Nicolăescu anunţă un an greu pentru Sănătate
Dimensiune font:
* ministrul spune că în 2013 vor trebui plătite datoriile din anii trecuţi din sistemul medical * totodată, acesta speră la redeschiderea Institutului Cantacuzino
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că 2013 va fi un an foarte greu, în care trebuie plătite datorii din anul anterior în sistemul medical. El a declarat că în 2012 în spitalele private au fost internaţi 59.459 de pacienţi, în timp ce în spitalele de stat – 2,82 milioane. Pentru pacienţii internaţi în privat, suma decontată a fost de 216 milioane de lei, ministrul precizând că nu a avut acces la date pentru a vedea pe ce au fost cheltuiţi banii. După cum a spus ministrul, pe baza unor date furnizate de CNAS, sunt exemple unde în regim privat s-a decontat 3.321 de lei pe caz, în timp ce la spitalul public suma decontată a fost de 1.619 lei, cu 1.702 lei mai puţin. „La Bihor, s-a decontat 3.861 lei, la privat, în timp ce în sectorul public, doar 1.964 lei, iar la Cluj în privat s-a decontat 6.250 lei pe caz, faţă de 1.913 lei în sectorul public”, a precizat Nicolăescu. În acest sens, ministrul Sănătăţii a anunţat că, săptămâna viitoare, după ce se vor termina discuţiile pe marginea Legii bugetului de stat, intenţionează să înceapă discuţiile cu mediul privat şi pe baza datelor pe care le are Ministerul Sănătăţii să se hotărască ce se va face mai departe. El a menţionat că anumite orientări sunt deja structurate, şi anume, finanţarea în continuare a ambulatoriului, pentru care sumele au fost mărite în acest an cu 50%. „Am văzut că se dădeau bani pe nişte programe de sănătate care nu aveau niciun efect, i-am tăiat, am văzut că se dădeau bani mai mult pentru anumite sectoare care nu produceau, de asemenea, niciun fel de eficienţă, niciun fel de ameliorare a stării de sănătate a oamenilor, le-am suprimat. Banii aceia i-am luat şi i-am dus către policlinică. Sigur, va trebui acum să facem metodologie, norme de lucru prin care medicul de la UPU sau medicul din spital să-i spună pacientului: dv. nu sunteţi atât de grav ca să vă internez, mergeţi alături, la policlinică, unde tot de servicii medicale de bună calitate veţi beneficia. Eu cred că printr-o asemenea măsură bine susţinută bine popularizată, bine condusă şi controlată vom putea să ameliorăm situaţia din spitale”, a afirmat Nicolăescu.
220 milioane lei redirecţionaţi de la spitalele private
Pe de altă parte, ministrul a opinat că sumele rezultate din micşorarea finanţării sistemelor private ar putea fi folosite pentru modernizarea spitalelor publice. „Nu întâmplător considerăm că micşorarea finanţării spitalelor private ne poate ajuta cu aceşti bani - cam 220 milioane lei, pe care putem să îi ducem către sectorul spitalicesc public, dar nu peste tot. Avem 53 de spitale pe care noi vrem să le facem de excelenţă, vrem să le considerăm că acestea pot, în timp, să le concureze, să rivalizeze cu orice spital privat. Pentru asta trebuie bani şi am făcut un program special. Începem anul acesta cu secţiile de anestezie şi terapie intensivă, la anul vom începe cu blocurile operatorii şi în ultimul an să începem cu partea de cazare în care omul să simtă că nu stă la închisoare”, a mai spus Nicolăescu. Cât priveşte datoriile, Nicolăescu a precizat că 75% vor fi plătite în acest an, iar 25% - anul viitor. Totodată, ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că producţia de vaccin la Institutul Cantacuzino va fi reluată spre sfârşitul acestui an, în noiembrie - decembrie.
(Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau