Zelenski ar vrea să pună mână pe depozitul de muniții de la Cobasna – Transnistria
Dimensiune font:
Federația Rusă a indicat vineri că orice atac asupra regiunii separatiste nerecunoscute Transnistria este echivalent cu un atac asupra sa. Pe lângă miza politică a creării unei noi crize similare cu cea din Crimeea sau Donbas, Rusia mai are și o mare miză militară în Transnistria: depozitul uriaș de muniție și armament de la Cobasna, localitate din Transnistria aflată la granița cu Ucraina.
Depozitul, cel mai mare al armatei ruse din toată Europa de Est, este o miză în actualul conflict din Ucraina dat fiind consumul de muniție al celor două armate beligerante.
În depozitul de la Cobasna sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții, potrivit informațiilor G4Media. E vorba, în principal, de obuze de artilerie și gloanțe, dar și de arme semiautomate. În afara armatei ruse, nimeni nu cunoaște exact conținutul depozitului, pentru că oficialii moldoveni și cei ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu au mai fost primiți în inspecții de peste un deceniu.
Ucraina este gata să pună mâna pe Transnistria în trei zile, dacă Moldova o cere, a declarat pe canalul de YouTube al lui Mark Feigin Alexei Arestovich, fost consilier al șefului biroului lui Vladimir Zelenski.
„Moldova este un stat suveran și decide singur cui să ceară ajutor. Numai prin decizia autorităților moldovenești putem ajuta. Avem ocazia. Se poate rezolva în trei zile”, a spus el.
Arestovich a adăugat că există deja un motiv pentru a trimite trupe, din moment ce președinții Ucrainei și Republicii Moldova au acuzat Rusia că a destabilizat situația din regiune.
Potrivit datelor Ministerului Apărării al Federației Ruse, depozitul nu adăpostește muniții de distrugere în masă, precum arme chimice, transmite Ziarul de Gardă.
Complexul militar rus ocupă aproximativ o sută de hectare, potrivit presei moldovene. Depozitele au fost construite în anii 1940, iar o parte considerabilă din acest arsenal a fost adusă aici când armata sovietică s-a retras din Cehoslovacia și din Germania de Est, la începutul anilor ’90.
Inițial, depozitul adăpostea peste 40.000 de tone de muniție, dar circa jumătate a fost evacuată de Rusia în anii 90-2000, sub supravegherea OSCE.
Depozitul de la Cobasna este păzit de Grupul Operativ al Trupelor Ruse. GOTR este comandat de ofițeri ruși, dar militarii sunt recruți transnistreni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau