Pandemia schimba procedurile in instante: Tribunalul Bucuresti decide ca si procesele civile sa fie judecate prin videoconferinta
Dimensiune font:
Una dintre cele mai mari instante din Romania, Tribunalul Bucuresti, a hotarat judecarea cauzelor penale si nonpenale in sistem de videoconferinta. Startul in astfel de cazuri l-a dat Inalta Curte, judecatorii au solutionat in sistem de videoconferinta mai multe recursuri in interesul legii si dezlegari ale unor chestiuni de drept.
"In materie nonpenala si penala, sedintele de judecata se vor desfasura in sistem videoconferinta cu respectarea dispozitiilor art. 42 alin. 3, 43 si 51 din Decretul Presedintelui Romaniei nr. 195/16 martie 2020", se arata in Hotararea nr. 8 din 30 martie 2020 a Colegiului de conducere al Tribunalului Bucuresti, postata pe site-ul instantei.
Videoconferintele erau folosite pana in prezent in dosarele penale, unde persoanele arestate sau detinutii din penitenciare sunt audiati prin sistemul de videoconferinte.
Starea de urgenta
Este vorba de respectarea unor dispozitii din decretul prin care Klaus Iohannis a declarat starea de urgenta. In actul normativ se prevede ca activitatea de judecata continua in cauzele de urgenta deosebita.
"Instantele judecatoresti dispun masurile necesare pentru desfasurarea sedintei de judecata prin videoconferinta si procedeaza la comunicarea actelor de procedura prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia," se arata in decret.
Potrivit decretului, autoritatile si institutiile publice stabilesc masurile care se impun pentru asigurarea desfasurarii optime a activitatii, cu respectarea regulilor de disciplina sanitara stabilite de autoritatile cu atributii in domeniu, inclusiv prin hotararile Comitetului National privind Situatiile Speciale de Urgenta, urmarind cu prioritate asigurarea preventiei si reducerea riscului de imbolnavire.
Inalta Curte a dat tonul videoconferintelor
Dupa cum aratam, la inceputul acestei saptamani, Inalta Curte a tinut sedintele de judecata pentru sase dosare prin videoconferinta, din locatii aflate in ambele sedii ale instantei.
Este vorba despre sedintele completului pentru solutionarea recursului in interesul legii si completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
"Sistemul a fost implementat de catre specialistii IT din cadrul instantei supreme si a functionat fara a se intampina probleme tehnice," arata Inalta Curte, intr-un comunicat de presa.
Aceasta modalitate a luat in considerare numarul mare de judecatori care intra in compunerea completului pentru solutionarea recursului in interesul legii (25 de judecatori), respectiv a completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (intre 13 judecatori si 19), la care se adauga magistratul-asistent si reprezentantul Ministerului Public (in cazul recursului in interesul legii), "situatie care era susceptibila a crea o situatie de risc in contextul masurilor luate pentru reducerea riscului de raspandire a COVID-1 9."
"Totodata, se cuvine a fi mentionat faptul ca, pentru solutionarea cauzelor, si-au adus aportul grefieri si specialisti IT, care au asigurat realizarea operatiunilor tehnice si au adus la indeplinire masurile adiacente de pregatire si ulterioare desfasurarii sedintelor propriu-zise," conchide Inalta Curte.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau