Interviu cu Vlad Ciuburciu: Compania Vascar nu este afectata de epidemia de pesta porcina
Dimensiune font:
Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, unul dintre principalii producatori de mezeluri, specialitati din carne, conserve, semipreparate si carne fresh din tara noastra, declara ca activitatea si produsele companiei pe care o conduce nu sunt afectate de epidemia de pesta porcina. Asigurarea vine intr-un moment si intr-un context cu o mare importanta: pe de-o parte, exista zeci de focare active in judete precum Timis, Bihor sau Mures, iar, pe de alta parte, consumul de carne de porc atinge niveluri record in Romania, cu ocazia sarbatorilor de iarna.
"La Vascar, nu avem probleme din cauza epidemiei de pesta porcina, intrucat cumparam materie prima in special din Uniunea Europeana. Achizitionam si din Romania, insa, tinand cont de situatia actuala si de focarele existente, majoritatea fermelor si abatoarelor din tara au stampila hexagonala. Intrucat compania noastra doreste sa isi pastreze si exporturile in tarile UE cu multi romani, avem nevoie de stampila ovala. Este destul de greu sa facem rost de carne de porc cu stampila ovala din tara noastra, situatie in care preferam abatoare cu standarde de calitate de top, din Germania, Spania si Belgia. Aceste tari tin epidemia de pesta porcina sub control si ne ofera carne de calitate, la un pret corect", spune Vlad Ciuburciu.
Conform protocoalelor sanitar-veterinare aflate in vigoare, stampila ovala se ofera "produselor de origine animala obtinute in unitatile autorizate pentru schimburi intracomunitare si contine, in partea de jos, mentiunea EC sau CE", in timp ce stampila hexagonala este destinata "produselor din carne obtinute de la porcinele domestice si fabricate in unitatile autorizate pentru schimburi intracomunitare, avand, in partea inferioara, mentiunea Controlat sanitar-veterinar".
Ciuburciu (Vascar) spune ca, desi exporturile nu reprezinta o pondere atat de mare din cifra de afaceri a companiei pe care o conduce, ele sunt importante pentru mentinerea traditiei si a vizibilitatii pe plan extern. "Am avut posibilitatea de a renunta la exporturi si de a cumpara carne mai ieftina, doar din Romania, insa am preferat sa achizitionam in continuare materie prima mai scumpa, din Uniunea Europeana. Dorim sa ramanem activi pe piata internationala si sa ne pastram stampila, chiar daca acest lucru presupune cheltuieli mai mari", spune Directorul General.
Acesta precizeaza ca Vascar cumpara carne preponderent din spatiul comunitar incepand cu anul 2018, cand a avut loc o "explozie" a cazurilor de pesta porcina in tara noastra. "Odata cu evolutia pestei, a scazut si procentul de materie prima achizitionata din Romania. De la mijlocul anului 2018, a devenit dificil sa cumparam carne de porc cu stampila ovala din tara, intrucat multe judete sunt 'la rosu' si pot vinde doar catre procesatorii care isi comercializeaza produsele exclusiv pe teritoriul Romaniei", spune Vlad Ciuburciu.
Compania Vascar, infiintata la Vaslui in anul 1984, sub denumirea de Industria Carnii, detine in prezent marcile Vascar si Moldova in Bucate (brand premium), iar produsele sale se gasesc atat in cele 21 de magazine proprii din regiunea Moldovei, cat si in retelele de hypermarket-uri Carrefour, Kaufland, Auchan si Cora din toata tara si la export.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau