Expoziție rarisimă la Palatul Braunstein - 70 de lucrări care poartă semnăturile unor mari artişti români au fost aduse de la Muzeul Brukenthal
Dimensiune font:
Desfăşurare impresionantă de opere de artă în centrul Iaşului. O expoziţie cu 70 de lucrări care poartă semnăturile unor mari artişti români este găzduită de Palatul Braunstein. Vernisajul ineditei expoziţii are loc pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale. Expoziţia rămâne deschisă publicului până pe 15 martie.
În cadrul expoziţiei sunt lucrări are marilor artişti care au surprins Iaşiul dar şi lucrări care poartă semnăturile lui Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Oscar Han, Ion Pacea, Ion Jalea.
„Capodopere. Artă din România, de la clasic la contemporan”, este cea mai importantă expoziţie de artă românească organizată în ultimii cinci ani de Muzeul Naţional Brukenthal în municipiul Iaşi. „Este o expoziţie de valoare naţională, care va avea vernisajul luni, de Ziua Culturii Naţionale. Iaşul, oraş cultural, demonstrează încă o dată, prin activităţile pe care le are că, pe bună dreptate, prin evenimentele istorice, marile personalităţi culturale şi evenimentele culturale, îşi merită acest titlu. În expoziţie sunt lucrări de la arta contemporană până la perioada modernă a României, cu începuturile şcolii de la Iaşi şi Bucureşti. Avem pictori din toată România şi, totodată, avem şi pictori ieşeni. Am ţinut foarte mult ca în unul din spaţii să fie prezentă şi şcoala ieşeană de pictură, prin pictorii valoroşi pe care i-a avut: Ion Podoleanu, Dan Hatmanu, Liviu Suhar”, a declarat Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iaşi.
Exponatele, cu o valoare de câteva milioane de euro, au ajuns miercuri aseară la Palatul Braunstein, sub supravegherea jandarmilor care le-au însoţit de la Sibiu.
„Este o expoziţie inedită pentru Iaşi. Este o expoziţie care are un concept inedit chiar şi pentru România, pentru că în decursul vreumii muzeele din ţară au organizat expoziţii cu lucrările unui singur artist. Întrucât colecţia Muzeului Naţional Brukenthal are o colecţie importantă de artă contemporană românească şi artă contemporană, am decis cu managerul Muzeului Municipal, să organizăm o expoziţie intitulată Capodopere. Artă din România, de la clasic la contemporan. E un ciclu de peste un veac şi jumătate de artă Românească”, a spus Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Brukenthal din Sibiu.
Este o expoziţie care, aşa cum spune şi în titlul său, începe cu partea de clasic. Astfel, vizitatorii pot vedea lucrări ale precursorilor, iniţiatorilor de belle arte de la Bucureşti - Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Oscar Han. Pot vedea totodată şi tot ce înseamnă precursorii şi primii artişti străini care se stabilesc în Transilvania şi la Sibiu, Karl Oşlag, Mişu Popa, Arthur Cullin, după care vizitatorul intră în ceea ce înseamnă efervescenţa culturală de după 1900 în România, prin lucrările lui Nicolae Dărăscu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Paladi, Camil Ressu, urmează partea de după 1960-1970, cu Viorel Mărginean, Alin Gheorghiu, Vladimir Şetrean, Ştefan Popescu.
Inedita expoziţie oferă lucrări şi ale artiştilor din România de după 1990, şi se opreşte în ceea ce înseamnă contemporaneitate, cu Ştefan Câlţia şi artistul sibian Ilie Mitrea.
„Este o expoziție inedită pentru Moldova. Consider că este o expoziție muzeu, o expoziție care arată ce s-a întâmplat în mai bine de un veac și jumătate în arta din România. Este o expoziție care, iată, se deschide cu prilejul Zilei Culturii Naționale”, a spus Alexandru Constantin Chituţă.
În cadrul expoziţiei de la Palatul Braunstein sunt și lucrări care au legătură directă cu Iașul. „Avem un peisaj de iarnă de la Iași, două lucrări de sculptură cu Mihai Eminescu, un basorelief al lui Ion Creangă și altul al lui Nicolae Gane, primar al Iașiului. Așadar, avem și avem și lucrări care au o legătură foarte specială cu Iașiul”, a spus Alexandru Constantin Chituţă.
„Capodopere. Artă din România, de la clasic la contemporan” este o expoziție dedicată și Zilei Unirii Principatelor Române, o expoziție care arată multiculturalismul din România. „Sunt artiști români, maghiari și sași, o expoziție care arată puterea celor trei provincii românești, dar mai mult este o expoziție care arată unitatea, ciclurile, temele și tendințele din istoria artei din România pentru elevii de la Arte, și studenții de la Arte, este o incursiune, un manual vizual a ceea ce înseamnă istoria artei din România”, a spus Alexandru Constantin Chituţă. Laura RADU, Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau