Cum poate fi verificat kilometrajul unei masini second-hand. Ce a scos la iveala cazul craioveanului obligat sa restituie banii unui cumparator tepuit

Dimensiune font:

| 12-01-2021 09:03

Cazul craioveanului obligat sa ii restituie banii celui care a cumparat o masina second-hand cu kilometrajul "dat inapoi", prezentat de Ziare.com, a scos la iveala modul in care s-a constatat ca odometrul (kilometrajul) a fost masluit.


Ziare.com a prezentat cazul unui bucurestean care a obtinut in prima instanta o sentinta prin care l-a obligat pe cel care i-a vandut un Citroen C3 sa ii restituie banii pentru ca era "umblat" la kilometrajul masinii. Potrivit sentintei pronuntate in dosar, procesul a fost deschis dupa ce cumparatorul s-a dus intr-o reprezentanta, iar in urma unei verificari s-a constatat ca a fost dat inapoi kilometrajul cu peste 200.000 de km.

Chiar daca in proces nu s-a putut demonstra ca vanzatorul masinii a fost cel care a dat kilometrajul inapoi, fiind posibil ca "manaria" sa fie facuta de proprietarul dinaintea sa, judecatorul a considerat ca cel care a vandut ultima data masina este vinovat de viciile ascunse ale autoturismului.

Pentru verificarea kilometrajului, in proces a fost dispusa si realizarea unei expertize, iar "din informatiile referitoare la mentenanta autoturismului Citroen C 3, se constata ca indicatorul a fost resetat de 7 ori, kilometrajul ultimei resetarii fiind de 224.491 km, iar timpul de la ultima resetare a fost de 563 de zile".

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Potrivit judecatorului, in expertiza realizata in dosar a fost inserata si o comunicarea oficiala a Citroen Romania din care rezulta ca "nu exista o metoda oficiala de determinare furnizata de fabricant pentru rulajul real al unui autoturism, singura metoda reala fiind istoricul de service".

Cum poti afla daca o masina are kilometri reali

Reprezentantul unui service auto a explicat pentru Ziare.com ca inainte de orice verificari tehnice, kilometrajul unei masini la mana a doua poate fi verificat pe baza unui calcul simplu, pornind de la anul de fabricatie. Mai exact, a aratat reprezentantul service-ului auto, o masina detinuta de o persoana fizica nu ar putea avea un rulaj mai mic de 10.000 km/an, iar o masina de firma nu ar putea circula mai putin de 20.000 km/an. Cu alte cuvinte, a explicat reprezentantul service-ului auto, daca o masina are mai putin de 10.000 de km pe an este un indiciu ca ceva nu este in regula cu kilometrajul.

Dincolo de aceste indicii, exista, insa, metode de a verifica cu exactitate rulajul, dar realizarea unor astfel de verificari depinde de anul fabricatiei, marca sau model.

"Depinde de constructor. Exista unele marci la care, interogand computerul masinii, poti afla istoricul masinii si exista marci la care se poate vedea cati km a avut masina la ultima intrare intr-un service autorizat. La unele marci se poate interoga calculatorul masinii si se poate vedea cati km parcursi are masina la momentul respectiv, dar asta depinde de constructor si de varsta masinii. Noi, la Dacia, Renault si Nissan putem spune doar un istoric de service: cand a fost ultima data intr-un service al marcii", a explicat directorul unei reprezentante Dacia, Renault si Nissan.

Directorul reprezentantei auto a mai explicat ca daca masina a fost intr-un alt service "generalist", care nu e agreat de reprezentanta nu se poate vedea istoricul. Dealerul a mai declarat ca "la unele masini de generatie noua, dupa 2015, se poate vedea daca exista corelatie intre ce arata calculatorul si ce se afiseaza pe bord, dar acest lucru se poate face numai la anumite modele".

Explicatiile unui inginer din industria auto
 

Paul D., un inginer roman care lucreaza in industria auto din Germania, a explicat ca informatiile despre odometru (kilometraj) sunt stocate in memoria unor ECU-uri din masina (motor, cutie de viteza, bord, unitatea centrala).

"In functie de anul de productie a masinii si de model, odometrul e salvat in diferite forme si cu diferite forme de securitate. Incepand cu anul 2014, multe modele au un sistem de securitate care protejeaza anumite date din memorie, printre care si odometrul. Pentru modele care au un astfel de sistem e mai dificil sa se modifice kilometri. Totusi exista anumite metode, dar foarte complicate", a explicat inginerul roman.

Potrivit romanului stabilit in Germania, dupa 2018, modele de lux care au servicii online integrate in head-unit trimit date in cloud printre care si odometrul. "In acest caz, o data ajunse datele in cloud sunt sigure si e foarte putin probabil sa poata fi alterate. Deobicei reprezentantele auto au acces la aceste date", a mai explicat inginerul roman.

Cartea service, demna de luat in seama daca e originala

Inginerul roman care lucreaza in industria auto din Germania a mai explicat ca o metoda de verificare foarte buna este cartea service, cu conditia ca documentul sa fie original.

"Exista cazuri cand cartea service este contrafacuta, dar deobicei se poate vedea acest caz pentru ca nu e facuta identic cu cea originala. Cartea service este utila daca este originala si daca a fost intretinuta de catre proprietar. Fiecare lucrare de intretinere se trece in cartea service impreuna cu odometru si datele oficiale ale firmei care a facut lucrarile de intretinere. Reparatiile nu sunt trecute in cartea service", a explicat Paul.

Inginerul a mai aratat ca unele masini pot fi verificate in reprezentanta pe baza dosarului digital.

"Unele masini care au OBD permit citirea odometrului din ECU-ul cutiei de viteza sau cel al motorului. Daca schimbarea odometrului nu a fost facuta corect si masina nu are sistemele de securitate implementate se poate ca unul din ECU-urile care salveaza kilometri sa aiba valoarea originala care poate fi diferita de cea afisata in bord.

Daca masina a fost reparata in reprezentanta si exista o factura de la reprezentanta sau un service autorizat, pe factura de obicei scrie si odometrul. Deci actele din service-urile autorizate ar trebui sa aiba scris si odometrul.

Mai exista si anumite site-uri care colecteaza date din diferite surse (service-uri, reprezentante, dealeri) si bazat pe VIN-ul masinii pot furniza date printre care si odometrul impreuna cu o data a inregistrarii datelor", a mai punctat inginerul roman care lucreaza in Germania. 

 

 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Taxă surpriză pentru toți șoferii – intră în vigoare pe 1 mai!
01/05/2025 13:42

Romanii care merg in Bulgaria cu masina vor plăti mai mult: noile tarife pentru vinietă intră in vigoare de la 1 mai Bulgaria rămane una dintre destinatiile favorite ale romanilor in sezonul estival. Totus ...

Oscar Piastri, pe val – Verstappen laudă progresul impresionant al noului rival din F1
28/04/2025 12:37

 Oscar Piastri este pentru prima dată lider al ierarhiei pilotilor din Formula 1, iar Max Verstappen a vorbit admirativ despre noul său rival din Marele Circ. Multiplul campion mondial spune despre pilot ...

Trei români au murit într-un accident groaznic pe autostrada M1 din Ungaria. Un al patrulea a fost rănit grav VIDEO
27/04/2025 21:54

 Un accident grav a avut loc duminică după-amiază, 27 aprilie, in Ungaria, pe autostrada M1, in directia Győr, in apropierea localitătii Herceghalom, la kilometrul 26, ceea ce a dus la impunerea unor ...

După zeci de ani de așteptare, românii care au depus bani la CEC pentru o Dacie înainte de 1990 vor primi despăgubiri
27/04/2025 11:00

 Romanii care, inainte de 1990, au depus bani la CEC pentru achizitionarea unui autoturism Dacia vor primi despăgubiri după mai bine de trei decenii. Potrivit unui ordin emis de Ministerul Finantelor, fi ...

Foarte mulți șoferi greșesc când fac această manevră! Ce spune Codul Rutier
26/04/2025 12:17

Circulatia pe autostradă necesită cunoasterea regulilor specifice pentru a asigura siguranta tuturor participantilor la trafic. Printre manevrele frecvente făcute pe drumurile rapide se numără depăsirea s ...

O nouă regulă în Codul Rutier 2025! Manevra interzisă pentru toți șoferii
25/04/2025 14:31

O nouă regulă in Codul Rutier 2025! Este vorba despre conducerea pe contrasens, sanctionată drastic prin lege. Manevra este interzisă pentru toti soferii, iar cei care nu respectă legea riscă să rămană ...

Licitația de execuție a autostrăzii Tg Frumos – Lețcani a fost suspendată: a fost depusă o contestație
25/04/2025 14:25

 În ceea ce priveste răspunsurile la clarificări, Strabag spun că CNIR a incălcat o serie de prevederi, respectiv: a modificat sau a adăugat in mod nelegal la documentatie nu a răsp ...

Șoferii nu mai au voie să staționeze cu motorul pornit! În ce situații se aplică regula
24/04/2025 15:42

Soferii nu mai au voie să stationeze cu motorul pornit! Această lege a intrat deja in vigoare si a starnit imediat controverse. Odată cu sanctionarea functionării inutile a motorului mai mult de cinci minut ...

Avantajul pe care McLaren îl mai are în fața rivalilor din Formula 1
24/04/2025 14:53

 McLaren domină inceputul de sezon din Formula 1, cu patru victorii obtinute din cinci Mari Premii disputate. Cu toate acestea, Zak Brown (seful echipei cu sediul la Woking) atrage atentia asupra echilibr ...

Câinii și pisicile, doar în cuști. Atenție la ce transportați: amendă de 3.000 lei pentru lucruri neconforme în mașină! Ce prevede Codul Rutier 2025
24/04/2025 11:57

Începand cu 2025, soferii riscă amenzi de pană la 3.000 de lei dacă transportă in masină anumite obiecte considerate periculoase sau care pot afecta vizibilitatea si siguranta rutieră. Care sunt ace ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei