Reţete tradiţionale din carne de miel

drob

Dimensiune font:

| 15-04-2023 13:25

 Există o tradiţie bine înrădăcinată care spune că de pe nici o masă de Paşte nu trebuie să lipsească, sub nici o formă, carnea de miel

 

 

Fie că este vorba despre o simplă friptură sau despre tradiţionalul drob, carnea de miel poate fi preparată în mai multe moduri, iar câteva sugestii ne permitem să furnizăm şi noi în continuare.

Drob de miel

Fierbem măruntaiele unui miel într-un kilogram de apă, cu o ceapă, o mică rădăcină de morcov, alta de pătrunjel, o foaie de dafin, 10 boabe de piper şi sarea trebuincioasă. După ce s-a fiert, le scoatem pe o scândură şi le tocăm cât se poate de mărunt. Prăjim rumen într-o lingură de untură 4 cepe tăiate mărunt; apoi punem şi măruntaiele tocate, precum şi pătrunjel tocat mărunt, piper pisat, sarea trebuincioasă şi 3 ouă, toate acestea bine mestecate. Spălăm praporele în apă rece, îl întindem pe scândură, luăm compoziţia mai sus amintită, potrivind-o egal de groasă ca de 3 degete, în formă rotundă, învelind-o din toate părţile cu praporele, aşa ca să nu iasă tocătura, apoi punem în tigaie o lingură de untură să se înfierbânte, după aceea punem drobul să se frigă în cuptor, încet. După ce este fript, îl tăiem în felii ca un deget de groase şi servite cu salată după plac.

Friptură de miel

Curăţăm de păr şi ştergem bine un sfert de miel, iar osul spinării precum şi piciorul tăindu-le cu satârul, din distanţă în distanţă, apoi îi dăm sare şi-l lăsăm să stea ca o jumătate de ceas, pus pe o tavă cu o lingură bună de untură şi un pahar cu apă, să se frigă în cuptor la un foc bun, timp de un ceas, din când în când întorcându-l şi cu o lingură udându-l cu zeama din tavă. După ce este fript rumen, îl tăiem în bucăţi, le aranjăm pe o farfurie lungă, una lângă alta, fiecare la locul ei aşa ca să formăm sfertul de miel întreg, iar sosului rămas în tavă îi adăugăm câteva linguri de supă de vacă, lăsând să fiarbă puţin şi turnat peste bucăţile de carne, apoi servit cu salată verde sau cu salată de cartofi, sau cu ardei copţi.

Piept de miel umplut

Umplutura: frecăm într-un castron o lingură bună de untură, până se face ca spuma, în care punem 4 ouă, bine bătute, puţină sare şi piper pisat, pătrunjel verde tăiat mărunt, o ceapă mică tocată mărunt şi atâta pesmet muiat în lapte dulce cât să căpătăm un aluat moale. Cu această compoziţie umplem pieptul de miel. La un sfert dinainte al mielului, curăţit de păr şi sărat, îi ridicăm cu degetele muşchiul pieptului, dar aşa că la o margine să rămână cam două degete netăiat, potrivind ca tablele de carne să aibă aceiaşi grosime; tăietura o facem cu un cuţit bine ascuţit şi lung. Între aceste două table de carne punem umplutura, apoi formăm un sul, pe care îl legăm cu o sforicică; punem câteva felii de slănină într-o cratiţă şi peste ele felii de morcovi, pătrunjel, ţelină şi ceapă, 10 boabe piper, tot atâta ienibahar şi resturile de carne şi coastele care ne-au rămas, şi peste acestea punem apoi sulul de carne, turnând peste el ca un pahar de supă de vacă, acoperind cratiţa să se frigă încet, înăbuşit, până când devine fraged şi rumen, mai adăugându-i, din când în când, câte puţină supă de vacă, până când ar scădea zeama. După ce sulul este fript, îl scoatem, iar sosul rămas în cratiţă îl lăsăm să se prăjească cu zarzavatul şi cu lingura de făină care s-a mai adăugat până devine rumen, apoi îl subţiem cu supă de vacă, cât trebuie să fie ca un sos; punem sulul de carne în acest sos să mai fiarbă puţin, apoi îl scoatem, îi luăm sforica, îl tăiem felii ca un deget de groase, le aranjăm pe o farfurie lungă în formă de coroană, iar sosul îl strecurăm peste ele şi îl servim. Dacă vrem ca sosul să fie mai picant, atunci îl acrim cu puţin vin sau zeamă de lămâie.

Spinare de miel friptă

Tăiem osul spinarei în dreptul spetelor, desfăcând grumajii şi picioarele dinainte de trunchi. Printr-o altă tăietură desfacem de trunchi picioarele dinapoi aşa ca să ne rămână numai spinarea şi coastele, adică trunchiul mielului într-o bucată; sărăm carnea peste tot, scoatem coastele şi o lăsăm să stea o jumătate de ceas, apoi carnea de pe pântece o sucim rol spre golul pântecului de ambele părţi, străpungându-le cu 1-2 beţişoare subţiri, să nu se desfacă; punem într-o cratiţă câteva felii de slănină proaspătă, precum şi câteva bucăţi de carne de vacă, 10-15 boabe de piper, tot atât ienibahar, câteva felii de morcov, pătrunjel şi ceapă, puţină supă de vacă, ori apă, apoi aşezăm şi spinarea de miel, acoperind cratiţa să se frigă înăbuşit; după ce s-a fript, o scoatem şi o punem pe o tavă, iar peste ea strecurăm şi sosul, apoi o punem în cuptor să se frigă puţin şi să capete culoare rumenă; după aceea o tăiem în felii cu cuţitul şi le aranjăm pe o farfurie lungă, fiecare bucată la locul ei, formând astfel spinarea ca şi când ar fi întreagă, turnăm sosul peste friptură şi o garnisim cu conopidă, cu smântână, morcovi mici, ciuperci, varză de Bruxelles, sparanghel prăjit sau înăbuşit; servim cu sos englez, separat preparat.

Miel prăjit

Mielul este bun prăjit numai până este tânăr, tăind o jumătate de miel în bucăţi ca 2-3 degete de late pe care le sărăm. Apoi le lăsăm să stea cam o jumătate de ceas; după aceea le dăm prin făină, prin ou bătut şi pe urmă prin pesmet pisat, apăsând fiecare bucată între mâini, să se netezească, apoi coapte frumos, rumen, în untură fierbinte, nici prea pripit, dar nici prea încet şi servite cu salată verde, cu salată de cartofi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
02/05/2024 16:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Mai puțini cozonaci pe piață, de Paște
02/05/2024 09:31

Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci in perioada Sărbătorilor Pascale, in scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fon ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
01/05/2024 14:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
01/05/2024 13:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
01/05/2024 12:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

FOTO/VIDEO - Mâncare de post - chiftele de cartofi
01/05/2024 10:15

O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat.    500 g Cartofi 1 bucată Ou ...

FOTO/VIDEO - Pască fără aluat, cu brânză dulce
30/04/2024 16:59

Pasca fara aluat cu branza dulce este desertul perfect pentru Paste. Este un desert usor de preparat, din ingrediente accesibile si e foarte gustoasa. O puteti personaliza dupa cum va doriti si obtineti de fiec ...

Cozonac cu 150 de ouă. Rețeta lui Păstorel Teodoreanu
30/04/2024 13:16

 Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, in 1933, in revista „Adevărul Literar si Artistic&rd ...

Cei mai gustoși cozonaci de Paște
30/04/2024 10:09

Gospodinele pot prepara o retetă gustoasă de cozonaci fără frămantare. Vă puteti răsfăta familia cu acest desert de Paste. „Fără să frămanti ore intregi, fără să arunci cu ei de la un metru ...

Tochitura de pește, deliciul Mănăstirii Movila lui Burcel
29/04/2024 13:45

Cand inovaţia se imbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi in bucătărie sau mai ales aici, iar in bucătăria Mănăstirii "Movila lui Burcel" din Vaslui di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei