”Licitația pentru primul lot al secțiunii montane de pe Autostrada ,,Unirii"-A8 va fi lansată în octombrie urmând ca până la finalul lunii noiembrie toate cele patru loturi dintre Sărățeni și Pipirig (116 km.) să fie în procedură de achiziție. Cele mai dificile lucrări de artă: pe lotul 1 C, Sărățeni-Joseni, structura nr. 3 este un viaduct de 1736 metri lungime peste Târnava Mică, în timp ce cel mai lung tunel dintre cele 38 de tuneluri va fi pe lotul 2 B Grințieș-Pipirig (940 metri). Tot acolo va fi ridicat și cel mai înalt viaduct de pe A8, la 72 de metri înălțime”, a anunțat vineri președintele ieșean al Consiliului de Administrație din cadrul Companiei Naționale pentru Investiții Rutiere (CNIR). Cătălin Urtoi a precizat că intrarea și ieșirea din munții ce separă Moldova de Transilvania - tronsoanele Tg.Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Motca - vor intra în EXECUȚIE începând cu finalul lunii Octombrie 2024, cu finalizare ambele loturi în Decembrie 2026!”
Bomba bombelor: s-au alocat deja aproape 7 miliarde euro
Ca să fie completă știrea anului, Urtoi a precizat că DGPET - direcție din subordinea Ministerului Transporturilor - a semnat formularul F1 care reprezintă solicitarea cererii de finanțare din partea CNIR și acceptarea finanțării europene din PT 2021-2027 pentru aceste loturi montane de pe A8! Capetele montane, în valoare de circa 900 milioane euro, sunt finanțate prin PNRR în timp ce sectorul montan de 159 km, care va costa circa 6,4 miliarde euro, va fi finanțat din Programul Operațional pentru Transport (40% contribuție europeană și 60% contribuția Guvernului României)
Autostrada din județul Iași
Partea ieșeană din A8, adică Moțca-Leţcani-Ungheni, va avea pe 8 Octombrie 2024 aprobați indicatorii tehnico-economici, ”după care urmează preluarea acestui tronson de către compania CNIR și aprobarea în Consiliul de Administrație al cărui președinte sunt a etapelor procedurale de lansare a licitației de Proiectare și Execuție până la finalul lunii Noiembrie 2024!”, susține Urtoi.
Banii și licitațiile vin după un desant extraordinar al oamenilor de afaceri în biroul ministrului Transporturilor
Aprobarea celor 7 miliarde euro și urgentarea scoaterii la licitație a tuturor tronsoanelor de autostradă care traversează munții vin după ce pe 27 septembrie o delegație de oameni de afaceri din Iași s-a dus în biroul ministrului Transporturilor și l-a somat pe Sorin Grindeanu să înlăture toate blocajele puse anterior. Delegația de la Iași cuprindea patroni sau reprezentanți ai unor firme ce au aproape 15.000 de angajați, și cum alegerile parlamentare și cele prezindențiale sunt peste lună și jumătate ministrul Transporturilor nu a avut de ales decât să spună DA. Mesajul ultimativ al mediului ieșean de afaceri plus a unor activiști proautostradă l-au făcut pe Sorin Grindeanu să semneze tot ce evitase până atunci - organizarea licitațiilor și alocarea banilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau