IPP: Ministrul Sănătăţii calcă în picioare principiul respectării dreptului pacientului în problema finanţării spitalelor private
Dimensiune font:
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, 'calcă în picioare' principiul respectării drepturilor pacienţilor, fiind preocupat în schimb de alimentarea sistemului public de sănătate neperformant, susţin reprezentanţii Institutului pentru Politici Publice (IPP), într-un comunicat remis luni AGERPRES.
Aceştia fac referire la declaraţiile recente ale ministrului potrivit cărora prin noul Contract-cadru de servicii medicale va fi sistată finanţarea spitalelor private de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
'Institutul pentru Politici Publice dezavuează declaraţiile Ministrului liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prin care anunţă că de la 1 martie se va sista finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a intervenţiilor medicale făcute în sistemul privat. IPP consideră că, în acest fel, Ministrul calcă efectiv în picioare un principiu fundamental după care trebuie să funcţioneze un sistem eficient de sănătate: respectarea, înainte de orice, a drepturilor pacienţilor-contribuabili, frământându-se în schimb de alimentarea sistemului public neperformant din sănătate din fonduri provenind din contribuţiile individuale ale asiguraţilor', se arată în comunicatul IPP.
În context, IPP cere Guvernului să creeze legal posibilitatea înfiinţării unei comisii de audit independente asupra cheltuirii banilor din fondul de contribuţii la sănătate.
'Institutul pentru Politici Publice cere Ministerului să îşi formeze deprinderea de a da socoteală contribuabililor cu privire la destinaţia concretă a sumelor colectate din contribuţiile lunare la sănătate, explicând populaţiei, mai ales celor care nu apelează la servicii medicale pe durata vieţii în cuantumul atins prin contribuţiile plătite, ce se întâmplă cu respectivii bani. Un Ministru liberal trebuie să imprime acest mod de gândire, abordând obiectiv, pe bază de criterii de eficientizare, problemele sistemului public de sănătate, concomitent cu sprijinirea dezvoltării unei pieţe a serviciilor de sănătate în condiţii de transparenţă şi competiţie liberă. Cerem actualului Guvern să creeze legal posibilitatea înfiinţării unei Comisii de Audit independente asupra cheltuirii banilor din fondul de contribuţii la sănătate', se afirmă în comunicatul IPP.
De asemenea, IPP susţine că recunoaşte nevoia de resurse financiare sporite în sistemul public de sănătate şi este conştient că actualul cadru juridic şi instituţional i-ar permite, formal, actualului ministru Nicolăescu să caute soluţii pentru a suplimenta veniturile insuficiente ale spitalelor de stat.
'În căutarea acestor soluţii, Ministrul Nicolăescu nu trebuie să uite că nu există bani publici în sănătate, toţi banii sunt ai contribuabililor. Sistemul de sănătate publică din România suferă acut de lipsă de eficienţă, irosirea resurselor, corupţie, lipsa unor minime standarde de curăţenie şi minim confort, dar acestor probleme trebuie să le găsească chiar Ministrul şi echipa sa rezolvarea (din moment ce şi-au asumat această sarcină prin reluarea portofoliului), dar nu prin forţarea noastră, a contribuabililor, să ne tratăm obligatoriu în unităţi de stat, în cuantumul contribuţiilor plătite conştiincios, lună de lună', susţine IPP.
Totodată, IPP apreciază 'intenţia Ministerului Sănătăţii de a sista decontarea din bugetul Casei a intervenţiilor medicale făcute în unităţile spitaliceşti private drept un semnal public extrem de de prost, întrucât nu face altceva decât să îngrădească dreptul pacientului de a-şi alege furnizorul de servicii pe banii săi, Statul decizând în numele acestuia ce prestaţie medicală trebuie să acceseze'.
'Românii trebuie să aibă în continuare dreptul să îşi folosească, fie la stat, fie la privat, sumele de bani aferente contribuţiilor lunare la Fondul de sănătate, urmând ca, în eventualitatea apelării la o prestaţie privată, să achite diferenţa, dacă este cazul. Anul trecut, fiecare român care a câştigat un salariu mediu brut de 2.117 lei a plătit la Fondul de Asigurări de Sănătate peste 600 de euro, Fond care a totalizat aprox. 4 mld euro - aparent tot insuficienţi pentru ca să susţină spitalele publice, în opinia Ministrului Nicolaescu', consideră ONG-ul.
În context, IPP subliniază că Ministerul Sănătăţii trebuie să respecte principiul beneficiului pacientului atât pentru serviciile medicale de stat, cât şi pentru cele private.
'IPP susţine cu tărie, aşa cum a făcut şi în contextul anterioarelor proiecte de lege privind reforma din Sănătate din 2012, respectarea principiului beneficiului pacientului pentru contribuţiile achitate, un principiu care trebuie recunoscut de Ministerul Sănătăţii atât pentru serviciile pe care statul nu le poate oferi deloc, cât şi pentru acelea pe care pacientul le doreşte furnizate de către un operator privat', se mai arată comunicat.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau