Ce țară poate trimite trupe în România pentru a-i înlocui pe americani? Soluția unui fost general NATO

Dimensiune font:

| 30-01-2025 13:55

Donald Trump transmite Europei că va trebui să înceapă să se ocupe singură de securitatea continentului. În cazul în care acest lucru va presupune și retragerea unor efective militare americane importante din România, generalul (r) Virgil Bălăceanu a conturat un plan de priorități.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, a explicat care sunt principalele direcții în care România se poate pregăti de un mandat Trump 2.0 din punct de vedere militar.

Îngrijorarea pentru securitatea Europei crește și unele state au început să acționeze: Polonia a investit masiv în armată după invazia Ucrainei, ajungând la peste 4% și chiar 5% din PIB; Lituania intenționează să pună mine pe podurile sale spre Rusia; se vorbește despre planuri pentru construirea unui vast sistem de apărare antirachetă care să apere Europa de rachetele rusești, similar cu „Iron Dome” din Israel. Ce trebuie să facă România în acest context?

„Nu putem să ne gândim la 5% din PIB pentru apărare”

Putem vorbi despre alocarea a 5% din PIB pentru apărare? Generalul Bălăceanu este sceptic: „Nu putem să ne gândim la 5%, pentru că oricum avem acel deficit bugetar care reprezintă, cel puțin anul acesta și probabil și în anii următori, o povară importantă.”

Pe de altă parte, Bălăceanu spune că s-a anunțat că bugetul pentru apărare nu va ajunge anul acesta la 2,5%, ci va fi undeva între 2% și 2,5%. „N-aș exclude să fie chiar 2%. Anul trecut alocarea a fost nu de 2,5%, a fost de 2,28%, din care, nota bene, Ministerul a reușit să cheltuiască 2,26%. Deci o problemă serioasă care se conturează privind România comparativ cu Polonia este capacitatea României de a face alocații bugetare, astfel încât să răspundă nu neapărat noii cerințe care vine de la Trump, dar nevoilor legate de domeniul apărării în condițiile în care nu asistăm la, să-i spunem, exagerând un pic, doctrina Trump 2.0”.

Generalul susține că fără investiții în domeniul apărării, nu putem să vorbim de perspectiva consolidării și dezvoltării strategiei de apărare și de descurajare în contextul actual.

Sunt probleme destul de serioase pe care nu le-am rezolvat, spune Bălăceanu. Printre acestea: problematica pensiilor militare de stat și nivelul de salarizare. „Deși putem lua în considerare o creștere destul de bună prin mărirea soldei de grad și a soldei de funcție pentru cei în activitate, problemele devin și mai acute din punct de vedere al resursei umane, al recrutării și selecției resursei umane și pe componenta activă și pe componenta în rezervă, în condițiile în care vom păstra serviciul în rezervă voluntar”.

Militarii francezi îi pot înlocui pe americani

Strategia de apărare și descurajare a României trebuie regândită, subliniază generalul. Polonia și țările baltice reprezintă un exemplu în acest sens.

Noi, spre exemplu, dacă va apărea o dezangajare a Statelor Unite ca prezență militară în Europa, respectiv în flancul de sud-est, România în speță, în locul efectivelor americane va trebui să trecem la relația bilaterală cu Franța. Și atunci Franța să aibă prezentă în România structura de brigadă, sigur în format multinațional al grupului de luptă NATO-România, dar o prezență permanentă, nu numai o prezență exersată”, detaliază generalul.

El amintește că la exercițiu din acest an se verifică timpul și modalitatea de dislocare a unei brigăzi franceze, plus întăririle care vin din partea celorlalte state NATO, în România.

„Problema de mobilitate militară este iarăși un aspect extrem de important pentru România, nerezolvat cel puțin din perspectiva refacerii și modernizării căilor ferate”, spune Bălăceanu. În ceea ce privește infrastructura rutieră există proiecte în derulare care ar însemna o mai bună mobilitate, cu condiția finalizării acestora, detaliază generalul.

Prin mecanismele Uniunii Europene ar trebui finanțată apărarea, fie că vorbim de mobilitate militară, cercetarea în domeniul tehnologiei militare, producția de echipamente militare și de muniții, explică generalul.

„Avem nevoie să refacem rezerva Armatei Române”

„Problema legată de pregătirea României într-o doctrină a apărării teritoriale ar trebui să se pună mult mai accentuat, mult mai pragmatic”, susține generalul.

Bălăceanu vorbește și despre importanța rezerviștilor voluntari. „Nu știm dacă vom reuși să refacem rezerva Armatei României, adică rezerva de înlocuire a celor care au satisfăcut stagiu militar până în 2007, pe principiile voluntariatului. O asemenea soluție bazată pe voluntariat este mai eficientă din mai multe puncte de vedere. Adică este o soluție favorabilă care ține de participarea voluntară la un proces de pregătire și la îndeplinirea misiunii. Și un al doilea aspect este legat și de a asigura o protecție socială pentru că rezerva voluntară înseamnă și venituri impozabile pe care le au rezerviștii voluntari”, a detaliat Bălăceanu.

Din nou, discuția ajunge la partea de fonduri.

Importanța strategică a Dobrogei, cel mai vulnerabil spațiu

„Să nu uităm că avem nevoie de o modernizare a infrastructurii de cazare a cazărmilor, a infrastructurii de instrucție, a poligoanelor și, de ce nu, de continuarea proiectului legat de baza militară, care trebuie să fie o bază militară întrunită de la Kogălniceanu cu și fără o prezență consistentă a părții americane”, detaliază el.

Dezvoltarea bazei militare de la Kogălniceanu este esențială având în vedere importanța pe care o are Dobrogea din punct de vedere economic pentru România: „Dobrogea devine o zonă extrem de importantă pentru România pornind de la resursele energetice, fie că vorbim de exploatările marine, fie că vorbim de centrala nucleară, o zonă foarte importantă din punct de vedere economic, vorbim de porturile la Marea Neagră și porturile la Dunăre, care te obligă să gândești în termeni foarte realiști problematica apărării și descurajării într-un spațiu care este cel mai vulnerabil la ora actuală.”

Material de Remus Florescu adevarul.ro

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Comuna Urecheni, judetul Neamt, concesioneaza  spatiu in suprafata de 80,13 mp 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata totala de 80,13 mp, compus din: Depozit -14,70 mp, Hol -2,75 mp, Oficina -25,72 mp, Birou -9,76 mp, Grup sanitar -2,40 mp, Hol comun -24,80 mp, avand ca destinatie desfasurarea unor activitati de Farmacie (Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice), situat in incinta imobilului Dispensar medical uman, Str. Dealul Hanului nr. 55, sat Urecheni, comuna Urecheni, judetul Neamt, inscris in CF 50559 Urecheni, nr. Cadastral 50559-C1, care apartine domeniului public al Comunei Urecheni. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si a Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 85/16.12.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Documentatia de atribuire se poate ridica la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Financiar -contabil, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 26.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 06.03.2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.03.2025, ora 11.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.02.2025.
C.I.I. DOBOS BERNARD vinde mijloace auto: BMW 520D, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito 108 CDI Societatea ADVENTURE GROUP CONSTRUCT SRL in faliment, in bankruptcy, en faillite, prin lichidator judiciar C.I.I. DOBOS BERNARD anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, a bunurilor mobile/mijloace auto apartinand societatii: Lot 1: BMW 520D, fabricatie 2003, 1995 cm3, 163 CP, Euro 4, serie sasiu WBANJ31010CP78550, rulaj 355.000 km, val. de piata estimata(lei)= 13.435,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 13.435,00; Lot 2: Mercedes Sprinter 311 CDI, fabricatie 2005, 2148 cm3, 110 CP, Euro 3, serie sasiu WDB9036632R849466, rulaj cca. 200.000 mile /321.868 km, val. de piata estimata(lei)= 11.942,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 11.942,00; Lot 3: Mercedes Vito 108 CDI, fabricatie 2002, 2148 cmc, 82 CP, Euro 3, serie sasiu WDF63809413457036, rulaj 277.971 km, val. de piata estimata(lei): 5971,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 5971,00; Lot 4: Mercedesl Sprinter, fabricatie 2007, 2148 cmc, 150 CP, Euro 4, serie sasiu WDB9066351S232649, rulaj 367.850 km; val. de piata estimata(lei)= 19.904,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 19.904,00. Activele se vand individual, pe loturi de active. Pretul de pornire a a licitatiilor este reprezentat de 100% din valoarea de lichidare stabilita prin Raportului de evaluare nr.230/20.01.2025, respectiv sumele mentionate in coloana 4 din tabelul de mai sus, la care se adauga TVA. Licitatia va avea loc la data de 24 Februarie 2025 ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. A. Panu nr.1, bl.A2, mezanin, spatiu comercial, corp 1A, jud. Iasi, si se va desfasura dupa regulile stabilite prin regulamentul aprobat de creditori, ce poate fi consultat in integralitate la sediul lichidatorului judiciar, pe internet la adresa www.insolventaiasi.ro, sau poate fi comunicat prin e-mail, la cerere, persoanelor interesate. In caz de neadjudecare, licitatia publica se va repeta in aceleasi conditii in datele de: 03 Martie 2025 ora 11.00, 10 Martie 2025 ora 11.00, 17 Martie 2025 ora 11.00, respectiv 24 Martie 2025 ora 11.00. Inscrierea la licitatie, si constituirea garantiei de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei se fac cel mai tarziu pana in preziua licitatiei, ora 16.00. Informatii suplimentare se pot obtine la tel: 0745366885, ori prin e-mail: office@insolventaiasi.ro.
Zelenski a blocat Truth Social în toată Ucraina: Rețeaua este momentan indisponibilă în regiunea ta
20/02/2025 19:39

Platforma de socializare a presedintelui american Donald Trump, Truth Social, a fost blocată in toată Ucraina. Utilizatorii retelei din tara aflată in război au raportat joi acest lucru, potrivit Andalou. ...

Se face tot mai frig! Urmează zile cu ger teribil, temperaturile scad până la -20 de grade în București
20/02/2025 14:05

 Romania rămane sub valul de ger pentru mai multe zile, cu minime care vor ajunge pană la -23 de grade Celsius. Codul galben de ger va fi ridicat abia luni, 24 februarie, iar in Bucuresti minimele se vor ...

Cristian Diaconescu: România nu are garanții clare privind securitatea în fața cerințelor Rusiei
20/02/2025 06:50

Cristian Diaconescu, seful cancelariei prezidentiale, a vorbit despre negocierile intre Statele Unite si Rusia, desfăsurate la Riad, subliniind că delegatia rusă a cerut o nouă impărtire a sferelor de inf ...

O proaspătă mămică a născut bebelușul altcuiva: Copilul era de culoare, în timp ce ea și donatorul erau albi
20/02/2025 06:26

O americancă in varstă de 38 de ani dă in judecată o clinică de fertilitate după ce i s-a implantat un embrion gresit. Femeia a fost nevoită să renunte la bebelus la putin timp după nastere. Krystena ...

Florin Gardoș, ironii la adresa lui Marcel Ciolacu după ultimele dezvăluiri din scandalul Nordis: 'Avem ceva în comun'
20/02/2025 06:14

Florin Gardos, unul dintre păgubitii Nordis, a postat un mesaj pe contul de Facebook după ultimele dezvăluiri despre Marcel Ciolacu. Recorder a prezentat dovezi din care reiese că premierul ar mai fi călă ...

Trump lansează cel mai dur atac împotriva lui Zelenski: 'Un dictator fără alegeri! Ar face bine să se miște repede sau nu va mai avea o țară'
19/02/2025 19:41

Presedintele american Donlad Trump e in război deschis cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Liderul de la Casa Albă il descrie pe Zelenski drept un „dictator”, „comediant”, care a făcut � ...

Erdogan invită SUA, Rusia și Ucraina la discuții: Președintele turc susține 'Planul Trump' pentru pace
19/02/2025 19:28

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a propus ţara drept "gazdă ideală" pentru a găzdui viitoare discuţii despre Ucraina, declarand marţi că abordarea preşedintelui Donald Trump "coincide" cu cea ...

Îngrijorări la nivel mondial: Donald Trump a transformat Rusia din inamic în parterner, dar asta costă foarte mult
19/02/2025 19:17

Abordarea Washingtonului s-a schimbat radical odată cu intalnirea de marti dintre negociatorii americani si rusi, fată de cea care era in timpul administratiei Joe Biden. Atunci cand presedintele rus Vladimi ...

Viktor Orban cere să fie interzise în Ungaria ONG-urile şi mass-media finanţate de SUA în timpul administraţiei Biden
19/02/2025 17:04

Premierul conservator ungar Viktor Orban a cerut adoptarea unor legi mai severe care să permită interzicerea acelor mass-media şi ONG-uri care au beneficiat de ajutor financiar american in timpul administra� ...

Ilie Bolojan, primit de Macron la Élysée, la ora 16:45. Surse: Singurul şef de stat prezent fizic la Paris, restul participă online
19/02/2025 15:57

Presedintele interimar al Romaniei Ilie Bolojan va fi primit de presedintele Emmanuel Macron astăzi la Palatul Élysée, incepand cu ora 16:45. Bolojan va avea o intalnire tete-a-tete de 15 minute cu presedint ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei