Poveste cu cântec: Un român cântă la un flaut DIN AUR, special făcut pentru el de japonezi
Dimensiune font:
Delicatețe, sensibilitate, eleganță artistocratică. Sunt doar câteva dintre atributele asociate creațiilor lui Chopin, care au stârnit admirația marilor artiști și a elitelor ce frecventau marile saloane, mai ales la Paris.
Hugo, Balzac, Delacroix, Lamartine, dar și muzicienii Lizst, Berlioz, Rossini sau Mendelssohn se numără printre cei care au avut privilegiul de a-l asculta pe Chopin la Paris. Acesta și-a dedicat aproape întreaga sa creație exclusiv pianului, având atât capacitatea tehnică a instrumentului, cât și virtuozitatea extraordinară cerută interpretului spre limite neatinse până atunci.
Ultima zi a lunii ianuarie (vineri, 31 ianuarie, de la ora 19.00) aduce la Sala Radio din Capitală muzica lui Chopin - de la a cărui naștere se împlinesc 210 ani. Acesta este un motiv important pentru ca marele compozitor să fie interpretat într-un anumit…mod. Astfel, veți asculta la Sala Radio, Variaţiuni pe o temă de Rossini de Chopin, în aranjamentul pentru flaut şi orchestră al Doinei Rotaru, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și a apreciatului flautist Ion Bogdan Ştefănescu. Iar acesta are privilegiul de a cânta la un flaut de aur de 18k! Flautul a fost special creat pentru artistul român de către compania japoneză Muramatsu.
Realizat în numai opt luni
Flautul la care cântă Ion Bogdan Ştefănescu este ca un fel de "Stradivarius" pentru viori. "Oricat de valoros ar fi instrumentul, suna de fapt aşa cum îi dictezi tu să sune. Este o alchimie, o simbioză perfectă între instrumentist şi instrumentul său", spune Ion Bogdan Ştefănescu. El a primit flautul de la soţia lui, iar ca să ajungă să cânte la un instrument atât de valoros, un artist are de aşteptat cam 2-3 ani din momentul în care face comanda. Bogdan Ştefănescu a fost mai norocos: specialiştii japonezi l-au realizat în numai opt luni. Mai complicat a fost pentru artist să se decidă asupra modelului de flaut. "Când am ales acest flaut, de fapt l-au ales cei de la firma Muramatsu, ascultându-mă la el. Au fost patru oameni care m-au ascultat aproape patru ore, cântand eu pe scena întruna. Ei au decis ca acest flaut de 18 carate mi se potriveste felului meu de a sufla, de a cânta. E un instrument foarte greu, are aproape 1 kilogram. Te doare spatele, ţi-e greu la mână până te obişnuiesti cu un astfel de instrument pentru că trebuie să-ţi modifici reflexele", a declarat în multe rânduri flautistul.
De la vârsta de 14 ani
Ion Bogdan Ștefănescu este solist al Filarmonicii ”George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara. Activitatea artistică şi-a început-o de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate și nenumărate participări la festivaluri internaționale de prestigiu.
Evenimentul din 31 ianuarie va fi dirijat de Tateo Nakajima, care a studiat la Conservatorul Regal din Toronto și Conservatorul din Utrecht (Olanda). Nakajima și-a început studiile muzicale ca violonist, fiind ulterior atras de dirijat, și s-a perfecționat în prestigioase instituții de învățământ din Canada, Japonia, Olanda, Elveția și SUA. Cariera sa de dirijor a debutat în Franța (Lyon) și legătura cu România a fost inițiată prin colaborarea cu Opera Națională Română din Timișoara. În stagiunea 1997/98 a dirijat o nouă producție de balet a celebrei Opere de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), în coregrafia cunoscutului coregraf Renato Zanella. În stagiunea următoare, a fost dirijor și director general al companiei private de operă International Donau Opera. Începând din anul 2001, Tateo Nakajima a început să se concentreze asupra unei noi pasiuni: design și acustică pentru mari săli de concerte din lume, printre instituțiile pe care le-a consiliat numărându-se: National Forum of Music - Wroclaw (Polonia), La Maison Symphonique - Montréal, Salle Pleyel - Paris. Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat recent ca dirijor se numără: Orchestre Métropolitain de Montréal, NFM Philharmonic Orchestra - Wroclaw, Aalborg Symphony Orchestra și Aarhus Symphony Orchestra - Danemarca.
Prin urmare, pe 31 ianuarie, Ion Bogdan Ştefănescu, ajutat de flautul său de aproape 900 de grame, lucrat în aur, împreună cu dirijorul Tateo Nakajima au un motiv clar de oglindit în fața publicului: muzica lui Chopin, la 210 ani de la nașterea compozitorului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau