„Din păcate, România este o țară în care viziunea misogină este predominantă. Abordarea asta retrogradă vine din educație”

1 interviu oltita cintec

Dimensiune font:

| 08-03-2021 07:46

 Dialog cu teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”

-

 -  Martie este, prin excelență, o lună dedicată femeilor. Ești de acord cu acest concept? Pare cumva limitativ...

- Nevoia de sărbătoare ține de identitatea umanului, deci nu e deloc rău să avem o lună dedicată, de fapt un început de lună dedicat femeilor. Nu e deloc întâmplătoare această asociere a feminității cu renașterea naturii la debut de primăvară calendaristică. E un fel de omagiu adus capacității noastre biologice de a perpetua viața, însă ar trebui ca femeile să se bucure de atenție pe tot parcursul anului, în fiecare zi. De ce? Pentru că partea feminină a lumii contribuie din foarte multe unghiuri la binele și la echilibrul umanității, iar afecțiunea adevărată nu e cea care se afișează ostentativ, exclusiv în anumite zile, ci aceea continuă. Și mai ales prin fapte și prin atitudini, nu doar prin declarații verbale.

- Statisticile arată că, de fapt, în ciuda formulelor laudative, femeile nu sunt chiar „prințese”, ba dimpotrivă. Te-ai simțit vreodată discriminată în lumea ta, Oltița?

- S-ar putea să fi existat circumstanțe de discriminare, dar eu nu le-am receptat în acest fel. Personal, nu cred că mersul lumii e o competiție de gen, care e mai tare, care e mai frumos, care e mai bun. Existența umană se bazează pe complementaritate, iar acest adevăr trebuie înțeles ca atare, nu la nivel generalizat în concluzii ultimative de tipul „genul slab/genul puternic sau alte tipuri de polarizări similare. Doamnele suportă mai bine durerea, deci nu cred în slăbiciunea noastră. Și, din perspectiva mea, nu mușchii ar trebui să conteze în primul rând. Femeile sunt mai empatice, mai generoase prin natura lor, sunt mai sensibile la binele altora. Firește, există nenumărate excepții și de-o parte și de alta. Nuanțările sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru a surprinde realitatea în frumoasa și diversa ei complexitate. La nivel oficial, există încă multe de recuperat în echilibrarea mentalităților. Iar pentru asta, ori de câte ori constatăm o situație nefirească, trebuie să luăm atitudine întrucât doar așa se vor schimba lucrurile. Din păcate, România este o țară în care viziunea misogină este predominantă. Abordarea asta retrogradă vine din educație (da, marea noastră problemă ca societate!), din ce văd copiii și tinerii acasă, în jurul lor. Contextul nu se va schimba de la sine, e nevoie de strategii.

- Și când te-ai simțit ocolită, ce ai făcut?

- Cum ziceam, nu-mi amintesc de vreo situație de acest gen, poate doar în copilărie, când, de exemplu, în anumite jocuri, la alegerea echipelor fetele erau lăsate la urmă. Reacționam verbal, dar mai ales voiam să demonstrez prin joc și rezultate că era greșit să fiu subestimată. Și punctam verbal evidența și la sfârșit. Sunt încă multe domenii unde inechitatea persistă. Inclusiv cel familial. Preponderența familiilor în care soției îi e rezervat locul de menajeră sunt foarte multe, cele mai multe. O familie e un parteneriat, iar diviziunea internă tradițională a atribuțiilor trebuie să se reformeze, să țină pasul cu spiritul vremurilor. Sunt acum femei cu mariaj, cu copii și cu două-trei slujbe. E firesc atunci, în semn de suport afectiv, ca soțul să se implice în treburile casnice și creșterea copiilor. E o formă de exprimare a sentimentelor în acțiune. Un alt domeniu e cel al sporturilor. Fotbalul, în primul rând! Fotbalul feminin e în ascensiune în întreaga lume, dar încă stadioanele sunt mai puțin pline decât la meciurile masculine. Ca să nu mai zicem de limbajul tribunelor când un meci al băieților e arbitrat de e o femeie!

- Cum îți sună acest clișeu prea des folosit - „femeia la cratiță”?

- „Femeia la cratiță e o expresie greșită din toate punctele de vedere. Statistici internaționale acreditate arată fără dubiu că cei mai rafinați chefs sunt bărbați! Un argument mai solid decât acesta chiar nu văd! În plus, dacă aș fi bărbat, m-aș feri de femeia la cratiță, tigaia, de exemplu, poate deveni un corp contondent redutabil. Glumesc, desigur!

- Ești critic de teatru.  Dacă vreodată ai schimba rolul cu cel de actor ce ai vrea să fii? Ce rol ți s-ar potrivi?

- Dacă ar trebui să schimb locurile, ceea ce nu-mi doresc, pentru că fiecare trebuie să facem ceea ce ne pricepem, iar eu nu am calitățile necesare actoriei, atunci mi-a plăcea rolurile secundare sau cele negative. Sunt mai provocatoare, e mult mai dificil să întruchipezi un personaj de rang secund sau unul pe care spectatorii îl vor antipatiza, pentru că e rău. E nevoie de efort creativ, de construcție de personaj, de studierea unor mecanisme psihologice. A juca eroul principal, cu zeci de pagini de text, e o idee mai simplu, interpretul ajunge mai rapid și mai ușor la sufletului privitorilor. Pentru a impune un rol episodic e necesară mai multă muncă, mai multă creativitate, e mai generos ca exersare a meseriei. Tocmai am văzut un spectacol – „Cartoforii, Teatrul Național din Cluj - cu o actriță super-talentată, Irina Wintze, care a jucat memorabil un personaj lipsit complet de cuvinte, în travesti, fiind singura actriță într-o distribuție integral masculină. Și actorii au jucat bine, dar Irina Wintze i-a eclipsat pe toți. Fără replici, în travesti, făcând și o compoziție de persoană în vârstă. Cu tăceri expresive, cu mobilizarea atenției asupra posturii cocoșate, a ritmului lent de deplasare în scenă, cu mici acțiuni ce comentau semantic  narativitatea teatrală, cu felul în care-i urmărea în desfășurare pe purtătorii de vorbe. Impecabilă creație!

-  Femeia în culise. Ce este și cum este Oltița Cîntec atunci când nu este critic?

- Hm, m-ai încurcat cu întrebarea asta. Nu-mi dau seama cum sunt și, în general, într-un anumit fel ne credem noi și altfel suntem percepuți de ceilalți. Ah, dar stai, că tu mă întrebi cum sunt acasă, am înțeles! Nu există o linie de demarcație fermă între viața profesională și cea personală, ca timp mă refer. Ele se întrepătrund, pentru că în arta teatrală, în teoria artei teatrale, nu există program de la 9 la 17. Acasă sunt soție, sunt mama foarte iubitoare a Mălinei și a lui Vlad, cele mai bune producții ale mele. Tot ce-au realizat copiii mei e făcut prin forțele lor proprii, nu pentru că „sunt copiii lui… și trebuie favorizați. Nu cred că scurtăturile sunt utile pe termen lung, chiar dacă într-o durată imediată lasă impresia că rezolvă multe probleme. Nu știu ce să mai așez la autoportretul acesta. Sunt un om normal, care-și vede de-ale lui, muncesc mult, foarte mult, sunt perfecționistă, îmi place ceea ce fac și rezultatele o arată, mă și pricep. Am avut dintotdeauna o curiozitate fără margini. Aristotel zicea că ea, curiozitatea, e sursa principală a cunoașterii. Avea dreptate!

-  Primăvara aduce noi începuturi. Ție ce vrei să-ți aducă, Oltița?

- Lista mea de dorințe e foarte scurtă: vreau ca primăvara asta să fie începutul sfârșitului pandemiei. Vreau să stau din nou în sălile de spectacole, vreau la festivaluri, vreau să călătoresc în locurile atât de frumoase pe care ni le oferă lumea în care trăim.

Oltița Cîntec este teatrolog, președintă a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru din România - AICT.RO, conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Teatru, director artistic al Teatrului „Luceafărul" Iaşi şi al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi, este căsătorită cu Florin, mama Mălinei și a lui Vlad.

A consemnat Maura ANGHEL       

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Coincidență stranie: 23 noiembrie, ziua neagră, care ne-a furat marii artiști români. Dan Negru, mesaj dureros, după decesul lui Gabriel Cotabiță: „Avea o mare grijă a vorbelor”
24/11/2024 00:04

Marele interpret Gabriel Cotabită s-a stins din viată, azi, 23 noiembrie 2024, la varsta de 69 de ani, in urma unui accident vascular. Ca o coincidentă stranie, tot intr-o zi de 23 noiembrie, parcă blestema ...

Zi neagră în lumea muzicală: Marius Bațu, fost membru al legendarei formații Pasărea Colibri, s-a stins din viață
23/11/2024 14:18

Marius Batu, unul dintre cei mai iubiti si respectati cantăreti de muzică folk din Romania, a murit vineri seara, la varsta de 65 de ani. Artistul urma să sustină un concert pe 23 noiembrie, la Casa de Cul ...

A murit Gabriel Cotabiță
23/11/2024 14:09

Cunoscutul cantăret Gabriel Cotabită a murit in urma unui accident vascular, la doar 69 de ani. Acesta era internat in spital. "Ai plecat, Gabi, şi ai lăsat muzica pop romaneasca fără una dintre cele mai ...

Marea actriță a României,Elena Caragiu, a murit. Viața sa a fost un adevărat film
17/11/2024 15:20

Marea actrită a Romaniei a murit. Este doliu in lumea filmului romanesc, după ce o mare actrită a trecut la cele sfinte. Actrita a reusit să plece in Statele Unite ale Americii (SUA), acolo unde a si deceda ...

Netflix scumpeşte toate abonamentele pentru clienţii din România
15/11/2024 14:21

 Netflix a hotărat să majoreze preţurile tuturor abonamentelor pe care le oferă clienţilor săi din Romania  decizie care vine după mai multe anunţuri asemănătoare ale platformelor ...

Trafic cu bilete la Palatul Peleș. Ministrul Culturii trimite Corpul de Control
11/11/2024 15:57

  Ministrul Culturii trimite Corpul de control la Palatul Peles, deoarece există suspiciuni că ar exista o retea paralelă de vanzare de bilete, scrie Libertatea. Suspectii principali sunt chiar angajat ...

Celebrul bucătar Jamie Oliver, nevoit să retragă o carte de bucate, după un scandal uriaș
11/11/2024 00:21

Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver retrage de la vanzare cartea sa pentru copii, in urma criticilor aduse de aborigenii din Australia. Acestia l-au acuzat că este „lipsit de respect’” faţă de isto ...

Un mare actor pe care România l-a pierdut pe 10 noiembrie
10/11/2024 13:39

Un mare actor pe care Romania l-a pierdut pe 10 noiembrie. Gheorghe Dinică, actor de teatru şi film care a creat roluri memorabile, unul dintre cei mai versatili actori romani, s-a născut la 1 ianuarie 1934, ...

Două filme românești, nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film
10/11/2024 12:15

Filmul „Anul Nou care n-a fost” a fost nominalizat la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film la categoria European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI, care celebrează inovatia si no ...

UDMR îi dă o 'palmă' lui Iohannis, după gestul ciudat de la Budapesta: 'Noi ne dorim un președinte educat!'
08/11/2024 11:08

Gestul straniu făcut de Klaus Iohannis la Budapesta, unde i-a intors pur si simplu spatele lui Viktor Orban, nu este trecut cu vederea de UDMR. Fostul ministru Tánczos Barna sugerează o lipsă de educatie di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei