Ce este kitschul?
Dimensiune font:
De-a lungul timpului, stilurile arhitecturale sau artistice au suferit schimbări drastice. În prezent, în viața oamenilor și-a făcut prezența un mod nonconformist, care adună atât laude, cât și critici aspre. Cum ne-a influențat kitschul viața și de ce este din ce în ce mai utilizat?
Ce este kitschul?
Etimologic, kitschul este un termen care provine din limba germană, descris ca fiind un stil de prost gust. Deși poate părea artistic, acest mod oglindește adevărata valoare. Poate fi găsit în arhitectură și arte, fiind la mare căutare în prezent atât în piața occidentală, cât și cea locală.
„Kitschul este cea mai largă categorie sau gen artistic, reprezentând arta simplificată ieftin și adesea produsă în serie, care apelează la stridență, artificiu, zgomot și pompă pentru a reține atenția, pentru a zgâlțâi simțul, pentru a satisface fără probleme și consecințe, pentru a fi fără prea multă bătaie de cap sau filozofie„ spune criticul Marin Marian-Bălașa.
Conform celor mai mulți artiști, kitschul nu poate fi asemănat cu arta. Scopul operei de artă este de a oferi privitorului o stare de spirit, un mod de a contempla dar și posibilitatea de a critica. Creațiile kitsch sunt percepute ca fiind atrăgătoare doar prin estetică, nu și prin mesajul din spatele operei.
Chiar dacă nu este agreat de către artiști, kitschul a prins bine la public. Din ce în ce mai mulți oameni achiziționează produse la scară largă pentru a le pune pe perete sau chiar în grădină.
De ce avem kitsch în România?
În România, acest trend a prins foarte bine în arhitectură, dar și în cazul cumpărăturilor în masă. Încă din epoca comunistă, stilul era prezent în obiectele prezente în case. Iar exemple sunt multiple, dacă ne gândim la mileul de pe televizor, peștele de sticlă sau bibelourile poziționate aleatoriu.
Pentru că societatea continuă să fie sub dezvoltată, kitschul preia simbolurile și valorile claselor superioare și le transformă într-o creație accesibilă tuturor. Consumatorul este omul de rând care aspiră la mai mult, dar care nu are posibilitatea. De aceea, multe picturi clasice sunt transformate de artiști moderni în creații kitschoase pe care le vând în masă.
Pentru a celebra modernul, în București există Muzeul Kitsch, în care numeroase opere primesc vizitatorii. Cele mai cunoscute galerii sunt din stilul Roma și comunist.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau