Reguli noi de eliberare a permisului de conducere. În ce condiții poate fi obținut online
Dimensiune font:
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru prin care este înlocuit un ordin similar din 2013 privind condițiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia.
Procedură simplificată pentru eliberarea duplicatului
Spre deosebire de ordinul aflat acum în vigoare, noul ordin prevede clar că duplicatul permisului de conducere se eliberează cu păstrarea valabilității administrative a acestuia. O altă măsură care se referă la duplicatul eliberat în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului vizează procedura de eliberare.
Astfel, duplicatul unui permis de conducere se va face „prin intermediul unor servicii on-line, fără a mai fi necesară deplasarea solicitanților la sediile serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, asigurându-se verificarea identității și protecția datelor personale prin procedura urmată pentru crearea conturilor de acces la serviciile on-line de pe site-ul DGPC”, după cum se spune în nota de fundamentare.
Pentru ca această facilitate să devină operațională, vechiul permis de conducere nu va mai fi remis Direcției Generale de Permise de Conducere, acesta pierzându-și valabilitatea odată cu emiterea noului permis de conducere.
De asemenea, o altă modificare se referă la termenul de valabilitate a dovezii înlocuitoare a permisului de conducere. Potrivit regulilor actuale, după implementarea cererii în Sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, permisul de conducere anterior nu mai este valabil. La cerere, titularului i se poate elibera o dovadă înlocuitoare, valabilă până la emiterea unui nou permis, pe durata a 15 zile. Potrivit noului ordin, durata de valabilitate este mărită la 30 de zile.
Permisul de conducere, vizat de mai multe legi
În ultima vreme și alte reguli legate de permisul de conducere au fost modificate, iar pentru altele se preconizează schimbarea lor. Astfel, în luna februarie a fost adoptată o lege care prevede că examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere poate să fie dat oriunde în ţară. Legea anterioară prevedea că „sala” poate fi susținută numai în localitatea de domiciliu.
În schimb, proba practică se va susține în aceleași condiții ca și până acum. „Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, prevede legea.
Tot în luna februarie a trecut de Senat proiectul de lege care schimbă durata de valabilitate a permiselor de conducere. Astfel, durata standard de valabilitate va crește de la 10 la 15 ani. În schimb, perioada va fi scurtată pentru șoferii în vârstă. În cazul în care șoferii trec de 70 de ani, valabilitatea este redusă la 5 ani, iar pentru cei peste 80 de ani scade la numai 2 ani. Proiectul va trebui să treacă și de votul Camerei Deputaților, care este forul decizional.
În fine, pe traseul legislativ al Parlamentului urmează să intre un proiect de lege care ar urma să reducă vârsta minimă pentru șofat la 17 ani. Însă pe perioada dintre împlinirea acestei vârste și ajungerea la majorat, tinerii șoferi vor putea conduce doar dacă în mașină se află în un adult care are permisul de conducere obținut de cel puțin 10 ani. Măsura are ca scop să crească disciplina în trafic, prin faptul că fiecare tânăr șofer va trece printr-o perioadă în care un adult îl va învăța detaliile acestei deprinderi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau