Procurorii au fost ȘOCAȚI de ce au găsit în containerele cu deşeuri din Portul Constanţa: 'Doar 70-80 la sută erau gunoaie

containere  28300

Dimensiune font:

| 22-02-2020 01:01

În cele 16 containere încărcate cu deşeuri, descoperite în Portul Constanţa Sud Agigea se aflau gunoaie într-un procent de 70-80 la sută, dar obiectele care se aflau într-o stare mai bună fuseseră tratate cu substanţe toxice, spune procurorul de caz în acest dosar de la Curtea de Apel Constanţa Teodor Niţă. El a menţionat că acesta ar fi fost al cincilea transport de deşeuri care a ajuns în condiţii similare în ţara noastră.

 

 Teodor Niţă a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că descoperirea containerelor cu deşeuri în Portul Constanţa Sud-Agigea a fost făcută după ce analiza de risc realizată de poliţiştii de frontieră în acest caz a arătat că şansele de a fi găsite deşeuri acolo erau foarte ridicate, potrivit News.ro.



“Am analizat un document care se numeşte analiză de risc efectuat de lucrătorii de poliţie din cadrul Gărzii Coastă. Şi în condiţiile în care Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană acum sunt chestiuni care văd şi înainte nu se vedeau din cauza apartenenţei la blocul comunitar. Şi lucrătorii au făcut raportul respectiv în care procentajul de risc de a se găsi deşeuri era ridicat, motiv pentru care am procedat la verificarea în teren a rezultatului acestor analize. Acesta este al cincilea transport, dacă nu mă înşel în condiţii similare. O să verificăm să vedem unde au ajuns acele alte câteva 50 de containere cu deşeuri”, a spus procurorul.

 

El a precizat că în containere erau gunoaie şi mai erau şi obiecte într-o stare mai bună, dar acestea fuseseră tratate cu substanţe chimice.

“Un procentaj de 60-70-80 la sută erau deşeuri curate, gunoaie şi cele care mai erau cât de cât într-o stare bună dintre obiectele de acolo erau tratate timp de 22 de ore cu nişte substanţe, ceva dezinfectant, dezinfecţii, nişte substanţe care sunt toxice. De exemplu, acolo am văzut şi bidoane de lapte pentru copii şi eu zic că e mai greu să îi dai unui copil să bea lapte din bidon tratat cu insecticid”, a spus Teodor Niţă.

El a spus că aceste transporturi au mai trecut prin trei porturi înainte de a ajunge în Constanţa.

“Transporturile nu vin de la expeditor direct către noi, au oprit în trei porturi. Au fost descărcate,reîncărcate, poate să îşi piardă urma, nu ştiu, e doar o presupunere, nu vreau să fac afirmaţii hazardate. Ultimul episod a fost dintr-un port din Turcia, au încărcat pe această navă care a sosit în Portul Constanţa”, a explicat procurorul.

 

NIţă a precizat că atunci când Marea Britanie era în Uniunea Europeană aceste transporturi erau mai greu de descoperit.

“Când eşti în afara UE sunt operaţiuni de import-export clasice. În interiorul UE nu sunt export-import clasice, au alt statut juridic, au alte proceduri”, a mai afirmat Teodor Niţă.

El crede că România va fi invadată de gunoaie dacă nu se iau măsuri.

“Statul român a fost obligat să ia anumite măsuri pe linia de protecţia mediului. Niciuna dintre aceste măsuri nu s-a implementat. E adevărat, termenul de finalizare a implementării este mai 2020. Să sperăm că în cele trei luni care mai sunt vor fi implementate, dar eu mă îndoiesc pentru că nu văd nimic pregătitor. Asta înseamnă că în curând România va fi invadată de gunoaie dacă nu se iau măsuri”, a mai afirmat Teodor Niţă.

 

Procurorul constănţean a mai spus că o problemă importantă este şi cu deşeurile care sunt arse în fabricile de ciment.

“Sunt extrem de rezervat când este vorba de ce se întâmplă acolo, pe lângă faptul că arderea gunoialelor în fabricile de ciment determină emisia în atmosferă de dioxine şi furan ceea ce înseamnă că creşte incidenţa numărului de cancere extrem de serios. De ce se întâmplă asta? Pentru că fabricile de ciment nu au răcitoare, fumul se recombină în atmosferă şi cade pe noi otravă, filtre nu sunt, iar laboratoarele Agenţiei de Mediu nu sunt acreditate ceea ce înseamnă că cei care fac analizele sunt tot laboratoarele operatorilor economici care ne spun că totul e bine. Nu e bine deloc”, a explicat Teodor Niţă.

O altă problemă pe care a identificat-o este preţul foarte mic pe care România îl percepe pentru depozitarea tonei de deşeuri ceea ce o face atractivă din punct de vedere economic.

“O altă problemă aceea depozitării. Tona de depozitare, preţul tonei de depozitare deşeuri în România e foarte mic, 17-20, o sumă infimă. În Anglia, spre exemplu, este 500 de euro. Şi atunci, presupunând cu toate cheltuielile inerentă că îţi timite marfă la depozitare la 20 de euro, o ajunge cu transport cu tot şi cu ce o mai fi acolo la 50-60 de euro. Ori faţă de 500 cu 50-60 suntem atractivi economic. Comisia de experţi a Consiliului Europei a spus foarte clar, actualizaţi, echivalaţi preţurile de depozitare, ca să nu mai fiţi atractivi economic pentru transporturile de deşeuri. Nu s-a întâmplat absolut nimic şi este normal ca operatorul economic să trimisă acolo unde poate să depoziteze gunoaie, adică la noi”, a mai declarat Teodor Niţă.

În cauză, sunt cercetaţi doi cetăţeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani şi un cetăţean britanic, în vârstă de 34 de ani.

Şaisprezece containere încărcate cu deşeuri au fost descoperite joi, în Portul Constanţa Sud Agigea, acestea sosind din Marea Britanie la bordul unei nave pavilion Olanda. În documentele vamale era trecut că în containere se află obiecte second hand de uz casnic. 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Avioane de luptă chineze dau târcoale Taiwanului: '26 au traversat linia mediană a strâmtorii'
15/05/2024 08:15

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane chineze in jurul insulei, a anunţat miercuri Ministerul Apărării, cu mai puţin de o săptămană inainte de instalarea in funcţie a noului preşedinte Lai Ching-t ...

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară
15/05/2024 07:39

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 si le va asigura mentenanta la o uzină din tară, fără să fie nevoită să le trimită in străinătate. Acest anunt a fost transmis de ministrul interimar ...

Peste 22.400 de ucraineni caută de muncă în România
15/05/2024 07:37

Un număr de 22.443 cetăteni ucraineni, refugiati in Romania, s-au inregistrat in evidentele agentiilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncă (ANOFM), in căutare de serviciu, in ...

Pe străzile Galațiului, „autobuzul cu hidrogen”, mijlocul de transport al viitorului, fără emisii CO2
15/05/2024 07:36

Pe unul dintre cele mai importante trasee de transport public din Galati circulă timp de două zile un autobuz alimentat cu hidrogen, in cadrul unei campanii de testare a acestui mijloc de transport fără emi ...

În Harghita, urșii dau mai multă bătaie de cap jandarmilor decât infractorii
15/05/2024 07:35

In activitatea jandarmilor din Harghita, alungarea ursilor pare să fi devenit rutină. De fapt, animalele le dau mai multă bătaie de cap oamenilor legii decat infractorii. Doar in ultima săptămană au fost ...

Patriot pentru Ucraina: Andrzej Duda explică de ce Polonia nu poate transfera sistemul, în timp ce în România se poartă negocieri pe aceiaşi temă
14/05/2024 21:08

In prezent, Polonia primeste primele sisteme Patriot pe care le-a comandat in urmă cu sapte ani. Motiv pentru care Varsovia nu poate transfera sistemul de apărare aeriană Ucrainei, potrivit presedintelui Pol ...

Rusia amenință că va testa sistemele Patriot ale României cu rachete Iskander, dar nu în Ucraina, ci chiar pe teritoriul românesc
14/05/2024 21:01

La nivelul inal al Consiliului Federatiei Ruse au fost lansate amenintări directe cu privire la lovirea teritoriului romanesc cu rachete rusesti in contextul escaladării războiului de agresiune provocat de R ...

Germania intră tare peste România: Va livra al treilea sistem Patriot Ucrainei
14/05/2024 20:38

Germania a anunţat transferul celui de-al treilea sistem de apărare aeriană PATRIOT in Ucraina. „Nu a fost o decizie uşoară, pentru că nu avem atat de multe", a spus cancelarul Olaf Scholz. Germania va ...

Serviciile secrete sunt în alertă maximă. Rusia a lansat o nouă ofensivă puternică
14/05/2024 19:48

Federatia Rusă a lansat o campanie de recrutare de spioni si sabotori in Europa! Chestiunile par complicate la prima vedere, insă sunt mult mai simple in realitate: orice om cu un smartphone poate ajuta Mosco ...

 Rusia dă fiori pe toată planeta: a pus în funcţiune o nouă rachetă balistică, capabilă să transporte până la șase focoase nucleare
14/05/2024 19:25

Rusia a pus in functiune racheta balistică intercontinentală Bulava, a anuntat marti agentia rusă de presă TASS, citandu-l pe proiectantul sef al sistemului, relatează agentia. Rusia a efectuat in noiem ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei