Potrivit unei recomandări a Consiliului Uniunii Europene din 2009, toate ţările UE trebuie să pună în aplicare legile respective pentru a proteja pe deplin cetăţenii UE împotriva expunerii la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public până în acest an. Termenul limită a fost 30 noiembrie 2012.
Doar Belgia, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Spania, Regatul Unit şi Bulgaria au introdus o interdicţie totală a fumatului în spaţiile publice închise.
"În România nu se va întâmpla nimic de 1 ianuarie 2013. A fost o neînţelegere. Recomandarea Consiliului nu a fost obligatorie. Nu există nicio lege în acest sens. Singura lege împotriva fumatului zace în Parlament. Este vorba de proiectul doamnei Manuela Mitrea care a fost adoptat de Senat", a precizat medicul Magdalena Ciobanu, coordonator al Programului Naţional Stop Fumat.
Cât despre noua lege care ar interzice fumatul în taxi, maşini de serviciu, parcuri pentru copii sau universităţi din toate ţările din comunitate, medicul Magdalena Ciobanu a precizat că a existat o neînţelegere. "În aceeaşi zi au fost transmise mai multe comunicate. Nu era vorba că va fi interzis fumatul ci că a expirat termenul limită la care fiecare ţară trebuia să ia măsuri. Însă vorbim de o recomandare, nu de o obligaţie", a explicat Magdalena Ciobanu pentru REALITATEA.NET.
Cu toate acestea, medicul precizează că va trebui ca România să se alinieze cerinţelor Uniunii Europene şi să ia măsuri. "E jenant că nu s-a luat nicio măsură până acum", a completat medicul.
Singura lege în vigoare în România este Legea nr.349 din 6 iunie 2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, iar textul actului este publicat în M.Of. nr. 435/21 iun. 2002.
Adauga comentariul tau