 17 februarie: promulgă un plan uriaş de relansare economică, în valoare de 787 de miliarde de dolari.
- 27 februarie: anunţă retragerea celei mai mari părţi a militarilor americani din Irak până în august 2010 şi o retragere totală la sfârşitul lui 2011.
- 20 martie: Obama se adresează liderilor iranieni în vederea depăşirii celor aproximativ 30 de ani de conflict.
- 5 aprilie: propune la Praga o relansare a eforturilor în vederea unei lumi "fără arme nucleare". Un an mai târziu va semna, în acelaşi oraş, un acord de dezarmare cu omologul său rus Dmitri Medvedev.
- 4 iunie: la Cairo, Obama întinde mâna musulmanilor, cu obiectivul de a pune capăt "unui ciclu de neîncredere şi discordie".
- 9 octombrie: Premiul Nobel pentru Pace îi este decernat lui Barack Obama.
- 1 decembrie: anunţă mobilizarea accelerată, în 2010, a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan.
- 23 martie 2010: promulgă o reformă a asigurărilor de sănătate după luni de negocieri dificile în Congres.
- 21 iulie: semnează cea mai vastă reformă de supervizare a sistemului financiar din anii '30 şi până în prezent.
- 23 septembrie: îndeamnă, la ONU, la reluarea procesului de pace israeliano-palestinian şi afirmă că doreşte un acord în timpul acestui an, în vederea creării unui stat Palestina.
- 3 noiembrie: la o zi după pierderea majorităţii în Camera Reprezentanţilor de către aliaţii săi democraţi, Obama ia act de o "înfrângere" electorală.
- 22 decembrie: promulgă abrogarea unei legi aflate în vigoare din 1993 care le impune militarilor gay să păstreze tăcerea asupra orientării lor sexuale.
- 4 aprilie 2011: Obama devine candidat oficial pentru al doilea mandat.
- 1 mai: "Se face dreptate", Osama ben Laden este eliminat de un comando american, în Pakistan.
- 2 august: Obama promulgă o lege bugetară de austeritate, evitând la limită un "default" de plată din partea Statelor Unite. Standard and Poor's scade ratingul ţării.
- 23 octombrie: Obama salută începutul unei "noi ere de promisiuni" prin proclamarea "eliberării" Libiei.
- 30 ianuarie 2012: recunoaşte existenţa programului avioanelor fără pilot în Afganistan.
- 2 mai: anunţă retragerea totală a trupelor din Afganistan până la sfârşitul lui 2014.
- 28 iunie: Curtea Supremă aprobă o reformă a sănătăţii, care oferă asigurări de sănătate unui milion de americani.
- 11 septembrie: un atac terorist la Consulatul Statelor Unite de la Benghazi, în Libia, se soldează cu patru morţi, inclusiv ambasadorul.
- 6 noiembrie: este reales pentru al doilea mandat.
- 18 noiembrie: devine primul preşedinte american în exerciţiu care efectuează o vizită în Myanmar.
- 14 decembrie: îşi şterge lacrimile în timp ce vorbeşte, după un masacru comis într-o şcoală din Newtown (Connecticut) şi soldat cu moartea a 20 de copii, o tragedie pe care o va califica mai târziu drept "cea mai rea zi a preşedinţiei" sale şi care îl va determina să se angajeze în lupta împotriva violenţei ce implică armele de foc.
- 1 ianuarie 2013: după mai multe săptămâni de negocieri, Camera Reprezentanţilor adoptă în ultimul moment un acord vizând evitarea unui "vârf bugetar".
realitatea.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau