Reţete tradiţionale din carne de miel

Dimensiune font:

| 15-04-2023 13:25

 Există o tradiţie bine înrădăcinată care spune că de pe nici o masă de Paşte nu trebuie să lipsească, sub nici o formă, carnea de miel

 

 

Fie că este vorba despre o simplă friptură sau despre tradiţionalul drob, carnea de miel poate fi preparată în mai multe moduri, iar câteva sugestii ne permitem să furnizăm şi noi în continuare.

Drob de miel

Fierbem măruntaiele unui miel într-un kilogram de apă, cu o ceapă, o mică rădăcină de morcov, alta de pătrunjel, o foaie de dafin, 10 boabe de piper şi sarea trebuincioasă. După ce s-a fiert, le scoatem pe o scândură şi le tocăm cât se poate de mărunt. Prăjim rumen într-o lingură de untură 4 cepe tăiate mărunt; apoi punem şi măruntaiele tocate, precum şi pătrunjel tocat mărunt, piper pisat, sarea trebuincioasă şi 3 ouă, toate acestea bine mestecate. Spălăm praporele în apă rece, îl întindem pe scândură, luăm compoziţia mai sus amintită, potrivind-o egal de groasă ca de 3 degete, în formă rotundă, învelind-o din toate părţile cu praporele, aşa ca să nu iasă tocătura, apoi punem în tigaie o lingură de untură să se înfierbânte, după aceea punem drobul să se frigă în cuptor, încet. După ce este fript, îl tăiem în felii ca un deget de groase şi servite cu salată după plac.

Friptură de miel

Curăţăm de păr şi ştergem bine un sfert de miel, iar osul spinării precum şi piciorul tăindu-le cu satârul, din distanţă în distanţă, apoi îi dăm sare şi-l lăsăm să stea ca o jumătate de ceas, pus pe o tavă cu o lingură bună de untură şi un pahar cu apă, să se frigă în cuptor la un foc bun, timp de un ceas, din când în când întorcându-l şi cu o lingură udându-l cu zeama din tavă. După ce este fript rumen, îl tăiem în bucăţi, le aranjăm pe o farfurie lungă, una lângă alta, fiecare la locul ei aşa ca să formăm sfertul de miel întreg, iar sosului rămas în tavă îi adăugăm câteva linguri de supă de vacă, lăsând să fiarbă puţin şi turnat peste bucăţile de carne, apoi servit cu salată verde sau cu salată de cartofi, sau cu ardei copţi.

Piept de miel umplut

Umplutura: frecăm într-un castron o lingură bună de untură, până se face ca spuma, în care punem 4 ouă, bine bătute, puţină sare şi piper pisat, pătrunjel verde tăiat mărunt, o ceapă mică tocată mărunt şi atâta pesmet muiat în lapte dulce cât să căpătăm un aluat moale. Cu această compoziţie umplem pieptul de miel. La un sfert dinainte al mielului, curăţit de păr şi sărat, îi ridicăm cu degetele muşchiul pieptului, dar aşa că la o margine să rămână cam două degete netăiat, potrivind ca tablele de carne să aibă aceiaşi grosime; tăietura o facem cu un cuţit bine ascuţit şi lung. Între aceste două table de carne punem umplutura, apoi formăm un sul, pe care îl legăm cu o sforicică; punem câteva felii de slănină într-o cratiţă şi peste ele felii de morcovi, pătrunjel, ţelină şi ceapă, 10 boabe piper, tot atâta ienibahar şi resturile de carne şi coastele care ne-au rămas, şi peste acestea punem apoi sulul de carne, turnând peste el ca un pahar de supă de vacă, acoperind cratiţa să se frigă încet, înăbuşit, până când devine fraged şi rumen, mai adăugându-i, din când în când, câte puţină supă de vacă, până când ar scădea zeama. După ce sulul este fript, îl scoatem, iar sosul rămas în cratiţă îl lăsăm să se prăjească cu zarzavatul şi cu lingura de făină care s-a mai adăugat până devine rumen, apoi îl subţiem cu supă de vacă, cât trebuie să fie ca un sos; punem sulul de carne în acest sos să mai fiarbă puţin, apoi îl scoatem, îi luăm sforica, îl tăiem felii ca un deget de groase, le aranjăm pe o farfurie lungă în formă de coroană, iar sosul îl strecurăm peste ele şi îl servim. Dacă vrem ca sosul să fie mai picant, atunci îl acrim cu puţin vin sau zeamă de lămâie.

Spinare de miel friptă

Tăiem osul spinarei în dreptul spetelor, desfăcând grumajii şi picioarele dinainte de trunchi. Printr-o altă tăietură desfacem de trunchi picioarele dinapoi aşa ca să ne rămână numai spinarea şi coastele, adică trunchiul mielului într-o bucată; sărăm carnea peste tot, scoatem coastele şi o lăsăm să stea o jumătate de ceas, apoi carnea de pe pântece o sucim rol spre golul pântecului de ambele părţi, străpungându-le cu 1-2 beţişoare subţiri, să nu se desfacă; punem într-o cratiţă câteva felii de slănină proaspătă, precum şi câteva bucăţi de carne de vacă, 10-15 boabe de piper, tot atât ienibahar, câteva felii de morcov, pătrunjel şi ceapă, puţină supă de vacă, ori apă, apoi aşezăm şi spinarea de miel, acoperind cratiţa să se frigă înăbuşit; după ce s-a fript, o scoatem şi o punem pe o tavă, iar peste ea strecurăm şi sosul, apoi o punem în cuptor să se frigă puţin şi să capete culoare rumenă; după aceea o tăiem în felii cu cuţitul şi le aranjăm pe o farfurie lungă, fiecare bucată la locul ei, formând astfel spinarea ca şi când ar fi întreagă, turnăm sosul peste friptură şi o garnisim cu conopidă, cu smântână, morcovi mici, ciuperci, varză de Bruxelles, sparanghel prăjit sau înăbuşit; servim cu sos englez, separat preparat.

Miel prăjit

Mielul este bun prăjit numai până este tânăr, tăind o jumătate de miel în bucăţi ca 2-3 degete de late pe care le sărăm. Apoi le lăsăm să stea cam o jumătate de ceas; după aceea le dăm prin făină, prin ou bătut şi pe urmă prin pesmet pisat, apăsând fiecare bucată între mâini, să se netezească, apoi coapte frumos, rumen, în untură fierbinte, nici prea pripit, dar nici prea încet şi servite cu salată verde, cu salată de cartofi.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:35

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Nouă scădere demografică în România. Numărul nașterilor, de două ori mai mic față de decese
12/05/2025 14:37

    Un raport al Institutului National de Statistică arată o cifră care dă sperante. În martie s-au născut 10.420 copii, in creştere cu 3,3% ( 334 de copii) faţă de luna febr ...

Ce este și cum se prepară cafeaua Menengiç
12/05/2025 07:48

Cafeaua Menengiç, care are o aromă distinctivă, cu o aromă picantă si lemnoasă, este o băutură foarte populară datorită beneficiilor sale pentru sănătate recent.  Ar trebui sa incercati ...

Ciocolata Dubai, desertul viral care a cucerit Internetul.  Află cum o poți prepara acasă, cu ingrediente accesibile și un rezultat spectaculos
01/05/2025 16:30

Dacă există un desert care a reusit să imbine luxul, creativitatea si gustul decadent intr-un singur preparat, acela este Ciocolata Dubai. Virală pe TikTok, Instagram si YouTube, această retetă nu doar c� ...

Vinul pelin, băutura amară care vindecă. Află rețeta tradițională și povestea unei licori uitate
01/05/2025 13:55

Într-o lume dominată de arome dulci si gusturi rotunde, vinul pelin pare o excentricitate. Dar tocmai această amăreală indrăzneată il face special. Pentru romani, vinul pelin nu este doar o băutur� ...

Cele mai delicioase mâncăruri din verdețuri de primăvară
26/04/2025 07:12

Primăvara nu aduce doar zile mai lungi si soare bland, ci si o explozie de verdeturi proaspete, fragede si pline de savoare. În această perioadă, grădinile si pietele se umplu de urzici, leurdă, st ...

Cherimoya, fructul exotic care cucerește supermarketurile din România
25/04/2025 09:54

În ultimele săptămani, rafturile supermarketurilor Kaufland, Lidl si Auchan au fost imbogătite cu un oaspete surprinzător: cherimoya, un fruct exotic cu origini sud-americane, desemnat de un studiu ...

Super-alimentul care ne aduce optimism
21/04/2025 08:58

  Mămăliga, considerată de multi un aliment banal, ascunde de fapt o comoară de beneficii pentru sănătate, siluetă si bunăstarea generală. Preparată din făină de porumb (mălai), această manc ...

Drobul, gustul Paștelui românesc cu ecouri din lume
19/04/2025 11:38

Drob de miel, drob de pui sau chiar drob vegetarian — oricare ar fi alegerea, acest preparat ocupă un loc aparte in gastronomia romanească, mai ales in perioada Sărbătorilor Pascale. Dar putini stiu c ...

În căutarea fripturii perfecte. Rețetele de miel care aduc familia la masă
19/04/2025 11:09

De Pasti sau intr-o zi de duminică lenesă, mirosul de friptură de miel umple casa si scoate la iveală amintiri, povesti si gusturi vechi de cand lumea. Între traditie si inovatie, am pornit intr-o că ...

Cozonacul din inima casei. Rețetele care încă ne adună în jurul mesei
19/04/2025 10:47

Mirosul de cozonac rumenit in cuptor are puterea magică de a opri timpul. Îl recunosti din scara blocului, din curtile de la tară, din amintirile copilăriei. Cozonacul rămane o dovadă că lucrurile f ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei