Procesul care dezvaluie cata carne contine un parizer de curcan. Pielea pasarii este, in realitate, principalul ingredient
Dimensiune font:
Un proces prin care o firma care produce si comercializeaza mezeluri a contestat o amenda primita de la Protectia Consumatorului scoate la iveala care sunt ingredientele unui parizer de curcan pus in vanzare pe piata.
Printr-un proces deschis la Judecatoria Vaslui, o firma producatoare de mezeluri a contestat o amenda de 3.000 de lei (din care a platit efectiv jumatate) primita de la Protectia Consumatorului pentru ca a pus in vanzare un "parizer de curcan" cu incalcarea legislatiei privind comercializarea produselor din carne. Comisarii de la Protectia Consumatorului au amendat firma pentru "incalcarea dreptului consumatorului la o informare corecta, completa si precisa".
Concret, Protectia Consumatorului a amendat firma pentru ca parizerul nu respecta legislatia care prevede ca un astfel de produs trebuie sa contina in primul rand carne. Mai exact, comisarii de la Protectia Consumatorului au constatat ca, potrivit listei de ingredient de pe eticheta, parizerul contine mai multa piele de pasare decat carne.
Pielea de pasare e baza
In proces, firma producatoare de parizer a cerut anularea amenzii, pe motiv ca afirmatiile din procesul verbal sunt neconforme, ingredientele folosite pentru parizerul de curcan fiind: piele de pasare, apa, carne pasare separata mecanic, carne de lucru curcan (10%).
Producatorul de mezeluri a mai aratat ca "in procesul de fabricatie a parizerului de curcan, a folosit atat materii prime, cat si alte ingrediente admise de ordinul care reglementeaza vanzarea de produse din carne, iar mentionarea lor pe eticheta s-a facut in ordinea proportiilor ingredientelor folosite". "Din acest motiv, avand proportia cea mai mare, a fost mentionata piele de pasare, ca prim ingredient", a aratat fimra in instanta.
"Se observa ca agentul constatator omite cu intentie sa insereze in procesul-verbal ca parizerul de curcan contine in compozitia sa si carne lucru curcan, care este tot carne macra, insa taiata in bucati mai mici rezultate din procesul de transare si separare a carnii de pe scheletul speciei din care provine", s-a mai aparat firma, considerand ca "nu a savarsit fapta pentru care a fost acuzata, neinducand consumatorul in eroare atat timp cat pe eticheta produsului sunt descrise ingredientele utilizate in producerea acestuia in ordine descrescatoare".
ANPC a cerut in instanta mentinerea amenzii. In plus, Protectia Consumatorului a aratat ca firma vasluiana nu este la prima amenda primita pentru parizeul de curcan.
Judecatorul a mentinut amenda
Judecatoria Vaslui a mentinut amenda aratand ca Protectia Consumatorului a avut dreptate cand a amendat firma.
"Instanta retine ca produsul contine ca materii prime in primul rand "piele pasare" (ingredientul fiind primul mentionat), apoi apa, carne pasare separata mecanic, carne lucru curcan (10%). Or, potrivit Anexei 1 din Ordinul mentionat (n.r. ordinul privind comercializarea produselor din carne) produsul ar fi trebuit sa contina ca materie prima, in primul rand, carne (dupa caz, carne porc, carne vita, oaie si capra, pasare sau carne provenita de la alte specii admise in consumul uman) si, in subsidiar, alte ingrediente precum: carne de porc sau de pasare separata mecanic, subproduse comestibile de abator (sorici, piele pasare, tesuturi conjunctive vita, sub forma de emulsie, etc.)", arata Judecatoria Vaslui.
Judecatorul a mai subliniat ca, pielea de pasare, care in cazul parizerului de la Vaslui era ingredientul principal, este prevazut in lege ca materie prima secundara, care se adauga "eventual" carnii din care este realizat produsul.
Potrivit portal.just.ro, sentinta de mentinerii a amenzii a ramas definitiva prin neatacare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau