SUA au aprovizionat Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune, în secret
Dimensiune font:
Statele Unite furnizează în secret Ucrainei, de câteva săptămâni, rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, pe care Kievul le-a folosit deja de două ori pentru a lovi ținte rusești în spatele liniilor de front. Un oficial american a confirmat – sub rezerva anonimatului – această escaladare militară într-un reportaj Reuters datat miercuri, 24 aprilie.
Sistemele de rachete tactice ale armatei (ATACMS, cu o rază de acțiune de 300 km) în cauză făceau parte din pachetul de ajutor militar de 300 de milioane de dolari aprobat de președintele Biden la 12 martie, a precizat oficialul, refuzând totodată să ofere detalii despre numărul de rachete în cauză. Cu toate acestea, a precizat el, pachetul de armament mai recent, în valoare de 1 miliard de dolari, aprobat săptămâna aceasta, conține rachete cu rază lungă de acțiune suplimentare pentru Ucraina.
„Am trimis deja o parte, vom trimite mai multe acum că avem autoritate și bani suplimentari”, a confirmat miercuri, într-o conferință de presă, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, referindu-se la noul pachet de ajutor militar.
ATACMS cu rază medie de acțiune (cu o rază de acțiune de până la 165 km) au fost deja oferite Ucrainei în septembrie anul trecut, ceea ce a determinat Rusia să avertizeze împotriva trimiterii versiunii cu rază mai mare de acțiune a sistemelor de armament. La momentul respectiv, Pentagonul s-a opus și el acestei măsuri, atât de teama unei escaladări, cât și pentru a proteja pregătirea de război a SUA prin păstrarea stocului de arme.
Cu toate acestea, la sfârșitul lunii ianuarie, Washingtonul a încheiat un acord cu Lockheed Martin pentru noile rachete, rezolvând cel puțin una dintre preocupări. De aici, a fost luată decizia de a începe aprovizionarea Kievului cu rachete, în mod oficial ca răspuns la țintirea persistentă de către Rusia a infrastructurii critice ucrainene. Din martie, Ucraina a folosit deja de două ori ATACMS cu rază lungă de acțiune: prima dată la 17 aprilie, lovind un aerodrom din Crimeea, apoi din nou la începutul acestei săptămâni împotriva forțelor rusești din sud-estul Ucrainei.
ATACMS are o rază de acțiune efectivă de până la 310 km, suficient pentru a pătrunde adânc în Rusia propriu-zisă sau pentru a lovi infrastructuri cruciale, cum ar fi podul Kerch, care leagă Rusia de Crimeea ocupată. Potrivit oficialului anonim, Kievul a primit armele cu condiția de a nu le folosi împotriva unor ținte din interiorul teritoriului rusesc.
În timp ce președintele Zelensky și mulți din Occident sărbătoresc livrarea, există, de asemenea, îngrijorări că decizia SUA ar putea declanșa un alt val de escaladare – și nu doar între Rusia și Ucraina.
Chiar și în toamna anului trecut, când Ucrainei i-au fost date doar rachete de croazieră cu rază medie de acțiune, Moscova a reacționat spunând că desfășurarea unor astfel de sisteme de armament a fost o “greșeală gravă” și că Statele Unite fac presiuni pentru o “ciocnire directă între NATO și Rusia”.
Acum, în condițiile în care s-a confirmat că Ucraina deține ATACMS cu rază lungă de acțiune, iar SUA plănuiesc să continue să îi furnizeze mai multe, Moscova spune că nu are altă opțiune decât să împingă mai departe în Ucraina pentru a crea și extinde o „zonă tampon” menită să protejeze teritoriile rusești, inclusiv cele patru oblasturi ucrainene anexate.
De asemenea, oficialii ruși au catalogat drept “deosebit de cinice” asigurările SUA că Kievul a promis să nu folosească armele pentru a lovi ținte din Rusia propriu-zisă.„Cine ar trebui să fie liniștit de astfel de minciuni?” a declarat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau