Dorel Vişan: Ne uităm obiceiurile noastre frumoase şi le luăm pe ale altora, care-s mai urâte
Dimensiune font:
Actorul Dorel Vişan, invitatul de onoare al celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală, a prezentat în faţa publicului o poezie românească, "Puntea lui Rumi" de George Coşbuc, arătând că scopul său a fost reîntoarcerea la limba română, după ce a constatat că ne uităm obiceiurile şi le împrumutăm ale altora.
"Contribuţia mea a fost că am recitat o poezie de Coşbuc, poetul genial şi marele nostru cărturar pe care îl uităm cu fiecare clipă, nu numai pe el, şi pe Eminescu şi pe alţi scriitori. Ne uităm obiceiurile noastre frumoase şi le luăm pare altora, care-s mai urâte, şi ne batjocorim limba. În nicio ţară - şi am bătut toată lumea din Noua Zeelandă până în Canada - nici într-o ţară n-am găsit ca părinţii să vorbească o limbă şi copiii altă limbă. Numai în România părinţii vorbesc româneşte şi copilul vorbeşte spaniola", a declarat presei Dorel Vişan, după ce a coborât de pe scenă.
Actorul a spus că a ales "Puntea lui Rumi" pe motiv că este o poezie foarte frumoasă, inspirată dintr-o poveste indiană, în care regele Indiei îl roagă pe Rumi să facă o minune de ziua nevestelor, iar acesta face o punte din scândură, pentru a "testa" virtutea consoartelor.
Dorel Vişan s-a arătat încântat atât de reacţia publicului, mai ales că participă pentru prima oară la Festivalul Sighişoara Medievală. fiind profund impresionat de oamenii locului şi de arhitectura "veche şi frumoasă" a Cetăţii Medievale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau