Cele 4 situații în care Vladimir Putin spune că ar lansa un atac nuclear / Ce prevede strategia nucleară a Rusiei

00000   48644-10259338-5437

Dimensiune font:

| 28-02-2022 00:12

 Dezbaterile la nivel internațional despre strategia nucleară a Rusiei au atins un nou nivel de intensitate după ce președintele Vladimir Putin a ordonat duminică punerea în „alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară rusești.

Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate  

Subiectul este unul aprins dezbătut în comunitatea experților în securitate nucleară încă din 2018, când Departamentul apărării al Statelor Unite a publicat în luna februarie un raport numit Nuclear Posture Review. Raportul afirmă că „strategia și doctrina Rusiei subliniază potențialul coercitiv și militar al folosirii armelor nucleare. Ea evaluează în mod greșit că amenințarea unei escaladări nucleare sau chiar o primă folosire a lor (n.r. doctrina „first use” - lansarea armelor nucleare înaintea adversarilor) va servi la 'dezescaladarea' unui conflict în termeni favorabili Rusiei”.

Documentul afirmă mai specific că: „Moscova amenință și face exerciții limitate privind o primă folosire a armelor nucleare, sugerând o așteptare greșită că amenințările nucleare coercitive sau o primă folosire limitată ar putea paraliza Statele Unite și NATO și, prin urmare, ar pune capăt unui conflict în termeni favorabili Rusiei”.

Potrivit aceleiași surse, doctrina de a „escalada pentru a dezescalada provine din presupunerea greșită a Moscovei privind capitularea Vestului în termeni favorabili Moscovei”. 

Rusia și doctrina de a „dezescalada prin escaladare”

Generalul John Hyten, fostul șef al Comandamentului Strategic al Statelor Unite, a reacționat la „doctrina destabilizatoare a Rusiei pe care unii o numesc escaladare pentru dezescaladare”, afirmând că:

„Urăsc sincer această discuție. M-am uitat la doctrina Rusiei. M-am uitat la ce au scris rușii. Nu este escaladare pentru a dezescalada, este escaladare pentru a câștiga. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”.

Unii analiști au sugerat că liderii ruși vorbesc despre faptul că sunt deschiși față de ideea unei utilizări limitate a armelor nucleare încă de dinainte ca un adversar să răspundă unui atac convențional al Rusiei pentru a preîntâmpina reacții la o posibilă agresiune.

 
 

Cu alte cuvinte, Rusia ar putea folosi prima arme nucleare pentru a speria un adversar să nici măcar nu se apere.

Însă asemenea caracterizări sunt contradictorii cu politicile pe care Rusia le susține în public.

Putin într-o întâlnire virtuală cu cabinetul său (FOTO: )

Cele 4 situații în care Rusia ar lansa un atac nuclear

În iunie 2020, președintele rus Vladimir Putin a aprobat o actualizare a „Principiilor de Bază ale Politicilor de Stat ale Federației Ruse privind Descurajarea Nucleară”, un document care afirmă că:

„Federația Rusă consideră armele nucleare ca fiind exclusiv mijloace de descurajare”.

Documentul semnat de Vladimir Putin stipulează cele 4 condiții în care Rusia ar putea lansa arme nucleare:

  • „primirea unor date de încredere despre o lansare de rachete balistice ce atacă teritoriul Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
  • folosirea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
  • atac al unui adversar împotriva unor facilități guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse a căror perturbare ar submina acțiunile forțelor de răspuns nuclear;
  • agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale când însăși existența statului este în pericol”.

Vladimir Putin spune că armele nucleare rusești sunt în scopuri „defensive”

Analiștii cred că documentul care pune accentul pe descurajare prin pedepsire, precum și pe natura „defensivă” a armelor nucleare ale Rusiei, a fost publicat probabil ca răspuns la documentul american privind „escaladarea prin dezescaladare”, numită astfel de oficialii de la Washington.

Această actualizare a documentului ce stipulează principiile după care Rusia se ghidează când vine vorba de lansarea unui atac nuclear este consecventă cu afirmații făcute de președintele Putin în octombrie 2018 la Clubul Valdai, un think tank din Moscova ce organizează întruniri anuale la care participă cei mai importanți oficiali ruși și aliați ai Moscovei.

„Doctrina noastră privind armele nucleare nu oferă posibilitatea unui atac preventiv. Conceptul nostru se bazează pe o contralovitură reciprocă. Asta înseamnă că suntem pregătiți să folosim arme nucleare doar când știm cu siguranță că un potențial agresor atacă Rusia, teritoriul nostru”, a declarat Putin în urmă cu 4 ani.

Însă indiferent care ar fi strategia nucleară a Rusiei, oficialii de la Moscova au făcut în trecut numeroase afirmații despre armele nucleare care par să meargă dincolo de doctrina oficială a țării, amenințând să le folosească în situații care nu întrunesc cele 4 criterii enunțate în documentul semnat de Putin

De exemplu, oficialii ruși au amenințat să folosească arme nucleare împotriva unor instalații de apărare cu rachete balistice și în scenarii regionale care nu amenință supraviețuirea Rusiei sau care nu implică atacuri cu arme de distrugere în masă.

Rachete balistice intercontinentale la o paradă în Piața Roșie din Moscova (FOTO 

Rusia vrea să-și extindă arsenalul nuclear cu arme noi

Mai mult, faptul că oficialii militari de la Moscova urmăresc dezvoltarea unei game largi de arme nucleare noi sau modernizate sugerează că doctrina reală merge dincolo de descurajarea de bază și înspre strategii de purtare a unor războaie regionale, sau chiar de folosire a unor arme menite să provoace teroare.

Un exemplu amplu citat este legat de așa numitul proiect „Status 6”, cunoscut drept „Poseidon” în Rusia și „Kanyon în Statele Unite”: o torpilă propulsată nuclear cu rază lungă despre care un document oficial al guvernului rus afirmă că a fost proiectată cu scopul de a „crea zone întinse de contaminare radioactivă care ar fi improprii pentru perioade îndelungate de timp pentru activitățile militare, economice sau alte activități”.

O diagramă și o descriere a armei propuse, dezvăluite pentru prima dată în timpul transmisiunii unei televiziuni rusești despre o întâlnire a președintelui Vladimir Putin cu liderii militari de la Moscova, încă pot fi văzute într-o înregistrare video urcată pe Youtube în 2015 (minutul 01:46).

Arma, care încă este în faza de dezvoltare, pare proiectată pentru a ataca porturi și orașe cu scopul de a provoca ample daune colaterale și nediscriminatorii, o încălcare flagrantă a tratatelor internaționale.

Sursă: Hans M. Kristensen & Matt Korda (2022): Russian nuclear weapons, 2022, Bulletin of the Atomic Scientists, DOI: 10.1080/00963402.2022.2038907.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Dezastrul Digi și Antena 3 prevestit de specialiști. După alegerile din această iarnă cele două posturi TV ar putea avea serios de suferit
27/12/2024 15:36

Luna decembrie a anului 2024 a fost una plină de alegeri, un moment ideal pentru televiziuni de a-si umple buzunarele. Chiar dacă a fost anulată si reluată cursa pentru Cotroceni, banii de campanie tot au f ...

NATO intră în stare de alertă: O 'flotă fantomă' distruge cablurile submarine de o importanță vitală
27/12/2024 15:07

NATO işi va ”consolida prezenţa militară” la Marea Baltică, anunţă vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Mark Rutte, iar Estonia a lansat misiuni de patrulare pe mare pentru a-şi apă ...

Relațiile dintre SUA și Rusia sunt la cel mai redus nivel - Medvedev prevede un conflict de 100 de ani
27/12/2024 14:44

Confruntarea dintre cele două state este una costisitoare, a remarcat, totodată, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev. Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitat ...

Când mă pot pensiona? Află la ce vârstă poți deveni eligibil!
27/12/2024 13:40

Multe persoane care se apropie de finalul carierei se intreabă „cand mă pot pensiona”, ei bine, varsta de pensionare variază in functie de gen, anul nasterii si stagiul de cotizare. Printr-o bun ...

Azerbaidjanul așteaptă ca Rusia să recunoască doborârea avionului de pasageri
27/12/2024 09:37

Azerbaidjanul „se asteaptă ca partea rusă să recunoască” doborarea avionului de pasageri, sustin surse azere apropiate anchetei. Avionul a căzut miercuri in Kazahstan. Azerii cred că avionul a fost lo ...

China comunistă a făcut anul trecut 9.000 km de autostradă. Ciolacu a făcut 21km în 4 ani
27/12/2024 09:32

După decenii de promisiuni si amanări, guvernantii se laudă cu „marea realizare” de a deschide 21 de kilometri din Autostrada A7 Moldova. Sectorul, care asigură legătura intre localitătile Dumbrava si ...

Șoferii se plâng de porțiunea A7 deschisă recent: probleme tehnice majore
27/12/2024 09:31

Cei 21 de kilometri ai tronsonului Dumbrava-Mizil, inaugurati cu fast ca parte a Autostrăzii A7 Moldova, sunt deja motiv de nemultumire pentru soferi. Desi deschiderea acestei portiuni a fost prezentată ca un ...

Semnal de țintă aeriană, detectat de sistemul de supraveghere radar al Armatei României. Avioanele de luptă, pregătite pentru decolare
26/12/2024 23:18

A fost detectat un semnal de tintă aeriană de către sistemul de supraveghere radar al Armatei Romaniei. Ministerul Apărării Nationale a emis o informare prin care transmite că sistemul de supraveghere ra ...

Cea mai secretă societate din lume îl numește ca nou lider pe Stoltenberg, după ce alegerea lui Trump provoacă schimbări în ordinea globală
26/12/2024 23:09

Fostul sef al NATO, Jens Stoltenberg, o să devină noul lider al grupului Bilderberg, intr-un context marcat de revenirea puternică a lui Donald Trump la Casa Albă. Grupul Bilderberg – o organizatie secre ...

Sprijinul pentru Ucraina „până la victorie” scade drastic în Europa de Vest, arată un sondaj
26/12/2024 22:56

Un sondaj a arătat că o solutie negociată pentru incheierea războiului cu Rusia este optiunea preferată de patru din sapte tări vest europene. Disponibilitatea de a sprijini Ucraina „pană la victorie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei