Securistii din noul Parlament - Nume de cod: Felix, Pintea, Bratosin si Deleanu
Dimensiune font:
Intr-o fauna atat de variata nu puteau lipsi nici politicienii cu legaturi cu fosta Securitate. 11 dintre acestia ocupa acum un fotoliu de senator sau deputat, iar noua dintre ei au fost alesi cu peste 50% din voturi, arata Alianta pentru o Romanie Curata.
Una dintre prezentele controversate din viitorul Parlament este Dan Voiculescu, demisionar din calitatea de senator in legislatura 2008-2012. Senatorul USL-PC de Bucuresti, care a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ "Felix", a obtinut 68% din voturi in colegiul sau din sectorul 4.
Televiziunea si bairamul se muta-n Parlament - Oamenii de presa si artistii din noul Legislativ
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, irevocabil, in 10 martie 2011 ca Dan Voiculescu a facut politie politica.
Un alt parlamentar cu probleme este Florin-Costin Paslaru, ales deputat USL-PSD de Galati cu 55,32%.
"Colegiul CNSAS (...) a stabilit identitatea informatorului cu nume conspirativ 'Pintea' in persoana numitului Paslaru Florin", anunta CNSAS in 2009. In cei sapte ani de colaborare, Paslaru a dat 63 de rapoarte, turnandu-si colegii de facultate, colegii de serviciu, dar si amicul de pescuit. In instanta nu a recunoscut colaborarea, dar a primit decizie definitiva.
Incompatibilii din Parlament - cine si-ar putea pierde mandatul abia castigat
Paslaru si-ar putea pierde insa mandatul abia castigat. Daca legaturile cu Securitatea nu au constituit un criteriu pentru alegatori, faptul ca Paslaru si-a angajat, in 2009, fiul reprezinta un criteriu serios pentru ANI, care ii va contesta mandatul.
Si Ciprian Nica, ales deputat USL-PSD de Vrancea cu 63,55%, a colaborat cu Securitatea sub numele Bratosin.
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis, pe 6 noiembrie, ca Nica a fost informator al fostei Securitati pe vremea cand era elev la Ploiesti. Nica a facut recurs.
Un deputat PSD, acuzat ca a fost turnator la Securitate in liceu
In documentele gasite in arhiva se arata ca Nica ar fi semnat un angajament in 1976, pe cand avea 18 ani, sub pseudonimul "Bratosin", recrutarea acestuia fiind facuta "pentru a asigura o supraveghere cat mai buna a mediului de elevi".
In acea vreme, Ciprian Nica era elev la Liceul de Muzica si Arte Plastice Ploiesti, iar documentele de arhiva spun ca "Bratosin" isi turna la Securitate colegii care ascultau postul de radio "Europa Libera".
Sorin Rosca-Stanescu, senator USL-PNL in Dambovita, a colaborat cu Securitatea sub numele conspirative de "Deleanu" si "H15". A primit insa decizie de necolaborare.
Popularitatea politicienilor dupa alegeri - Ponta, depasit de Basescu si Antonescu de SRS
SRS s-a retras, pentru scurt timp, de pe scena publica in urma unui scandal din 2009, in care, impreuna cu Bogdan Chirieac, aparea pe inregistrarea unei discutii in care cei doi il amenintau pe seful ANI, Catalin Macovei.
Comisia Media considera, la acea vreme, ca "institutiile de presa care colaboreaza cu Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac pentru prestatii jurnalistice sau de management editorial risca sa compromita nu numai propriul prestigiu, ci si credibilitatea profesiei".
Colegul de partid al lui SRS, liberalul Ioan Ghise, senator USL-PNL de Brasov, a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea, dar a primit decizie de necolaborare.
Iti mai pasa daca un politician a turnat la Securitate? - Sondaj Ziare.com
Ghise este o figura controversata in PNL. Dupa ce Curtea Constitutionala a validat rezultatul referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, Ioan Ghise a protestat, mai multe zile la rand, in fata Palatului Cotroceni, purtand pancarte pe care scria: "Poporul a decis, Basescu e demis". El spunea atunci ca gestul sau este simbolic si nu cerea sustinerea partidului sau. Lui Ghise i s-a alaturat, la un moment dat, si liberalul Varujan Vosganian. Anul trecut, cand USL se afla in greva parlamentara, Ghise a refuzat sa isi doneze salariul, sustinand ca nu are alta sursa de venit.
El a fost unul dintre primii politicieni romani acuzati ca a colaborat cu Securitatea, insa a negat acest lucru. Din acest motiv, Ghise a fost exclus in septembrie 2006, impreuna cu Mona Musca, din PNL. A fost insa reprimit in partid la scurt timp, in urma contestatiei depuse.
Ghise sustinea atunci ca CNSAS a confirmat ca el nu a facut politie politica, iar conducerea partidului stia inca din 1992 ca a scris cateva note informative.
Gheorghe Netoiu, deputat PP-DD de Dolj, a recunoscut ca a fost lucrator al Securitatii. La dosarul depus la Biroul Electoral Judetean, Netoiu a atasat si declaratia pe propria raspundere de colaborare cu Securitate.
Netoiu a devenit cunoscut in calitate de investitor in fotbal, de-a lungul timpului fiind actionar la doua cluburi importante, Dinamo si Universitatea Craiova.
Gheorghe Netoiu scrie in dosarul de candidat ca a fost colaborator al Securitatii
In octombrie 2008, el a fost trimis in judecata in dosarul transferurilor de fotbalisti, fiind acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.
Gheorghe Netoiu a intrat in politica in anul 2004, cand s-a inscris in PSD. Cinci ani mai tarziu, Netoiu a fost exclus din organizatia de Ilfov din cauza unor afirmatii facute la adresa partidului.
Serban Petru Mihailescu, proaspat senator USL-UNPR de Botosani, a fost agent al fostei Directii de Informatii Externe (DIE), dar din dosarul lui nu au fost gasite decat copertile. CNSAS a dat decizie de necolaborare. A obtinut 71,34% la vot.
Fostul secretar de stat, denumit de mass-media "Miky Spaga", este judecat pentru ca ar fi primit mai multe arme de vanatoare de la fostul sau consilier Fanel Pavalache care l-a denuntat in dosarul "Spaga in arme de vanatoare".
Ionel Arsene, deputat USL-PSD de Neamt, a avut dosar de retea care a fost distrus. CNSAS a dat decizie de necolaborare. In aceeasi situatie se afla si Marian Enache, deputat USL-UNPR de Neamt, care a avut dosar de retea ce nu a fost gasit.
Mircea Vasile Cazan, deputat USL-PNL de Sibiu, "figureaza cu fisa de evidenta ca s-a aflat in atentia Securitatii Iasi. Documentele au fost distruse in timpul evenimentelor din 1989". Decizia in cazul sau a fost de necolaborare.
Deputatul liberal cu 17 case, Mircea Vasile Cazan, se plangea la inceputul lui 2011 ca intretinerea il costa mult iarna. "N-as dori nimanui sa fie in locul meu acum, la ce cheltuieli de intretinere am iarna, cand trebuie sa fac focul in case nelocuite!", declara la acea vreme Cazan pentru gandul.info.
Si fostul ministru Ion Ariton, senator ARD-PDL de Sibiu, a avut dosar de retea, dar a primit decizie de necolaborare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau