Concediu pentru a sta în carantină! Cine poate beneficia de el și câți bani va primi de la stat
Dimensiune font:
În contextul unei pandemii generate de noul coronavirus, românii trebuie să fie informați cu privire la drepturile pe care aceștia le au, atâta timp cât sunt asigurați medical și prezintă stări de răceală sau gripă. Deși mai multe companii le-au permis angajaților să lucreze de acasă sau au întrerupt activitatea, există și domenii în care acest lucru este imposibil.
Cum pot cetățenii să își exercite drepturile la sănătate
Românii care prezintă simptome de răceală sau stări de rău similare cu coronavirus, dar totuși nu își pot lua liber de la muncă, trebuie să știe că există soluții și nu trebuie să intre în panică. Mai exact, aceștia își pot lua concediu pentru a sta în carantină, atât pentru a preveni o îmbolnăvire, cât și pentru a se recupera în vederea unei capacități de muncă la nivel optim.
Cocediul pe care cetățenii îl pot lua și indemnizațiile cuvenite se regăsesc în OUG 158/2005 privind concendiile și indmenizațiile de asigurări sociale de sănătate, mai exact în articolul 18, unde se găsește o explicație foarte clară vizavi de condițiile în care poate fi acordat. Ultima actualizare a acestui articol a fost făcută în luna februarie a acestui an și este perfect aplicabilă pentru toții români asigurați.
Cine are dreptul la concediu de carantină și câți bani va primi de la stat
Concediul se adresează persoanelor aflate în carantină şi în izolare, și intră în categoria concediilor medicale din anul 2020. Acest concediu li se oferă „asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcţia de Sănătate Publică”.
Specialiștii în Dreptul muncii explică foarte clar că acest concediu poate fi acordat persoanelor care prezintă documente eliberate de către specialiști și sunt în conformitate cu legea. Ca și în cazul concediilor medicale, angajații asiguraţii vor primi o indemnizaţie brută egală cu 75% din baza de calcul. Mai exact, se calculează 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni care reprezintă stagiul de cotizare. Limita este de 12 salarii minime brute pe ţară lunar.
Concediul pentru carantină poate fi obţinut și aprobat doar în momentul în care persoana asigurată, care prezintă simptome de răceală, stare de rău, va deține un act doveditor de la medicul de familie, medicul curant sau de urgenţe.
În urma prezentării acestui act eliberat de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică, angajatul va obține certificatul de concediu medical. De asemenea, se pot elibera şi la o dată ulterioară, dar doar pentru luna în curs sau cea anterioară. Un detaliu foarte important și bine de știut este că durata concendiului pentru carantină nu va fi cumulat cu durata altor concedii medicale cauzate de alte afecțiuni. Trebuie știut că acest tip de concediu pentru carantină nu va fi limitat la o perioadă de 10 zile ca în cazul altor concedii medicale eliberate de către medicul de familie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau