Kremlinul râde de sancțiunile occidentale: Tehnologia americană continuă să intre în Rusia și este folosită pentru războiul din Ucraina
Dimensiune font:
Rusia obţine încă volume mari de tehnologie occidentală, esenţială pentru războiul său din Ucraina, în contextul în care sancțiunile occidentale vizează sufocarea maşinii militare a Moscovei, arată o nouă analiză publicată de CNBC, conform news.ro.
Ca răspuns la invazia pe scară largă efectuată de Rusia în Ucraina din februarie 2022, o coaliţie occidentală de aliaţi a impus o serie de sancţiuni care restricţionează vânzarea anumitor bunuri către Rusia, inclusiv tehnologii avansate pentru utilizare în armată.
Cu toate acestea, tehnologiile occidentale au reprezentat în continuare aproape jumătate din toate importurile ruseşti de componente critice şi bunuri ”prioritare” pe câmpul de luptă, în primele trei trimestre ale anului 2023, potrivit cercetărilor realizate de institutul de cercetări ucrainean KSE Institute şi grupul internaţional de lucru Yermak-McFaul, care promovează sancţiuni împotriva Rusiei.
Astfel de produse sunt de obicei concepute de companii cu sediul central în ţările coaliţiei occidentale, dar sunt fabricate şi distribuite în străinătate, deseori facând lanţurile lor de aprovizionare mai greu de controlat.Investigaţiile anterioare ale CNBC au indicat că aceşti intermediari din ţări terţe au sediul în general în ţări fără sancţiuni directe împotriva Rusiei, în primul rând China, precum şi Turcia şi Emiratele Arabe Unite.
Moscova a importat componente critice în valoare de peste 22 de miliarde de dolari între ianuarie şi octombrie 2023, arată datele comerciale ruseşti. În aceeaşi perioadă, a importat, de asemenea, componente de câmp de luptă ”de înaltă prioritate” în valoare de aproape 9 miliarde de dolari, pe care autorităţile occidentale le-au sancţionat în mod special. Astfel de bunuri includ microcipuri, echipamente de comunicaţii, componente de computer, rulmenţi şi arbori de transmisie şi dispozitive de navigaţie şi senzori, care pot fi utilizate într-o gamă largă de echipamente militare, inclusiv drone, radiouri, rachete şi vehicule blindate.
Tehnologia americană continuă să intre în Rusia
Potrivit noii cercetări, produsele provenite de la companii cu sediul în SUA au reprezentat a doua cea mai mare pondere a bunurilor de luptă din Rusia (27%) şi componentele critice (19%), după China.
Produsele din SUA provin de la companii precum giganţii tehnologici Intel, Analog Devices, Advanced Micro Devices şi Texas Devices, toate echipamentele care au fost găsite în armamentul rusesc pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit KSE.
CNBC a contactat companiile citate şi toate au spus că au încetat comerţul cu Rusia în urma războiului şi că operaţiunile lor sunt în conformitate cu sancţiunile.
Texas Devices a spus că ”se opune cu fermitate utilizării cipurilor noastre în echipamentele militare ruseşti şi deturnării ilicite a produselor noastre către Rusia” şi că ia măsuri dacă află că distribuitorii săi nu respectă controalele la export.
AMD a spus în mod similar că ”nu acceptă şi lucrează pentru a perturba utilizarea malignă a produselor noastre în echipamentele militare ruseşti” şi că operează programe de conformitate şi monitorizare pentru a preveni o astfel de utilizare.
Importurile de maşini-unelte avansate sunt în creştere
In acelaşi timp, raportul a evidenţiat, de asemenea, o creştere semnificativă a importurilor ruseşti ale unei clase de maşini-unelte avansate critice pentru producţia militară a Moscovei, de la începutul războiului.
Rusia a importat 189 de milioane de dolari de maşini de ”control numeric pe computer”, între ianuarie şi octombrie 2023, potrivit analizei KSE. Aceasta marchează o creştere de 88% faţă de nivelurile de dinainte de război, majoritatea acestor instrumente provenind din ţările coaliţiei occidentale.
Maşinile CNC sunt instrumente industriale automate utilizate pe scară largă în industria aerospaţială, auto şi de apărare. Aplicaţiile lor pot include producţia de carcase de arme, piese de aeronave, componente de rachete şi drone şi microelectronice.
Astfel de bunuri au devenit ţinta sancţiunilor SUA şi UE la sfârşitul anului 2023, ceea ce a făcut ca Rusia să le obţină mai complicat şi mai costisitor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau