Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu. Pedeapsa este cruntă
Dimensiune font:
În plină criză epidemiologică, la nivel mondialși european, autoritățile române încearcă, pe cât posibil, să ducă la stadiul de risc minim o posibilă infecție în România. În aceste condiții Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a făcut câteva precizări importante, tot în cadrul conferinței de presă de luni seara, din sediul ministerului pe care îl conduce.
Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu
Deja au fost instituite metode de prevenire,la nivelul intrărilor în țară, atât aeriene, feroviare, cât și prin intermediul mijloacelor auto. Este vorba de formularele ce trebuiesc completate de potențialii români care intrăîn țară,venind din zonele afectate sau în carantină, din Europa și China.
În conferința de aseară, Marcel Vela a precizat că se vor tipări alte formulare în care se va specifica și metodele punitive în cazul persoanelor care declară în fals, dar și metodele punitive pentru cei care nu respectă perioada de carantină la domiciliu.
Astfel că Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, că toate persoanele care sosesc din cele 11 comune din Italia afectate de coronavirus vor fi puse în carantină, iar la nivelul Ministerului Sănătăţii va fi creată o linie telefonică specială pentru a oferi informaţii despre coronavirus. Mai mult, spune ministrul de interne, toate persoanele care vin în ţara noastră din zonele de risc vor trebui să se autoizoleze la domiciliu.
De asemenea, la nivelul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată hotărârea de a institui, la Ministerul Sănătăţii, o linie specială la care se pot obţine informaţii cu privire la coronavirus.
„La acest moment, când sună sunt redirecționați către dispecerii de ambulanță, în unele situații de cei care coordonează SMURD-ul. La acest moment, pentru apeluri se sună la 112. S-a vorbit că va fi o linie specială, sub coordonarea MS, în secunda în care va fi gata sună acolo. Încă se sună la 112, dacă îi este rău, dacă are simptome”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Pedeapsa este cruntă
În momentul de faţă, sunt 4.000 de locuri de carantină la nivel naţional, care pot fi folosite pentru izolarea persoanelor suspecte de a fi infectate de coronavirus, conform datelor de la Ministerul Sănătăţii. La Ministerul de Interne s-a întrunit Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, la care au participat miniştrii de Interne şi al Sănătăţii, dar şi prefecții.
Marcel Vela, a declarat că se va introduce în chestionarul primit de pasagerii ce vin din Italia și articolul din Codul Penal, pentru cei care fac declarații false, mai ales după cazul de la Sadova, când două persoane care au fost în Italia au fost găsite la cârciumă. Marcel Vela a spus că a introdus în formularul pe care îl completează pasagerii care se întorc din zone cu epidemie, o clauză în care sunt prezentate măsurile coercitive.
Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu. Pedeapsa este cruntă
Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu. Pedeapsa este cruntă
„Vom introduce și rubrica cu Codul penal, pentru cei care fac declarații false. Recunosc că nu am introdus în formular o clauză în care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetățean e responsabil. Dar după cazul de la Sadova și de mâine (marți – n.r.) vom face acest lucru. Vor suporta rigorile legii”, a spus ministrul de Interne.
Doi localnici din comuna Sadova, județul Dolj, întorşi duminică dimineaţa din Italia, au fost căutaţi cu poliţia pentru a fi controlaţi dacă au coronavirus. Un alt cetăţean din localitate a sunat la 112 şi a alertat autorităţile despre sosirea celor doi. Oamenii au fost găsiţi în scurt timp „la o vodcă”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau