Scumpiri la pompa: Cat costa un litru de benzina in Romania, comparativ cu alte state UE
Dimensiune font:
Astfel, un litru de benzina a crescut de la 1,25 euro, cat era in 17 decembrie 2012, la 1,27 euro, pe 7 ianuarie 2013, ajungand la acelasi nivel cu cel din Bulgaria.
Comparativ cu inceputul anului 2012, cand pretul era de 1,23 euro, carburantul s-a scumpit cu 3,24%, in timp ce in Germania preturile au stagnat in jurul valorii de 1,6 euro, iar in Portugalia a scazut usor, de la 1,59 euro, la 1,58 euro.
Totusi, Romania si Bulgaria raman tarile din Uniunea Europeana cu cea mai ieftina benzina, fiind urmate de Estonia, Polonia (1,30 euro/litru) si Luxemburg (1,31 euro/litru).
La polul opus se afla Suedia, Danemarca, Grecia (1,58 euro/litru), Olanda (1,73 euro/litru) si Italia (1,75 euro/litru).
In tabel se afla preturile unui litru de benzina, exprimate in euro, in tarile UE, cu toate taxele incluse, la data de 7 ianuarie 2013.
Scumpirea benzinei ar putea fi pusa pe seama cresterea nivelului accizelor la carburanti, deoarece in 2013, acestea vor fi calculate la un curs de 4,5223 lei/euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana (BCE), care este mai mare decat cel dupa care s-au calculat anul trecut.
De asemenea, conform calendarului stabilit de Guvern, nivelul accizelor pentru motorina va creste de la 374 euro/tona, la 391 euro/tona.
Insa, cu toate ca avem cea mai ieftina benzina din UE, puterea de cumparare a romanului este extrem de scazuta.
Astfel, dintr-un salariu minim de aproximativ 161 de euro (700 lei, calculat la un curs de 4,35 lei/euro), nu putem umple rezervorul decat de trei ori pe luna, daca luam in considerare un "plin" de 40 de litri. In aceeasi situatie ca noi se afla si bulgarii, iar putin mai bine stau lituanienii, care pot face patru plinuri de benzina pe luna.
La polul opus, cei care locuiesc in Luxemburg pot alimenta lunar o masina cu cele mai multe plinuri de benzina, (33), avand in vedere faptul ca salariul lor minim garantat lunar este de 1.801 euro.
Ei sunt urmati in top de catre irlandezi, care isi pot alimenta masinile cu 25 de plinuri de benzina in fiecare luna si de catre belgieni si francezi, care pot face, la randul lor, circa 22 de plinuri de benzina lunar.
Cum se stabileste pretul la carburanti
Pentru a calcula pretul la pompa al benzinei si motorinei, companiile petroliere din Romania iau in considerare urmatoarele costuri:
- Taxa pe valoare adaugata (TVA) - 24%.
- Acciza (potrivit calendarului stabilit de executiv, de la 1 ianuarie 2013, accizele pentru motorina vor creste cu 17 euro, urmand sa ajunga de la 374 euro pe tona la 391 euro pe tona).
- Costurile logistice, respectiv de distributie, de intretinere si de amortizare (rovigneta sau anvelopele de iarna).
- Costurile de operare ale retelei de distributie, mai exact salariile, taxele, impozitele locale, utilitatile si investitiile obligatorii.
- Costul materiei prime.
- Costurile financiare precum dobanzi pentru creditele de investitii sau cursul valutar.
- Adaosul comercial.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau