S-au dus la „mai bine”, dar oare mai vor să se întoarcă? Ce i-ar face pe românii din diaspora să revină în România
Dimensiune font:
Deja de ani buni, Ziua Națională a României nu se mai sărbătorește doar în interiorul granițelor sale, ci peste tot în lume. De-a lungul timpului, resursele mai avantajoase de trai, bunăstarea redată de sistemele de sănătate care nu scârțâie, dar și varietatea mai mare a locurilor de muncă au transformat țări precum Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Belgia sau chiar și state mai îndepărtate geografic, în locuri în care românii și-au găsit o a doua casă. De 1 decembrie, wall-street.ro a discutat cu mai mulți români plecați peste hotare pentru a vedea care sunt motivele care i-ar determina să se întoarcă înapoi în România.
Rata emigrației din România a crescut cu 287% între 1990 și 2017, potrivit raportului privind migrația și exodul de creiere, publicat de Banca Mondială, în 2019. Peste 27% dintre muncitorii români cu studii superioare locuiau în afara țării în 2017, iar fenomenul migraționist continuă să se accentueze, avea să scrie cotidianul Le Figaro. În 2019, aproximativ 9.700.000 de români trăiau în afara granițelor României, în vreme ce acum, în 2022, sunt circa 4 milioane de români care au ales calea străinătății.
După scăderea natalității, fenomenul de emigrare constituie a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării.
„Urmează să ne mai împuținăm pe aici”
Deși, în mod tradițional plecau peste hotare românii în principal românii împinși de lipsa banilor, interesant este că în ultimii ani, România a început să se golească tot mai mult de tinere talente sau de români cu studii superioare care au găsit oportunități profesionale departe de țara noastră. Mai mult, nevoile și perspectivele de viitor i-au împins acum pe și mai mulți membri ai unei familiei să emigreze. Acum nu mai pleacă doar tatăl sau mama cum se pleca la începutul anilor 2000, ci pleacă întreaga familie.
„Pasul acesta se face acum cu toată familia. Nu mai pleacă un membru al familiei ca să aducă venituri în România. Pleacă soț, soție, unul, doi copi care sunt primiți într-un sistem educațional și sanitar care să le permită un standard de viață normal, aș spune. Asta mă întristează foarte tare, în proiectele de executive coaching individual, în fiecare an am avut clienți individuali care au avut această plecare din țară. Dar acum deja nu mai e ceva punctual, ci probabil că urmează să ne mai împuținăm pe aici”, a declarat Mihaela Feodorof, proprietar al firmei de consiliere în educaţie şi carieră Yourway Life& Career Counseling.
Mai recent, însă, regăsim și mulți profesioniștii în domeniile lor care își lasă carierele construite aici și pleacă din România către țări cu societăți mai deschise și tolerante cu drepturile tuturor.
Ca să mă întorc în România, în primul rând mi-aș dori că standardul de viață să fie mai bun, așa încât un salariu minim pe economie să poată plăti o chirie, facturi, mâncare, mașină și poate chiar și ceva în plus din când în când. Când am aflat de la prietenii mei rămăși în țară ce salarii au și pe cât de puțini bani trebuie să supraviețuiască, nu mi-a venit să cred. Îi consider sincer niște eroi.
În plus, mentalitatea curentă lasă de dorit, în opinia mea. Eu sunt originară din Vâlcea și nu pot să spun de câte ori am pățit să se ia efectiv oamenii de mine pe stradă, probabil din cauza părului roșu aprins și a hainelor mai netradiționale. S-a întâmplat asta odată când eram venită în vacanță și mergeam cu mama prin oraș.
Pe lângă asta, e vorba de lucrurile mici: statul la coadă în mod ordonat, politețea în trafic, zâmbitul și salutatul la magazin. Aș putea să continui, dar cred că știm cu toții despre ce vorbesc. Personal, mă întristez de fiecare dată când vin în țară. Înțeleg de ce oamenii sunt triști și răi: când îți faci griji cum o să supraviețuiești mâine, nu ai chef să fii amabil. Cu toate astea, pe mine personal mă afectează enorm și din această cauza nu sunt pregătită să mă întorc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau