Cuminţenia Pământului nu va putea fi expusă de Ziua Naţională Brâncuși, pentru că niciun muzeu din România nu îşi permite să o asigure
Dimensiune font:
Ministrul Culturii vorbește despre noi negocieri pentru cumpărarea Cuminţeniei pământului, sculptura lui Constantin Brâncuşi, proprietatea a două românce care vor să o vândă. Informaţia este însă contrazisă de avocatul proprietarilor lucrării. Ei reclamă că opera de artă nu poate fi nici măcar scoasă la licitaţie. Iar pe 18 februarie, de ziua Naţională Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului va rămane ascunsă în depozit. Niciun muzeu nu îşi permite să achite asigurarea şi să o expună"Cumințenia pământului" este acum în proprietatea privată a două românce. De Ziua Naţională Brâncuși nu va putea fi expusă pentru că nici nu muzeu din România nu îşi permite să o asigure. Aşa că rămâne în depozitul secret în care este ţinută.
Asigurarea sculpturii ar costa 80% din bugetul Muzeului Naţional de Artă al României. La ultima conferinţă de presă, ministrul Culturii a anunţat că există discuţii pentru ca statul român să cumpere Cuminţenia Pământului, mai ales că nu avem în ţară multe lucrări ale lui Brâncuşi.
Surpriză, însă. Avocatul proprietarilor capodoperei lui Brâncuşi infirmă declaraţiile ministrului Culturii.
Cuminţenia Pământului a fost expusă până în ianuarie, la Bruxelles, în cadrul Europalia, fiind asigurată de partea belgiană. În România nu a mai fost expusă de doi ani. Muzeul Băncii Naţionale a României a găzduit-o ultima oară, când guvernul Cioloş a organizat subscripţia publică, eşuată, pentru cumpărarea capodoperei.
Demersurile privind achiziţionarea de către stat a sculpturii au început în 2014. După negocieri, în martie 2016 a fost anunţat un preţ: 11 milioane de euro, cinci alocate de Guvern şi 6 obţinute prin colectă publică. Dar s-a strâns puţin peste un milion de euro, aşa că tranzacţia s-a anulat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau