Se interzice carnea? După interzicerea automobilelor cu benzină din 2035, Europa trebuie să reducă consumul de carne animală cu 71% până în 2030.
Dimensiune font:
În 2015, toate statele europene au semnat Acordul Climatic de la Paris, angajându-se să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050.
Ce reprezină obiectivul "zero emisii de carbon net"?
Pe scurt, zero net înseamnă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la cât mai aproape de zero posibil. Toate emisiile sunt reabsorbite din atmosferă, de exemplu de oceane şi păduri.
De ce este important să se ajungă la 0% CO2?
Ştiinţa arată clar că, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice şi pentru a menţine această unică planetă locuibilă, creşterea temperaturii globale trebuie limitată la 1,5°C. În prezent, Pământul este deja cu aproximativ 1,1 °C mai cald decât era la sfârşitul anilor 1800, iar emisiile continuă să crească.
Pentru a menţine încălzirea globală la cel mult 1,5°C, aşa cum se prevede în Acordul de la Paris, emisiile trebuie să fie reduse cu 45% până în 2030 şi să ajungă la zero net până în 2050.
Cum poate fi atins obiectivul până în 2050?
Tranziţia către o lume cu zero net este una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat omenirea. Nu necesită nimic mai puţin decât o transformare completă a modului în care producem, consumăm şi ne mişcăm, transmite site-ul ONU pentru Acţiunea Climatică.
Recent, Parlamentul European a votat pentru interzicerea producţiei de automobile cu benzină şi gaz până în 2035, transmite Euractiv.
Uniunea Europeană trebuie să reducă consumul de carne animală cu 71%, până în 2030
Greenpeace transmite într-un articol publicat în 2020 că Uniunea Europeană ar trebui să scadă consumul de carne animală cu 71% până în 2030 şi cu 81% până în 2050, pentru a reduce contribuţia agriculturii la poluare şi afectarea climei globale.
Mare parte din carnea produsă nu ajunge pe masă, ci la gunoi
Având în vedere că nu toată carnea este vândută sau consumată în cele din urmă şi chiar ajunge la gunoi, cantitatea reală de carne pe care o mănâncă europenii ar fi sub 460 de grame, probabil mai puţin decât echivalentul a trei burgeri pe săptămână.
The Lancet recomandă fiecărei persoane să nu consume mai mult de 300 de grame de carne pe săptămână până în 2050 pentru a avea o dietă echilibrată şi sănătate durabilă.
Europenii consumă aproximativ de două ori mai multă carne decât media globală şi de aproape trei ori mai multe lactate.
Spania, campioană la consumul de carne
Datele anuale de consum pe cap de locuitor pentru carne animală se bazează pe statisticile privind furnizarea de carne de la Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Aprovizionarea se referă la părţile animalelor după sacrificare care sunt comestibile din punct de vedere tehnic. Cifrele de aprovizionare includ deşeurile (de exemplu, oase) înainte de a ajunge la comerţul cu amănuntul şi, de asemenea, alimentele care nu sunt vândute ori ajung la gunoi.
În Spania, potrivit unor statistici din 2017, se consumă 100,3 kilograme de carne animală. Este prima ţară din topul ţărilor care consumă şi produce cea mai mare cantitate de carne animală.
Regatul din peninsula iberică, care s-a angajat să respecte Acordul Climatic de la Paris pentru reducerea emisiilor de carbon, are ca sarcină să reducă consumul de carne animală cu 76% până în 2030 şi cu 84% până în 2050.
Tot din peninsula iberică se află şi a doua ţară consumatoare de carne, Portugalia, cu 94,1 kg şi are ca obiectiv să reducă consumul de carne cu 74% până în 2030 şi cu 83% până în 2050.
Pe locul trei se află Polonia, cu 88,7 kg în medie şi are îndatorirea de a reduce cu 73% consumul de carne, urmată de Germania cu 87,8 kg şi apoi de Austria, cu 87,2 kg.Toate aceste ţări trebuie să reducă consumul de carne cu 82% până în 2050
Pe locul şase este Franţa, cu 83,0 kg. Principalul semnatar şi gazda Acordului Climatic din 2015 trebuie să reducă consumul de carne animală cu 81%.
România, deşi este pe locul 25, trebuie să reducă cu 75% consumul de carne
Consumul de carne animală în România este de 63,9 kg.
Ţare trebuie să reducă consumul cu 62% până în 2030 şi cu 75% până în 2050
Media consumului de canre în 2017 în Uniunea Europeană era 82,6 kg. Trebuie redus cu 71% până în 2030 şi cu 81% până în 2050.
Pe 13 februarie 2023 a fost publicat un articol pe Greeanpeace, în care 286 de organizaţii îl îndeamnă pe preşedintele Comisiei Europene să respecte calendarul legii „Sistem alimentar durabil”.
"286 de organizaţii au emis o scrisoare deschisă prin care îndeamnă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să se asigure că propunerea Comisiei este prezentată până în septembrie 2023, aşa cum era planificat. Rezistenţa politică împotriva politicilor alimentare durabile ameninţă să deraieze procesul, dar oamenii, natura şi clima nu mai pot aştepta", transmite publicaţia organizaţiei non-guvernamentale de mediu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau