Securitatea României la granița cu Ucraina: Vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă
Dimensiune font:
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la Granada, la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE). Întrebat dacă a cerut ajutor militar suplimentar, șeful statului a spus că a discutat cu omologii săi despre dronele căzute pe teritoriul țării noastre, în contextul atacurilor cu drone asupra porturilor ucrainene de la granița cu România. Acesta a declarat că "alături de NATO suntem în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă" și a catalogat atacurile rusești drept "crime de război". Totodată, șeful statului speră ca până la finele anului cantitatea lunară de cereale ucrainene care trece prin România să se dubleze și să "ajungem la 4 tone de grâne pe lună".
"Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunare. Am primit nu doar încurajări, ci și răspunsuri concrete. Bunăoară, SUA au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană, alături de NATO suntem în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă. Se lucrează la asta. Lucrurile se mișcă.
Armata a mutat mai multe arme de apărare în zonă. Sperăm să nu apară incidente nedorite.
Oricum aceste atacuri asupra porturilor sunt crime de război, fiindcă acolo sunt infrastructuri civile, nu e nimic militar ce poate fi atacat", a declarat președintele Iohannis despre măsurile care vor fi luate în zona de graniță.
Totodată, președintele a mai spus că speră ca până la finele anului să se dubleze cantitatea de cereale care tranzitează România cu destinație externă.
"În ceea ce privește tranzitul produselor agricole, noi acum suntem la o capacitate de peste 2 milioane de tone pe lună. Avem într-adevăr ambiția să creștem. Nu pot să garantez eu că vom crește la 4 tone, dar asta ne dorim, ca până la sfârșitul anului să ajungem la 4 tone de grâne pe lună.
Aceste chestiuni sunt foarte importante. Evident, pentru economia Ucrainei, dar gândiți-vă și la cei care primesc aceste produse agricole. Multe sunt destinate unor state care depind de aceste produse agricole, de grâul Ucrainean", a mai spus Klaus Iohannis, cu privire la cantitatea de cereale ucrainene care trece prin România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau