Cele 4 situații în care Vladimir Putin spune că ar lansa un atac nuclear / Ce prevede strategia nucleară a Rusiei
Dimensiune font:
Dezbaterile la nivel internațional despre strategia nucleară a Rusiei au atins un nou nivel de intensitate după ce președintele Vladimir Putin a ordonat duminică punerea în „alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară rusești.
Subiectul este unul aprins dezbătut în comunitatea experților în securitate nucleară încă din 2018, când Departamentul apărării al Statelor Unite a publicat în luna februarie un raport numit Nuclear Posture Review. Raportul afirmă că „strategia și doctrina Rusiei subliniază potențialul coercitiv și militar al folosirii armelor nucleare. Ea evaluează în mod greșit că amenințarea unei escaladări nucleare sau chiar o primă folosire a lor (n.r. doctrina „first use” - lansarea armelor nucleare înaintea adversarilor) va servi la 'dezescaladarea' unui conflict în termeni favorabili Rusiei”.
Documentul afirmă mai specific că: „Moscova amenință și face exerciții limitate privind o primă folosire a armelor nucleare, sugerând o așteptare greșită că amenințările nucleare coercitive sau o primă folosire limitată ar putea paraliza Statele Unite și NATO și, prin urmare, ar pune capăt unui conflict în termeni favorabili Rusiei”.
Potrivit aceleiași surse, doctrina de a „escalada pentru a dezescalada provine din presupunerea greșită a Moscovei privind capitularea Vestului în termeni favorabili Moscovei”.
Rusia și doctrina de a „dezescalada prin escaladare”
Generalul John Hyten, fostul șef al Comandamentului Strategic al Statelor Unite, a reacționat la „doctrina destabilizatoare a Rusiei pe care unii o numesc escaladare pentru dezescaladare”, afirmând că:
„Urăsc sincer această discuție. M-am uitat la doctrina Rusiei. M-am uitat la ce au scris rușii. Nu este escaladare pentru a dezescalada, este escaladare pentru a câștiga. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”.
Unii analiști au sugerat că liderii ruși vorbesc despre faptul că sunt deschiși față de ideea unei utilizări limitate a armelor nucleare încă de dinainte ca un adversar să răspundă unui atac convențional al Rusiei pentru a preîntâmpina reacții la o posibilă agresiune.
Cu alte cuvinte, Rusia ar putea folosi prima arme nucleare pentru a speria un adversar să nici măcar nu se apere.
Însă asemenea caracterizări sunt contradictorii cu politicile pe care Rusia le susține în public.
Putin într-o întâlnire virtuală cu cabinetul său (FOTO: )
Cele 4 situații în care Rusia ar lansa un atac nuclear
În iunie 2020, președintele rus Vladimir Putin a aprobat o actualizare a „Principiilor de Bază ale Politicilor de Stat ale Federației Ruse privind Descurajarea Nucleară”, un document care afirmă că:
„Federația Rusă consideră armele nucleare ca fiind exclusiv mijloace de descurajare”.
Documentul semnat de Vladimir Putin stipulează cele 4 condiții în care Rusia ar putea lansa arme nucleare:
- „primirea unor date de încredere despre o lansare de rachete balistice ce atacă teritoriul Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
- folosirea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
- atac al unui adversar împotriva unor facilități guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse a căror perturbare ar submina acțiunile forțelor de răspuns nuclear;
- agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale când însăși existența statului este în pericol”.
Vladimir Putin spune că armele nucleare rusești sunt în scopuri „defensive”
Analiștii cred că documentul care pune accentul pe descurajare prin pedepsire, precum și pe natura „defensivă” a armelor nucleare ale Rusiei, a fost publicat probabil ca răspuns la documentul american privind „escaladarea prin dezescaladare”, numită astfel de oficialii de la Washington.
Această actualizare a documentului ce stipulează principiile după care Rusia se ghidează când vine vorba de lansarea unui atac nuclear este consecventă cu afirmații făcute de președintele Putin în octombrie 2018 la Clubul Valdai, un think tank din Moscova ce organizează întruniri anuale la care participă cei mai importanți oficiali ruși și aliați ai Moscovei.
„Doctrina noastră privind armele nucleare nu oferă posibilitatea unui atac preventiv. Conceptul nostru se bazează pe o contralovitură reciprocă. Asta înseamnă că suntem pregătiți să folosim arme nucleare doar când știm cu siguranță că un potențial agresor atacă Rusia, teritoriul nostru”, a declarat Putin în urmă cu 4 ani.
Însă indiferent care ar fi strategia nucleară a Rusiei, oficialii de la Moscova au făcut în trecut numeroase afirmații despre armele nucleare care par să meargă dincolo de doctrina oficială a țării, amenințând să le folosească în situații care nu întrunesc cele 4 criterii enunțate în documentul semnat de Putin
De exemplu, oficialii ruși au amenințat să folosească arme nucleare împotriva unor instalații de apărare cu rachete balistice și în scenarii regionale care nu amenință supraviețuirea Rusiei sau care nu implică atacuri cu arme de distrugere în masă.
Rachete balistice intercontinentale la o paradă în Piața Roșie din Moscova (FOTO
Rusia vrea să-și extindă arsenalul nuclear cu arme noi
Mai mult, faptul că oficialii militari de la Moscova urmăresc dezvoltarea unei game largi de arme nucleare noi sau modernizate sugerează că doctrina reală merge dincolo de descurajarea de bază și înspre strategii de purtare a unor războaie regionale, sau chiar de folosire a unor arme menite să provoace teroare.
Un exemplu amplu citat este legat de așa numitul proiect „Status 6”, cunoscut drept „Poseidon” în Rusia și „Kanyon în Statele Unite”: o torpilă propulsată nuclear cu rază lungă despre care un document oficial al guvernului rus afirmă că a fost proiectată cu scopul de a „crea zone întinse de contaminare radioactivă care ar fi improprii pentru perioade îndelungate de timp pentru activitățile militare, economice sau alte activități”.
O diagramă și o descriere a armei propuse, dezvăluite pentru prima dată în timpul transmisiunii unei televiziuni rusești despre o întâlnire a președintelui Vladimir Putin cu liderii militari de la Moscova, încă pot fi văzute într-o înregistrare video urcată pe Youtube în 2015 (minutul 01:46).
Arma, care încă este în faza de dezvoltare, pare proiectată pentru a ataca porturi și orașe cu scopul de a provoca ample daune colaterale și nediscriminatorii, o încălcare flagrantă a tratatelor internaționale.
Sursă: Hans M. Kristensen & Matt Korda (2022): Russian nuclear weapons, 2022, Bulletin of the Atomic Scientists, DOI: 10.1080/00963402.2022.2038907.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau