Lovitura genială a ucrainenilor care îi poate sili pe ruși să ceară pace. Expert de la Oxford: „Aceasta e mutarea de șah”

7_11zon

Dimensiune font:

| 17-08-2024 11:10

Corneliu Bjola, profesor de diplomație la Universitatea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce măsură ultimele acțiuni ale ucrainenilor îi vor obliga pe ruși să se așeze la masa negocierilor.

Ucraina a dat o lovitură neașteptată Rusiei, dar experții sunt împărțiți atunci când analizează urmările ofensivei ucrainene de la Kursk. Mai mulți experții, citați de BBC, sunt de părere că Ucraina ar avea în sfârșit o poziție care să-i permită să înceapă primele negocieri serioase pentru pace sau măcar armistițiu, dar și că a sosit momentul diplomației. Cu toate acestea, opinia nu este unanimă. Politico scrie chiar că în pofida campaniei reușite a ucrainenilor, aceștia nu au încă soluții la războiul de uzură propus de ruși. În plus, mai notează sursa citată în vreme ce Kievul speră să silească comandanții ruși să transfere unități din Donbas la Kursk, comandanții ucraineni, la rândul lor, au fost nevoiți să redistribuie unități pentru a lansa și susține incursiunea transfrontalieră.

Chiar și așa, inclusiv președintele Volodimir Zelenski a început să vorbească tot mai des despre pace, iar mulți cred că pentru ucraineni a sosit momentul să se așeze la masa tratativelor. Discuțiile ar porni acum de la ideea „Teritoriu contra teritoriu”, ceea ce înseamnă că ucrainenii ar trebui să profite de faptul că stăpânesc circa 1.000 de kilometri pătrați din Rusia.

E de ajuns atât?

„Prin Operațiunea Kursk, ucrainenii au realizat o mutare de șah remarcabilă împotriva regimului de la Kremlin, însă rămâne de văzut dacă aceasta va duce, în cele din urmă, la un șah mat. Operațiunea Kursk are multiple obiective: forțarea armatei ruse să își reducă presiunea pe frontul din Donbas prin redistribuirea trupelor pentru apărarea propriului teritoriu, întărirea moralului armatei și cetățenilor ucraineni după un an dificil, reamintirea aliaților occidentali că armata ucraineană este încă redutabilă, departe de a fi epuizată, și capabilă să lovească puternic după doi ani și jumătate de război. Nu în ultimul rând, operațiunea vizează declanșarea unui fitil de instabilitate politică în Rusia, prin spargerea bulei propagandistice care susține că victoria Rusiei este asigurată”, spune Bjola.

În plus, ofensiva ucraineană a lovit puternic în imaginea Rusiei, inclusiv în fața aliațiilor săi. Astfel, vulnerabilitățile rușilor nu fac decât să arate discrepanța dintre realitate și propagandă. Pornind de aici, ucrainenii ar putea obține condiții mai bune, în cazul în care cele două părți vor decide să urmeze negocieri, susține Bjola.

„La acestea se adaugă o nouă umilire a Rusiei în fața aliaților săi (China, Iran, țările din Sudul Global), demonstrând uriașa discrepanță dintre poziția retorică a Kremlinului ca mare putere și capacitățile sale reale, specifice unei țări subdezvoltate, cu o fațadă de tip Potemkin. Toate aceste elemente ar putea permite Ucrainei să obțină condiții mai bune în eventuale negocieri, mai ales dacă va avea loc o schimbare de conducere la Casa Albă în noiembrie (lucru mai puțin probabil acum decât acum o lună).”

Vestea cea bună

Chiar și așa, Corneliu Bjola spune că nu vede încă suficientă disponibilitate pentru ca cele două părți să se așeze de pe acum la masa negocierilor. Există însă și un „dar” și un „dacă”.

„Personal, nu văd prea multă disponibilitate pentru negocieri din partea ambelor părți, dar multe depind de consecințele a ceea ce se întâmplă acum. Dacă ucrainenii reușesc să se consolideze în zona Kursk și să continue să lovească în Crimeea, Kremlinul va începe să piardă și mai mult teren și va fi obligat să facă noi mișcări politice riscante (probabil o nouă mobilizare, noi taxe pentru susținerea războiului). O victorie a lui Harris la Casa Alba, în noiembrie, ar convinge, de asemenea, rușii că războiul va fi de lungă durată, din ce în ce mai costisitor și fără șanse de încheiere decât prin retragerea trupelor ruse”, adaugă expertul.

Corneliu Bjola încheie cu o veste bună. Pentru prima dată au apărut elemente care ar putea indica faptul că rușii ar putea fi forțați să-și reconsidere strategia și chiar să se retragă din teritoriile ocupate.

„Pe scurt, ucrainenii au recăpătat inițiativa fără a lansa o contraofensivă de amploare. Aceasta este mutarea de șah la care mă refeream, deoarece distruge narațiunea Kremlinului despre «victoria inevitabilă» și ar putea forța Rusia, mai ales în condițiile continuării sprijinului american după alegerile din noiembrie, să își reconsidere strategia, inclusiv prin retragerea trupelor din teritoriile ocupate”, conchide Corneliu Bjola.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Un general de top al NATO pune degetul pe rană - Adevăratul motiv pentru care Alianța nu intervine în Ucraina
14/11/2024 00:26

Seful comitetului militar al NATO, olandezul Rob Bauer, consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare descurajează tările occidentale să-si implice propriile trupe pentru a ajuta Ucraina in r ...

Joe Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă. Atitudini complet schimbate față de campania electorală
14/11/2024 00:25

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Albă pentru a discuta despre transferul de putere cu preşedintele Joe Biden, după victoria sa in scrutinul din 5 noiembrie. "Bine ai venit ...

De ce își învelesc spaniolii mașinile în folie și le leagă de stâlpi?
14/11/2024 00:21

Imagini de film SF inundă Spania! Locuitorii din sud au inceput să-si invelească masinile in folie si să le lege de stalpi. Nu, nu este vorba de o nouă modă auto sau de o metodă inedită de protectie imp ...

Garduri ghimpate și sute de polițiști mobilizați la Parlamentul European pentru a face față unui protest al fermierilor
14/11/2024 00:19

In Cartierul European din Bruxelles, zona din jurul clădirii Parlamentului European a fost impanzită cu garduri metalice si garduri ghimpate, iar sute de politisti au fost mobilizati pentru a asigura ordinea ...

„Exil” pe o navă de croazieră, cât e Donald Trump la putere. O companie oferă o călătorie de patru ani în jurul lumii
14/11/2024 00:16

O linie de croazieră oferă o călătorie de patru ani in jurul lumii pentru cei care doresc o vacantă prelungită, departe de politică sau de situatia incertă de pe glob. Pretul pentru o cabină de o perso ...

Imagini dureroase cu sfârșitul Airbus-ului A318 ”Traian Vuia” de la TAROM: tăiat și trimis la fiare vechi
14/11/2024 00:09

Airbus-ul A318 „Traian Vuia,” odinioară o emblemă a flotei TAROM, a fost redus astăzi la piese de fier vechi, intr-o imagine dureroasă care reflectă nu doar finalul unui avion, ci si lipsa unei viziuni ...

TAROM scoate definitiv din serviciul comercial modelul Airbus A318
14/11/2024 00:07

Compania aeriană TAROM a scos definitiv din serviciul său comercial aparatele model Airbus A318, iar ultimul avion care a mai rămas activ in flotă este inmatriculat YR-ASA, si botezat ,,Aurel Vlaicu”. Ul ...

Scandal de proporţii în Spania: 20 de milioane de euro au fost găsiţi în pereţii casei fostului şef antifraudă, care a fost arestat împreună cu iubita sa
13/11/2024 13:49

 O anchetă declanşată de cea mai mare captură de cocaină din istoria Spaniei a dus la descoperirea a 20 de milioane de euro, bani lichizi, ascunşi in pereţii şi tavanul casei fostului şef de la co ...

Percheziții în România, după o anchetă pornită din Germania: Românii au încercat să păcălească fiscul german
13/11/2024 09:33

  Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice din judetul Mures au efectuat miercuri dimineata 11 perchezitii domiciliare, in baza unui ordin european de anchetă emis ...

Atenție pentru toți utilizatorii rețelelor de socializare - Avertismentul DNSC despre noile amenințări online
13/11/2024 08:40

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, marţis eară, asupra unei noi noi tentative de compromitere a conturilor Meta prin furtul codului de autentificare cu 2 factori. ”AVERT ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei