Țiriac, livratorul de vorbe goale: cazul care demonstrează că nu doar politicienii bat câmpii în România
Dimensiune font:
Să promiți nu te costă nimic. Iată zicala după care se ghidează nu doar politicienii, dar și Ion Țiriac.
Colecția declarațiilor sale, scoasă de la naftalină de „Adevărul“, ne arată un om care, din motive necunoscute, și-a făcut un obicei din a lansa proiecte SF. Care ajung în presă, îl readuc pe fostul jucător de tenis în prim-plan, după care se pierd în neant. În weekendul care a trecut, al doilea cel mai bogat român potrivit Topul Forbes, cu o avere estimată la 10 miliarde de lei, a ieșit cu pieptul în față și, printre altele, le-a vorbit reporterilor despre proiectul său numit „Țiriac City“. Adică, despre un complex sportiv care, pe hârtie, ar trebui să aibă o sală de sport, o academie de tenis, un bazin și o sală pentru gimnastică.
O asemenea construcție necesită o finanțare colosală și niște ani de muncă. Pentru Ion Țiriac însă acestea sunt detalii. Pentru că a vorbit despre proiectul său cu o siguranță remarcabilă: „Progresez destul de bine la Otopeni. Anul acesta, vine tenisul înapoi în București. Reimportăm un turneu ATP. Trebuie să fac un stadion aici, peste drum, minimum pentru ATP 250, de 5.000 de locuri. În București nu e o sală, nu e nimic. O să facem o sală de tenis aici (n.r. – la Otopeni, lângă patinoarul său), peste drum, cu drum și cu tot ce trebuie pentru o sală de 10.000-12.000 de locuri. Pentru concerte, expoziții, trebuie 15.000 de locuri. Știu cât costă, dar nu întrebați pentru că o să cădeți jos. Se poate face. Bazinul Cameliei Potec va începe în aprilie și se va termina anul acesta. Sala Nadiei... să vedem când începem să facem. Am pornit cu tăvălugul aici, în Otopeni. O să se numească Țiriac City“.
Clubul Dinamo, alt vis
Omul de afaceri nu s-a oprit aici cu promisiunile sale. A continuat, spunând că l-ar tenta să se implice și în fotbalul românesc. Din nou, cu un proiect mai degrabă SF: „Dacă mâine dimineaţă, Mircea Lucescu, la vârsta pe care o are (n.r. – Mircea Lucescu are 78 de ani), ar spune să facem o echipă care să se numească Dinamo Braşov, pentru că Dinamo Bucureşti e deja, la aia m-aş băga cu nenea Mircea Lucescu. În Europa sunt cinci sporturi. E fotbal pe primul loc, fotbal pe doi, fotbal pe trei, fotbal pe patru şi după vine tenisul. Noi în fotbal suntem astăzi cum suntem, foarte în urmă… să vedem cum facem mai bine“.
„Campus Universitar“, altă vrăjeală
Dacă cineva s-a entuziasmat după ultimele declarații date de Țiriac, înseamnă că omul respectiv e un naiv, convins că există Moș Crăciun! Proiectul „Țiriac City“, lansat acum în fața reporterilor, vine după altul similar despre care același Țiriac a vorbit în 2017. La vremea respectivă, el s-a bătut cu pumnul în piept că va face un „Campus Universitar Sportiv“ pentru România.
„În jurul patinoarului de la Otopeni avem peste 30 de hectare de teren unde vom face o Universitate Sportivă, aşa cum sunt în Statele Unite. Lângă patinoar va fi un bazin olimpic, o pistă de atletism, o sală cu 3.000 – 3.500 de locuri, poligon de tir, 10 terenuri de baschet, 12 de volei, 30 de tenis. Sportul e o industrie de miliarde, dar ai nevoie de pasiune. Pentru a face acest Campus Universitar avem nevoie de încă 150-200 de milioane de euro. Dacă totul va merge bine în discuţiile de la Bruxelles, în trei ani îl construim“, spunea Țiriac în 2017.
După șapte ani, putem spune că acest „Campus Universitar“ s-a dovedit a fi o altă vrăjeală pentru mass-media.
Bază nemaivăzută, promisă în 2021
„Telenovela“ promisiunilor spectaculoase făcute de Țiriac a oferit un nou episod, cu un scenariu de „Misiune Imposibilă“, în 2021. În dialog cu reporterii „Gazetei Sporturilor“, omul de afaceri a reluat aceeași idee, cu ridicarea unei baze sportive de cinci stele. Despre care oferise detalii și cu patru ani mai devreme. Ce-i drept, a existat o pauză suficient de mare între cele două ieșiri mediatice ale lui Țiriac, astfel încât opinia publică să nu-și mai amintească de „Campusul Universitar“ care nu s-a construit niciodată.
„E acest proiect enorm de la Otopeni, poate prea frumos ca să fie adevărat. Lângă patinoarul care deja e, trebuie să vedem piscină olimpică, care e deja aprobată. Va fi doar pentru tineret! Trebuie să facem Academia Țiriac-Năstase, pentru că dispare și tenisul, cum a dispărut și gimnastica. Puneți în ghilimele ce spun, asta se va întâmpla! Va fi făcută și sala Nadiei, o sală adevărată de gimnastică. După care trebuie făcut un stadion. E un proiect mult prea frumos. Se pare că, vorbind cu ministrul Dezvoltării, pleacă urechea la treaba asta. Fundația (n.r. – Fundația Țiriac) a dat deja 50 de milioane de euro. E ceva pentru caritate, nu face nimeni bani din treaba asta“, e un fragment din interviul lui Țiriac pentru „Gazeta Sporturilor“ în 2021.
Aici, e de apreciat că afaceristul, într-un moment de sinceritate, a admis și el că proiectul e prea frumos ca să fie adevărat.
2022 a adus alt proiect „pe surse“
Seria promisiunilor SF ale lui Țiriac a continuat și în 2022. De această dată, proiectul său a „transpirat“ în presă „pe surse“ și nu prin intermediul unor declarații date în fața reporterilor. La vremea respectivă, site-ul profit.ro prezenta, în exclusivitate, detaliile unei construcții impresionante: „Omul de afaceri Ion Țiriac pregătește actele necesare construcției unui complex de natație cu bazin olimpic cu o capacitate de 790 locuri ce va fi amplasat chiar lângă patinoarul Allianz-Țiriac Arena din Otopeni, inaugurat în 2016, potrivit informațiilor obținute de profit.ro“. Mai departe, sursa citată a detaliat cum Țiriac vrea să ridice un complex de 6.700 de metri pătrați, cu bazin olimpic, bazin pentru recuperare, o sală de forță, saună, hammam și alte facilități care n-au apărut niciodată!
După această înșiruire de promisiuni goale, rămâne de văzut când va apărea următorul proiect SF gândit de Ion Țiriac, un om care, la 84 de ani, pare că se bucură de entuziasmul unui tânăr aflat la început de drum.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau