VIDEO Refugiații din Ucraina: Peste 28.100 de cetățeni ucrainieni sunt în prezent în România, din care 318 sunt cazați în centre de azil. Costurile de azil, modificate azi de Guvern
Dimensiune font:
56.371 de cetățeni ucrainieni au intrat prin punctele de trecere a frontierei în România, de la începutul conflictului până duminică, la ora 16:00, iar dintre aceștia peste 28.000 au plecat în alte țări, astfel că au rămas în România 28.197 de cetățeni ucrainieni, a anunțat dumninică Lucian Bode, ministrul de Interne. Dintre aceștia doar 318 au solicitat până în prezent cazarea în unul din cele 6 centre de azil.
Guvernul a modificat duminică normele de aplicare a legii privind azilul în România, schimbând costurile pentru persoanele care solicită azil.
Ministrul Lucian Bode a spus că printr-un act nmormativ, Guvernul a modificat duminică un articol din legea privind azilul, astfel:
- "Solicitantul de azil beneficiază la cerere de hrană în limita sumei de 20 de lei per persoană pe zi, de îmbracăminte în limita de 135 de lei per persoană pe sezonul de fară și 200 de lei per persoană pe sezonul de iarnă și de alte cheltuieli în limita sumei de 12 lei pe persoană pe zi - chetuieli pe produse de igienă persoanlă, spre exemplu.", a declarat Bode.
Ministrul Lucian Bode a mai spus că Guvernul adoptat azi o OUG privind acordarea de sprijin și asistență umanitară cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
- "Am stabilit prin OUG faptul că cetățenii străini sau apatrizi care vin din Ucraina și intră în Romania și nu solicită o forma de protectie potrivit legii privind azilul, benefcicaza în cadrul taberelor temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locuri de cazare stabilite de comitelele județene sau Comitetul Municipiului Bucuresti pentru situații de urgență de asigurarea urmatoarelor utilități de prima necesitate pe perioada staționarii temporare: hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală, asisteta medicală primară și tratament corespunzător, asistență medicală de urgenta, dreptul de a fi inclus in programele nationale de sanatate publică.", a spus ministrul.
Bode a spus că achiziția produselor și a serviciilor de cazare se realizează în regim de urgență.
- "Toate cheltuielile cu aceste utilități de primă necesitate precum și cele necesare funcționării taberelor temporare de cazare și asistență umanitară se asigură de la bugetul de stat prin bugetul DSU, respectiv de la bugetul Ministerului Sănătății. Copiii, cetățeni străini neînsoțiți de un reprezentant legal, beneficiază de protecție specială prevăzută de legea 272/2004 privind protectia și promovarea drepturilor copilului", a spus Bode.
Valoarea maximă a costurilor aferente cazării în alte locații stabilite de comitetelee județene sau de Comitetul Municipiului Bucuresti pentru situații de urgență se va aproba printr-o hotărâre ulterioară a Guvernului, a mai anunțat ministrul Afacerilor Interne.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau