Fiecare român, dator cu 2.500 de euro
Dimensiune font:
premierul a precizat că PIB-ul pe cap de locuitor ar urma să ajungă la 7.000 de euro în 2013 * veniturile statului sunt estimate la 46 miliarde de euro, iar datoriile – la 49 miliarde
Într-o conferinţă de presă în care a încercat să prezinte, pe sistem american, „starea naţiunii”, premierul Victor Ponta a făcut referire la situaţia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 şi proiectele care se vor putea duce la îndeplinire în următorii patru ani. În acest sens, primele evaluări arată că „în acest an vom cheltui mai mult decât producem” şi că, la sfârşitul anului, „fiecare dintre români va fi mai dator cu 150 de euro”. „Guvernul nu are niciun ban al său. Guvernul gestionează nişte bani care sunt luaţi de la cetăţenii României pentru a fi folosiţi pentru cetăţenii României. Este o prezentare în care am folosit rotunjirea cifrelor. Am folosit un procedeu pentru a vorbi mai clar, de a vorbi în cifre rotunde. Datoriile pe care le avem de plătit aparţin României. Nu îmi propun să fac un atac la adresa opoziţiei, ci să prezint viziunea noastră”, a declarat Victor Ponta.
Datoria creşte proporţional cu PIB-ul
În acest sens, premierul a precizat că România va trebui în acest an să împrumute 1,5 miliarde euro de pe piaţa externă pentru finanţarea deficitului bugetar, programat la trei miliarde euro. „Guvernul estimează că, în 2013, Produsul Intern Brut va fi de 139,8 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut, când a fost de 132,6 miliarde de euro. PIB-ul pe cap de locuitor ar urma să ajungă, astfel, anual, la 7.000 de euro. În 2013, veniturile statului sunt estimate la 46 miliarde de euro, reprezentând 2.300 de euro pe persoană, iar cheltuielile statului se ridică la 49 miliarde de euro (2.450 de euro pe persoană). Deficitul bugetar ar urma să fie de trei miliarde de euro, adică 150 de euro de persoană. În ceea ce priveşte datoria publică a ţării, aceasta este de 51 miliarde de euro, sumă acumulată după 1989 şi până în prezent. 60% din această datorie este în valută, iar 40% în lei”, a mai explicat premierul Victor Ponta. Acesta a mai accentuat faptul că, în ultimii patru ani, datoria României a crescut, iar după 2008, din cauza crizei, România a oprit ritmul ascendent de creştere economică. „Obligaţia noastră este să readucem România pe creştere. (…) Avem 10, 2 miliarde de euro de plătit pe salarii, 11, 1 miliarde euro pe pensii, o sarcină dificilă, dar pe care ne-am asumat-o şi de care toţi ne vom folosi de ea când vom ajunge la pensie, 7,8 miliarde euro pe investiţii şi 7,6 miliarde euro pe bunuri şi servicii”, a mai arătat Ponta.
Asistenţa socială, sănătatea şi transporturile, privilegiate
Prezentarea premierului constituie şi o bază pentru alcătuirea bugetului de stat, unde asistenţa socială, sănătatea şi transporturile sunt domeniile care vor beneficia în 2013 de cele mai mari alocări, bugetare, cumulând 27,6 miliarde euro din totalul cheltuielilor bugetare. Astfel, pentru asigurări şi asistenţă socială, suma prevăzută în buget este de 16,5 miliarde euro, pentru sănătate - 6,2 miliarde euro, iar pentru transporturi - 4,9 miliarde euro. De asemenea, pentru educaţie şi cercetare se vor aloca 4 miliarde euro, agricultură şi dezvoltare rurală - 3,8 miliarde, ordine publică şi siguranţă naţională - 2,7 miliarde, pentru administraţie - două miliarde, pentru locuinţe, servicii, dezvoltare publică - 1,5 miliarde euro, apărare şi protecţia mediului - câte un miliard de euro. (Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau