Ce bani vor plăti românii pentru carnea de miel. Se anunță noi prețuri pentru Paștele 2023
Dimensiune font:
Ca în fiecare an, carnea de miel va face parte din majoritatea bucatelor gustate de români, motiv pentru care și prețul va fi unul destul de mare. Din cauza crizei economice, dar mai ales a creșterii prețului cerealelor, românii vor fi nevoiți să scoată mai mult din buzunar pentru a cumpăra mielul de Paște, atât în viu, cât și carcasă.
Cât va costa carnea de miel de sărbătorile pascale
Perioada fătărilor a început mai devreme, așa că oierii speră că vor avea miei pentru import, dar și pentru export, anunță Agrointel. Cum Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme, pe 9 aprilie, oamenii se gândesc deja la ce bani vor cheltui pe coșul de cumpărături specifice perioadei.
„În general lumea caută miel românesc cu o greutate de peste 15 kilograme, să nu fie crud, să fie mai bătrân, cum se spune”, a spus Aron Sandru, un cioban din Gorj, conform sursei citate.
Atunci când vine vorba despre prețurile stabilite la momentul actual, în 2023, un alt crescător de oi este de altă părere. Acesta consideră că prețul mielului va ajunge la Paște la 25 de lei în viu și 45 de lei pentru carcasă.
„Mieii sunt fătați în jurul Sărbătorilor, pe la Crăciun, și sunt și oi mai târzii, care fată acum. Ăia o să meargă către țările arabe, că nu o să avem unde să-i mai dăm. Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile. Totul depinde de țările arabe, dacă la ei merge treaba, se dă drumul, că la noi mulți nu se mai ocupă să-l taie, îi dă la tir și dacă va fi prețul rău la arabi, va fi și la noi. Undeva la 20 – 25 de lei în viu și 40-45 de lei carcasa”, a spus crescătorul.
Pentru că pe piață se vinde scump, există români care aleg să cumpere din mediul online, de pe diverse pagini de Facebook și chiar de pe OLX. Pe paginile online în care ciobanii își vând animalele, prețul pe kilogramul de miel este cuprins între 18-25 de lei pe kilogram în viu și 40 de lei pentru carcasă
Carnea cea mai bună provine de la mielul hrănit cu iarbă. Este mai slabă, are mai puţine calorii, o aromă mai delicată şi e mai bogată în vitamina E şi acizi graşi esenţiali. De asemenea, ca să-şi păstreze proprietăţile carnea ar trebui să nu fie prajită, iar dacă este friptă pe grătar să nu se ardă pentru că astfel se eliberează substanţe cancerigene. La români, de Paște se consumă drob de miel, friptură de miel, dar și ciorbă de miel.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau