Din 2001, Portugalia a dezincriminat toate drogurile. Acum, oamenii din Porto merg cu frică pe stradă: "E o spirală periculoasă"
Dimensiune font:
Drogurile de mare risc sunt ilegale în mare parte din continent, dar Portugalia are o abordare diferită. Țara și-a schimbat radical politicile și tratează dependența de droguri ca o boală. În loc să fie pedepsiți, dependenților li se oferă ajutor – indiferent dacă folosesc marijuana, cocaină sau heroină. Cu mai bine de 20 de ani în urmă, Portugalia a dezincriminat toate tipurile de droguri.
În orașul de coastă Porto și în alte părți ale țării, traficanții sunt cei care suportă consecințe legale. În timp ce experții salută acest pas ca un model de urmat pentru alte state, locuitorii din Porto, precum Cristiano Silva, au o viziune diferită. El este nemulțumit de modul în care dependenții devin drogații cartierului său, în timp ce poliția pare neputincioasă.
Folia de tablă carbonizată, bucăți de siringi aruncate și urme de sânge sunt dovezi ale consumului de droguri pe străzile și parcurile din Porto. Cristiano Silva le vede zilnic. Locuiește în al doilea oraș ca mărime al Portugaliei, într-un cartier de clasă mijlocie devenit, de asemenea, un loc de întâlnire pentru dependenții de droguri.
Cristiano Silva, rezident: "Este lipsit de respect față de restul societății. Ei folosesc drogurile pe stradă. Dacă nu vă place, trebuie să traversați strada. Și dacă spui că nu e în regulă, ei devin agresivi".
Portugalia a dezincriminat toate narcoticele în 2001, oricât de periculoase ar fi. Oricine este găsit în posesia unor doze pentru mai puțin de zece zile acum primește o amendă. Doar dealerii merg la închisoare.
Tranzacțiile sunt încă interzise. Majoritatea traficului de droguri se face cu ușile închise. Deși consumul în aer liber nu este permis, rareori are consecințe legale.
Celor care sunt prinși li se oferă terapie. Astfel, centrele de dezintoxicare ca acesta ar trebui să atragă consumatorii de pe străzi. Dar este singurul centru din Porto.
Hugo Moreira, vicepreședinte Sindicatul Poliției: "Ne facem treaba, ne facem rondul, da. Dar dacă nu există consecințe... Cred că avem nevoie de o unitate care să preia utilizatorii și să-i oblige să accepte tratamentul – o unitate cu suficiente resurse și profesioniști pentru a-i îngriji".
După mai bine de douăzeci de ani de politici liberale privind drogurile, este timpul să acționăm, spune rezidentul Cristiano Silva. Îngrijirea dependenților este în regulă, dar nu în detrimentul protejării populației.
Lucrurile s-au așezat puțin în cartierul lui Cristiano după o operațiune de anvergură a poliției. Dar o parte din scena drogurilor tocmai s-a mutat într-o altă parte a orașului, ceva care în mod clar nu rezolvă problema din Porto.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau