Gravidă din Suceava: Ne privesc de parcă suntem ciumații țării. Nu suntem primiți nicăieri
Dimensiune font:
O tânără din Suceava însărcinată în 37 de săptămâni spune că autorităţile au sfătuit-o să nască acasă şi că nu au luat nicio măsură pentru a o ajuta: „Suntem priviţi ca şi cum am fi ciumaţii ţării, rugăm autorităţile să redeschidă maternitatea!”.
Ioana nu a mai fost la controalele medicale din timpul sarcinii din 3 martie. Este însărcinată în 37 de săptămâni şi are risc de naştere prematură.
Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” este închis, la fel şi clinicile private din jur. Femeia a găsit greu o clinică privată din Bistriţa unde îşi poate face controalele de rutină.
„Au fost denumite câteva spitale care pot să preia cazurile de urgenţă, dar acestea nu mai fac faţă, dar urgenţe însemnând doar atunci cânt ţi se declanşează naşterea. Nu suntem primite nicăieri în ţară deoarece provenim din judeţul Suceava, un judeţ cu cele mai multe cazuri de infestări, de coronavirus, aşadar suntem priviţi ca şi cum am fi ciumaţii ţării, iar autorităţile nu au luat nicio măsură, ne-au sugerat să naştem acasă, să căutăm moaşe care să poată să ne ajute", a povestit Ioana.
Gravidele din Suceava cer ajutor autorităţilor.
„Rugăm autorităţile să ia o măsură, să redeschidă maternitatea, dacă acest lucru nu este posibil rugăm să denumească o altă maternitate care să preia toate cazurile gravidelor din Suceava", spune Ioana.
Naşterea acasă sugerată de autorităţi este foarte periculoasă însă, atât pentru mamă, cât şi pentru făt.
„Această decizie eu am luat-o destul de devreme, aveam toate controalele medicale la zi, analizele, ceea ce în această perioadă nu mai este posibil pentru multe gravide. Ce le-aş spune gravidelor de azi care se gândesc la naşterea acasă, le-aş spune că le înţeleg perfect, dar le-aş spune că nu este o decizie pe care să o ia în pripă, de frică, este o decizie de viaţă şi de moarte. Cea mai bună decizie este să meargă să nască la spital”, a declarat preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, Ana Măiţa.
Femeile gravide din Suceava sunt redirecţionate însă spre alte spitale, precum cel din Fălticeni, Rădăuţi, Botoşani sau Iaşi.
MEDIAFAX a încercat să vadă cât de greu se găseşte un spital pentru naştere în această perioadă: „Eu eram programată la cezariană, peste 3 săptămâni, acolo. Vă adresaţi la alt medic, vă duceţi la alt spital, deocamdată la noi în spital totul e închis. Aveţi idee cum să mă direcţionaţi şi pe mine, cum să mă descurc..La Rădăuţi sau la Fălticeni”.
La Fălticeni însă e greu de găsit un loc dacă se ajunge la cezariană sau dacă sunt complicaţii.
„La noi, cum să vă spun, nu primim ca să stea pe o perioadă, venim, se consultă şi se pleacă acasă, nu are rost să veniţi dacă nu vă simţiţi rău, nu?”, spun și cei din secretariatul Spitalului din Făltceni.
Am încercat să sunăm şi la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi.
„Chemaţi salvarea, doamnă, şi vă duce unde trebuie, la clinica de gardă. Noi nu suntem de gardă. Nu, doamnă, chemaţi salvarea şi salvarea vă duce unde trebuie!”, au spus cei de la secretariatul Maternității „Elena Doamna” din Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau