„Ea, el și duelul”, un roman al gesturilor romantice
Dimensiune font:
Pasiunea pentru romanul istoric și o aventură petrecută la Berlin, în anii 1800, a fost punctul de plecare pentru cel de-al nouălea volum semnat de oneșteanul Daniel Baciu. Intitulată „El, ea și duelul”, cartea are la bază o poveste inspirată dintr-o întâmplare reală din viața lui Iancu Racoviță, descendent din familia princiară Racoviță Cernat, și petrecută la Berlin, în timpurile studenției sale. Dragostea pentru o femeie frumoasă, râvnită deopotrivă de Iancu Racoviță și socialistul Ferdinand Lassalle. „Mi-am dorit să scriu și despre o eroină de alt gen decât cele cunoscute în romanul istoric, unde se vorbește despre regi, împărați, pirați, bărbați viteji, oameni de știință, creatori, inventatori, mai puțin despre doamne. Având și încurajarea multor prieteni, m-am întrebat ce aș putea să găsesc ca subiect și m-a inspirat o carte apărută la Humanitas acum câțiva ani, în legătură cu duelurile la români. Am găsit absolut întâmplător și iubirea mai mult sau mai puțin împărtășită a lui Iancu Racoviță. Pe când era student la Berlin, a trăit o aventură sentimentală cu totul deosebită. Am căutat materiale, izvoare, am aflat povestea, apoi am ajuns la subiectul cărții. Când am aflat amănunte legate de trăirile personajelor care au participat la această poveste fascinantă de viață mi-am dat seama că este un subiect interesant pentru o carte. Este un subiect istoric, este adevărat, apropiat de suflet”, am aflat de la autorul cărții.
Să tot fie vreo zece ani de când Daniel Baciu s-a definit ca autor, el fiind atras de romanul istoric. „Veneau înspre mine tot felul de subiecte și mi-am spus că nu-mi vor da pace până când nu le voi așterne pe hârtie. Am fost motivat de faptele pe care le descopeream și care meritau să fie cunoscute de publicul larg. Am constatat, cu mâhnire recunosc, că interesul pentru istorie scade în progresie geometrică pentru cei din ziua astăzi și nu este bine. Vă spun și de ce – popoarele mari din Europa au o aplecare foarte mare spre acest domeniu care poate ajuta foarte mult la promovarea zonelor turistice, cu efect în creșterea economiei. Să luăm Franța drept exemplu, care folosește mult imaginile din faimoasele lor romane istorice. Dacă ne gândim la Cei trei mușchetari, ne ducem cu gândul la Gasconia și la alte zone care îndeamnă lumea să le viziteze și să afle mai multe despre Franța. Istoria este un filon foarte bogat, însă la noi nu există un interes pentru acest domeniu. Eu consider că în literatura română, în sectorul romanului istoric este un pustiu, cu câteva oaze pierdute ici, colea. Nu s-a mai scris mai nimic în ultimii 30 de ani. Toate aceste considerente m-au determinat să mă așez la biroul de lucru și să ofer acea frumoasă aventură de la Berlin trăită de Iancu Racoviță și prezentată în cel mai recent volum al meu”, a mai spus Daniel Baciu.
Volumul, apărut la editura Vasiliana ’98, este prefațat de criticul literar Gabriela Gîrmacea, care oferă un tablou complet cititorului. „Ea, el și duelul este un roman al gesturilor romantice, al gândurilor și al acțiunilor intempestive, al unei epoci în care femeile încearcă să-și afirme personalitatea în tot felul de relații sociale sau particulare. Autorul își propune să evoce o lume pe care cititorul o descoperă treptat prin narațiunea subiectivă și prin exerciții de intertextualitate. Procedeul artistic folosit este unul consacrat. Plecând de la niște manuscrise, Daniel Baciu își propune să facă lumină într-o epocă în care intimitatea feminină trecea prin profunde frământări greu de intuit astăzi”, scrie Gabriela Gîrmacea, invitând cititorii la o lectură plină de suspans.
Cât privește planurile lui Daniel Baciu, acestea sunt legate tot de romanul istoric și deja a început documentarea pentru un nou volum în care rolul principal va aparține piraților din insula grecească Samos și prințului Ion Ghica, „plecat din țară prinț și ajuns bei în Samos”. Ion Ghica a fost una dintre personalităţile româneşti marcante din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A primit din partea marilor puteri ale Europei o misiune considerată imposibilă, stârpirea pirateriei pe Marea Egee, pe care a reuşit s-o îndeplinească. Într-o scrisoare către bunul său prieten, Vasile Alecsandri, el povestea împrejurările în care s-a produs această numire, pe care a acceptat-o doar ca să-şi aducă contribuţia la câştigarea războiului de către aliaţi şi eliberarea Principatelor Române.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau