Record: Temperatura apelor oceanice a inregistrat cea mai ridicata valoare in 2019
Dimensiune font:
Temperatura apelor oceanului planetar a atins, in 2019, cea mai ridicata valoare din istoria inregistrarilor meteorologice, iar ritmul incalzirii acestora se accelereaza, potrivit unui nou studiu publicat marti.
Anul trecut, temperatura apelor oceanelor a fost cu circa 0,075 grade Celsius mai mare decat media perioadei 1981-2010, conform unui studiu publicat in revista Advances in Atmospheric Sciences, citat de DPA.
Cercetatorii au calculat ca, pentru a atinge aceasta temperatura, oceanele ar fi inmagazinat 228 de sextilioane de jouli, de circa 3,6 miliarde de ori cantitatea de caldura degajata de bombardamentele atomice de la Hiroshima.
"Aceasta incalzire masurata a oceanelor este de necontestat si reprezinta o dovada in plus a incalzirii globale", a precizat Cheng Lijing, autorul principal al studiului si profesor asociat la Institutul de Fizica Atmosferica din cadrul Academiei Chineze de Stiinte.
Cercetatorii au comparat totodata datele din perioada 1987-2019 cu intervalul 1955-1986. Concluzia a fost ca, in ultimele sase decenii, perioada de incalzire recenta a fost cu circa 450 de procente mai ridicata decat episoadele anterioare de incalzire, ceea ce sugereaza o crestere majora a ritmul incalzirii globale.
Potrivit cercetatorilor, oamenii pot lua masuri pentru a inversa efectul asupra climei, dar timpul de raspuns al apelor oceanice va fi mai indelungat decat cel al mediilor terestre si atmosferice. Incepand cu 1970, peste 90% din cresterea temperaturilor in urma incalzirii globale a fost inmagazinata de oceane, in timp ce mai putin de 4% a afectat scoarta terestra si atmosfera.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau