Copilul unor lesbiene, format în corpul uneia și transferat în uterul celeilalte
Dimensiune font:
Tehnologia care a permis acest lucru a fost dezvoltată pentru a permite mamelor care au probleme cu fertilitatea să nu se despartă de copiii lor, aflați în primele faze ale dezvoltării embrionare.
La finalul lunii octombrie 2023, în Spania s-a născut un bebeluș care a fost purtat în pântece de două femei, pe rând, cu ajutorul unei tehnologii numite INVOcell. Copilul aparține unui cuplu de lesbiene.
Spanioloaicele Estefanía și Azahara, de 30, respectiv 27 de ani, și-au dorit să aibă un copil și să treacă în egală măsură prin experiența sarcinii și a maternității. Au apelat la o clinică de fertilitate din Spania, Juaneda Fertility, unde li l-a propus procedura numită INVOcell, care le-a permis amândurora să poarte copilul în propriile corpuri.
Băiețelul cuplului, Derek Eloy, s-a născut în data de 30 octombrie 2023, la maternitatea spitalului Juaneda, din Palma de Mallorca, fiind primul copil din Europa dezvoltat în corpurile a două femei, cu ajutorul acestei noi tehnologii. Aprobată inițial în SUA, tehnica INVOcell a devenit disponibilă și în câteva clinici din Europa. Pentru cuplurile care apelează la ea, marele avantaj este unul de natură psihologică: embrionul, obținut cu ajutorul reproducerii umane asistate, se formează și dezvoltă în corpul mamei, iar femeia își poartă copilul din primul moment.
INVOcell- un incubator în corpul mamei
INVOcell este, de fapt, un mic incubator, care se plasează în vagin, în primele zile de formare și dezvoltare a embrionului. Practic, o primă etapă de dezvoltare a embrionului, care se petrece în mod normal în laborator în cadrul procedurilor de reproducere umană asistată, este mutată în dispozitivul numit INVOcell. În cazul cuplului din Spania, după fertilizare și dezvoltarea embrionului, dispozitivul a fost extras, iar embrionul a fost transferat în uterul celei de-a doua femei, care a dus sarcina până la final.
Un altfel de FIV
Tehnologia INVOcell seamănă foarte bine cu fertilizarea in vitro, cea mai mare diferență fiind locul în care au loc fertilizarea și dezvoltarea embrionului. La fel ca în FIV, într-o primă etapă se face stimulare ovariană, adică femeia face un tratament hormonal care determină ovarele să producă mai multe ovule de calitate decât în mod normal.
Ulterior, are loc procedura chirurgicală prin care se extrag ovulele. La FIV, etapa următoare, când ovulele și spermatozoizii sunt plasați împreună, are loc în laborator. În cadrul noii proceduri, ovulele și spermatozoizii sunt plasați în dispozitivul INVOcell pentru fertilizare și dezvoltare.
Embrionii dezvoltați sunt îndepărtați din dispozitivul INVOcell, iar unul, sau chiar doi, sunt transferați în uter.
Un material de Theodora Fintescu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau