Satul din România de unde oamenii sunt evacuați. Situația e critică în acest moment
Dimensiune font:
De mai multe zile, este stare de alertă într-o mică localitate din țară, după ce o explozie a distrus o casă. Autoritățile fac zilnic măsurători în satul din România de unde oamenii sunt evacuați, situația este critică.
Casele stăteau pe o pungă de gaze
Vineri, 1 martie 2024, o explozie puternică a distrus o casă, după ce proprietarul a încercat să aprindă focul în sobă. De atunci, mica localite a pus autoritățile în alertă. Situația nu era necunoscută, satul Bâzdâna, ce aparține comunei doljene Calopăr, stă de doi ani pe o pungă de gaze.
De la producerea incidentului, măsurătorile au descoperit pericolul la care sunt expuși localnicii. În zona producerii deflagrației, dar și în gospodăriile vecinilor, valorile indică prezența metanului, în diferite concentrații.
Localnicii, evacuați dintr-un sat din România
Duminică seara, s-a decis relocarea oamenilor, familii din trei gospodării din imediata apropiere a locuinței distruse au acceptat să plece la rude, unde vor rămâne până când se vor definitiva măsurătorile şi cercetările.
”Autorităţile au decis că este cea mai bună soluţie pentru moment, pentru a nu-i expune vreunui pericol”, au precizat, în acest context, oficialii Prefecturii Dolj.
Dan Diaconu, prefectul județului Dolj, a declarat că se așteaptă o soluţie tehnică din partea unei companii private pentru rezolvarea situaţiei din localitatea Bâzdâna.
”Nu vă ascund faptul că aşteptăm un telefon de la o firmă de specialitate care să ne ofere o soluţie tehnică în regim de urgenţă. (…) Am făcut o adresă, la prima oră, către ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale – n.r.). Am mai făcut şi acum doi ani o adresă către ANRM, vă voi pune la dispoziţie răspunsul scris primit de la dumnealor”, a declarat, luni după-amiază, prefectul judeţului Dolj.
„Încercăm să evităm pe cât posibil o nouă explozie”
Prefectul a precizat că zona în care s-a produs explozia este păzită în permanență.
”Oamenii trăiesc cu acest gaz care vine din fântâni, din pânza freatică de foarte mulţi ani. Acum, nu negăm faptul că acel gaz care iese din pământ poate fi un pericol pentru locuitorii zonei respective.
Încercăm să evităm pe cât posibil o nouă explozie. Am asigurat un perimetru pe o rază de minim 150 de metri în jurul locului unde a avut explozia, monitorizăm zona, facem măsurători de cel puţin trei ori pe zi”, a explicat prefectul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau