”În această perioadă vântul a bătut puternic și constant, din direcția NE, și a adus în București praful din Bărăgan. Este un fenomen care se întâmplă primăvara, pentru că vegetația încă nu a acoperit câmpurile
”, au explicat pentru HotNews.ro Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului.
Mizeria din București a contribuit și ea, iar Ministerul Mediului cere Primăriei Capitalei să spele străzile.
”Specialiștii noștri au stabilit cauza creșterilor PM10 de astăzi (n.r. joi): antrenarea prafului din Capitală, pe fondul vântului puternic. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis o nouă avertizare către Primăria Capitalei pentru a lua imediat măsurile necesare într-o astfel de situație: salubrizarea de urgență a arterelor orașului. (...) Garda Națională de Mediu va verifica de ce, în condițiile avertizărilor constante transmise de autoritatea de mediu către Primăria București, administrația întârzie în continuare acțiunile care pot reduce concentrațiile poluanților din aer: salubritatea eficientă a Capitalei.Reamintim că inclusiv Planul de Îmbunătățire a Calității Aerului, realizat de Primăria București, evaluează că salubrizarea eficientă și la timp a străzilor Capitalei ar putea reduce șansele de creștere a PM10 în București cu circa 42%.”, a postat Ministerul Mediului și pe pagina de Facebook.
Reprezentanții instituției exclud arderi de deșeuri și spun să după scăderea intensității vântului a scăzut și poluarea.
”În ultimele 24 ore s-au înregistrat valori extrem de mari ale concentrațiilor de PM 10. Evoluția concentrațiilor acestui poluant s-a diferențiat total de cea a celorlalți poluanți monitorizați. În timp concentrațiile de NO2, SO2, CO, benzen s-au menținut la valori foarte scăzute, pentru PM 10 s-au identificat două perioade de creșteri semnificative. Prima, între orele 12- 16 când concentrațiile au crescut odată cu creșterea vitezei vântului, a două între orele 18 seară -01 dimineață, mult mai accentuată, pe fondul unei scăderi ușoare a vitezei vântului. Concentrația maximă orară s-a înregistrat la ora 23,- 644 micrograme/mc la stația B6 . Concentrațiile de PM 2,5 au crescut similar cu cele de PM 10, fiind seară mari, dar comparativ cu PM 10 s-au situat la aproximativ o zecime din acestea. Vântul a bătut aproape continuu din direcția E sau ENE. Concluzia este că sursă nu a reprezentat-o un proces de ardere (fie trafic, fie activitate economică-în aceste cazuri concentrațiile de PM 2,5 ar fi avut valori între 70-90% din cele ale PM 10), ci vântul care a ridicat/transportat praful de la sol. Datorită duratei lungi a fenomenului, a direcției constante respectiv vitezei ridicate a vântului, este posibil un transport de la distanță a prafului. Momentan concentrațiile de PM 10 sunt în scădere, ajungând la valori în jur de 100 micrograme/mc. Mediile zilnice corespunzătoare zilei de 26 martie au depășit valorile limita, maximă fiind de 186.5 micrograme/mc, la stația B6- Cercul Militar”, se arată în datele transmise de Minister către HotNews.ro.
În ceea ce privește diferențele dintre senzorii independenți care arată o calitate bună a aerului și datele înregistrate de stațiile oficiale, Mihai Drăgan a explicat pentru HotNews.ro că rețeaua națională funcționează iar diferențele vin din metoda de măsurare.
”Am verificat, stațiile noastre funcționează. Senzorii independenți măsoară cu laser doar un anumit tip de particule, după care extrapolează în model matematic și fac estimări pentru restul poluanților, pe când analizoarele noastre măsoară fiecare tip de poluant în parte. De asta noi nu folosim senzori, deși erau mai ieftini. Sunt situații ca aceasta în care pot apărea diferențe”, a explicat Mihai Drăgan.
Acesta spune că Ministerul Mediului discută cu ONG-urile care administrează rețelele independente pentru a face calibrări, iar până acest lucru se va întâmpla, datele oficiale rămân cele din rețeaua Ministerului Mediului.
Datele înregistrate joi noapte de rețeaua națională versus datele înregistrate de rețeaua independentă
Adauga comentariul tau