Ministrul Economiei. ”Fabricăm deja rachete și vom produce și mai multe”
Dimensiune font:
România va produce „cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”, spune ministrul Economiei, Radu Oprea, la Digi24, referitor la industria de apărare a țării.
Ministrul spune că, în curând, alături de compania germană Rheinmetall, România își va diversifica producția de arme.
La începutul lunii august va veni echipa de tehnicieni din Germania pentru a stabili toți pașii pe care îi mai avem de făcut, a spus Oprea.
”Pot să vă spun că astăzi producem în România, sau suntem implicați în procesul de producție a obuzelor de calibrul 155 mm.
Pot să vă mai spun că sunt companii care au crescut numărul de angajați, că lucrăm în schimburi, și avem țintă în anumite companii să ajungem să lucrăm 24 de ore, șapte zile pe săptămână. Proiectul cuprinde mai multe componente.
Există și bani europeni, și vestea bună pe care am primit-o astăzi, pentru că am văzut o comunicare a Comisiei Europene, este că proiectul României, împreună cu o companie germană, pentru fabrica de pulberi, este unul eligibil, și că vom primi bani europeni”, a spus ministrul.
Există cerere, există contracte
”În momentul în care MApN va avea rezultatul procesului de achiziție publică pentru obuzele de calibrul 155 mm, o să știm exact care este tipul de muniție care va trebui să-l producem în România. Fiecare dintre producători are un detaliu care face să ai o muniție dedicată.
Însă, există și o muniție standard – 107 mm, care se folosește foarte mult în Ucraina, astăzi. Pulberea pe care o vom produce în România va fi probabil cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”.
Muniția produsă în România, livrată către Ucraina?
”Noi livrăm diverșilor parteneri internaționali și, sigur, destinația finală nu o știu, sau nu pot să o comunic”
Mulțumit de industria de apărare din România?
”Dacă mă uit la industria cu capital privat spun da. Dacă mă uit la industria de apărare cu capital de stat, spun că sunt foarte multe lucruri de făcut încă”, a conchis ministrul.
Comisia Europeană alocă 500 de milioane euro pentru a intensifica producţia de muniţii, dintr-un total de 2 miliarde euro pentru consolidarea industriei de apărare a UE. Unul dintre cele 31 de proiecte vizate include şi România.
Proiectul din România a fost depus de compania germană Rheinmetall şi ROMARM, aflată în subordinea Ministerului Economiei, și care reuneşte cele 16 fabrici de muniţie şi armament de stat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau